www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Regulacija pogona žice pri MIG - MAG
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
POHORC
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2008 20:44
Aktiv.: 0.04
Kraj: Zreče

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 24, 2011 12:35 pm    Naslov sporočila:  Regulacija pogona žice pri MIG - MAG Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Prosil bi Vas strokovnjake v elektroniki, če ima gdo kakšno idejo kako izdelati enostaven in funkcionalen regulator pogona žice pri co2 aparatu.
Poskusil sem izdelati PWM regulator z NE555, pa se zadeva ne obnese najbolje. Pri malih obratih DC motorčka le ta nima dosti moči in se zato žica zaganja, kar pvzroča precejšnje težave pri varjenju.
Motor na tem pogonu je DC 42V, dela pa z primerno hitrostjo pri napetosti od 5 do 12 V, ima pa vgrajen tudi taho generator, ki pa do sedaj sploh ni bil priklopljen.

Za kakršno koli pomoč se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 24, 2011 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če poizkusiš uporabiti namenski PWM čip, npr TL495, TL494? Na ta dva sem se takoj spomnil...

Če se ti zaganja, sumim na malce prenizko frekvenco PWM Think
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 24, 2011 1:16 pm    Naslov sporočila:  Re: Regulacija pogona žice pri MIG - MAG Odgovori s citatom

POHORC je napisal/a:
Pozdravljeni!

Prosil bi Vas strokovnjake v elektroniki, če ima gdo kakšno idejo kako izdelati enostaven in funkcionalen regulator pogona žice pri co2 aparatu.
Poskusil sem izdelati PWM regulator z NE555, pa se zadeva ne obnese najbolje. Pri malih obratih DC motorčka le ta nima dosti moči in se zato žica zaganja, kar pvzroča precejšnje težave pri varjenju.
Motor na tem pogonu je DC 42V, dela pa z primerno hitrostjo pri napetosti od 5 do 12 V, ima pa vgrajen tudi taho generator, ki pa do sedaj sploh ni bil priklopljen.

Za kakršno koli pomoč se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

V enih modelih sem videl orginalno izvedbo z 556 (dvema 555) eden je delal kot astabil, drugi kot monostabil. Slednjega je prožil prvi. Podobno regulacijo sem nekoč naredil sam. Če se ne motim, je pripeto nekje na forumu. Išči po ključu 556.

Našel nekaj:
***klik***

ATA
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40
Aktiv.: 0.57

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 24, 2011 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem naredil regulacijo po prilozenem načrtu in odlično deluje.Imam motor 18voltovDC-če je vaš 42 voltov je potrebno spremeniti elemente za napajanje vezja razen če z napajanjem 18 voltov deluje 42v motor zadovoljivo(da ima zadosti obratov pri 18VDC).Sem pa odstranil bdx tranzistor in pripadajočo diodo .Probal sem več variant z NE555 vendar sem imel enake tezave(motor nobene moči,neenakomerna hitrost itd.)Če vaš motor dela zadovoljivo na 12voltih naredite napajanje z TR220/18v -100va in usmernikom tako kot je v načrtu in bo sigurno delovalo.

weld_cnt.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  weld_cnt.gif
 Velikost datoteke:  13.01 KB
 Downloadano:  108 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
POHORC
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 24, 2011 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej hvala za pomoč.

Ker že nekaj časa nisem bil aktiven na forumu, posledično ne morem odpreti nobene priložene datoteke z predlaganimi načrti.
Zato bi te ATA prosil če mi priloženo datoteko lahko pošleš na ZS.

Danes sem po neuspelem poiskusu z regulatorjem NE 555 probal zadevo regulirati z regulatorjem napetosti 723 in zadeva deluje veliko bolše kot z NE 555 vendar se močno greje izhodni tranzistor 2N 3773, pri niskih vrtljajih oziroma napetosti.

Jutri bom probal dodati še eden isti tranzistor vzporedno in emitorska upora pa bom videl če bo kaj boljše, potem pa javim

Lp Mirko
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 7:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

POHORC je napisal/a:

Danes sem po neuspelem poiskusu z regulatorjem NE 555 probal zadevo regulirati z regulatorjem napetosti 723 in zadeva deluje veliko bolše kot z NE 555 vendar se močno greje izhodni tranzistor 2N 3773, pri niskih vrtljajih oziroma napetosti.

Jutri bom probal dodati še eden isti tranzistor vzporedno in emitorska upora pa bom videl če bo kaj boljše, potem pa javim

Lp Mirko

Greje se zato, ker imaš linearno regulacijo, in se ti višek moči troši na izhodnih tranzistorjih. Raje naredi s PWM. Ko bo enkrat delalo b.p., bo bolje od linearnega.
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 9:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!Predlagam ti da si nabaviš originalno elektroniko za podajalne naprave,npr PPN D14,kjer imaš vse kontrole:hitrost pomika žice,čas odgorevanja žice,izbira 2T-4T,preizkus plina-žice,kontrola s tahogeneratorjem.Če že imaš motor s tahom je škoda da ga ne uporabiš,ker boš brez njega težko dobil enakomeren pomik žice.In ni potrebno izumljati nekaj česar je na trgu ogromno!
ATA
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pohorc sporoči mi če si dobil načrt. Jaz sem motor in pogon zice kupil v iskri elektroniko sem pa sam naredil po prilozenem načrtu,dodal sem še en rele preko katerega lahko kontroliram prisotnost co2 na gorilniku.
Nazaj na vrh
ATA
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura je napisal/a:
Hi!Predlagam ti da si nabaviš originalno elektroniko za podajalne naprave,npr PPN D14,kjer imaš vse kontrole:hitrost pomika žice,čas odgorevanja žice,izbira 2T-4T,preizkus plina-žice,kontrola s tahogeneratorjem.Če že imaš motor s tahom je škoda da ga ne uporabiš,ker boš brez njega težko dobil enakomeren pomik žice.In ni potrebno izumljati nekaj česar je na trgu ogromno!

Kakšna pa je cena elektronike PPN D14
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!Nova stane 120 evrov.
ATA
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura je napisal/a:
Hi!Nova stane 120 evrov.

sem malo presenečen,ni draga
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, še ena variacija na temo regulatorja, ki ga je objavil Silvo. Dela tako s P, kot N kanalnim FET-om, seveda ob pravilni vezavi (up - down side regulator). Zadeva je preiskušena v nekaj primerkih in deluje odlično. Fete, lahko napajaš tudi s precej višjo napetostjo, kot krmilno elektroniko.

pwm0.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  pwm0.gif
 Velikost datoteke:  10.75 KB
 Downloadano:  64 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
POHORC
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveril sem ceno elektronike v varstroju za PPN d14 in dobil ceno 185 € + DDV kar se mi ne zdi ravno poceni, pa še vse ostalo bi moral prilagoditi tej elektroniki., ker moj varilni aparat nima pogona žize z PPN D 14 ali podobnim.
Zato bom raje vstrajal pri lastni izdelavi pa še nekako mi je to v osebno zadovoljstvo, če mi bo seveda z Vašo pomočjo to ratalo.
Nazaj na vrh
ATA
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

POHORC je napisal/a:
Preveril sem ceno elektronike v varstroju za PPN d14 in dobil ceno 185 € + DDV kar se mi ne zdi ravno poceni, pa še vse ostalo bi moral prilagoditi tej elektroniki., ker moj varilni aparat nima pogona žize z PPN D 14 ali podobnim.
Zato bom raje vstrajal pri lastni izdelavi pa še nekako mi je to v osebno zadovoljstvo, če mi bo seveda z Vašo pomočjo to ratalo.

Sem vedel da 120 evrov ni realno.probaj jo sam narediti bo bistveno ceneje.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je tako TEŽKO? http://www.dprg.org/tutorials/2005-11a/index.html Oglej si to. Preizkušeno deluje. Motor za brisalce (12 V) je lepo pooočasi vrtel prašička nad žerjavico. Že n X omenjena čarobna kratica PWM. Preprosto, poceni, in ne nazadnje energetsko varčno.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni