|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.93 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 10:02 am Naslov sporočila: Fotoaparat |
|
|
Mene zanima za klasični fotoaparat,to je na film.Je kdo še v uporabi?Ker je sedaj razširjeno uporaba digitalni fotoaparat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.44 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 10:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Za nikona vem da ima še vedno nekaj SLR-jev. Čeprav je ponudbe med DSLR-ji veliko več.
Uporaba pa... Precej lepše je slike enostavno hraniti na DVDjih in razvijanje nič ne stane. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.30 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Andrejj sicer ne vem kaj te zanima, vendar filme še vedno razvijajo.
Njbližje je če greš do DM-ja ali pa v interspar, mislim pa da ti tudi na pošti prevzamejo navaden film.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.65 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz se imam analogni SLR, in ga tudi nimam namena prodajati. Uporabljam ga pa res cedalje manj, med drugim zato, ker se tezko dobijo filmi. Navadne Kodake se dobis, kaksnega B&W Ilforda pa sploh nikjer vec nimajo. Tudi z dia filmi je ze problem.
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.93 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj to sprašujem.Ker imam in ne vem kaj bi z tem.Zato pa me zanima kako pa drugi.Meni je všeč digitalni ker lahko hitro napraviš sliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.80 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi ga včasih za trening. Pri digitalnem aparatu se lahko zanesemo na to, da fotografijo obdelamo, obrežemo... Pri klasičnih aparatih na film nimaš možnosti popravka, zato se bolj potrudiš pri kadriranju, trenutku proženja, preveriš svetlobo, pogledaš kje je sonce, sence... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja poznam na to ,sem prej večkrat razvijal filme in izdelava slike doma v temnici.Je pa zoprno če prideš ven iz temnice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.41 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
audiox je napisal/a: |
Uporabi ga včasih za trening. Pri digitalnem aparatu se lahko zanesemo na to, da fotografijo obdelamo, obrežemo... Pri klasičnih aparatih na film nimaš možnosti popravka, zato se bolj potrudiš pri kadriranju, trenutku proženja, preveriš svetlobo, pogledaš kje je sonce, sence... |
Sploh ne. Od croppanja, do uporabe multigrade papirjev, retuširanja, montaž, dodatne osvetlitve določenih predelov... skratka, pri razvijanju klasičnih fotk imaš ogromno manevrskega prostora za popravke. Še narobe osvetljene negative se da z določenimi postopki korigirat. Ni pa pa tak pristop tako lepo ponovljiv, kot na računalniku, niti toliko fleksibilen, niti tako hiter. Pa še material je drag...
Mmmm, vonj fiksirja  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.59 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot je že avidmar napisal v dm-ju razvijajo filme in jih tudi prodajajo. Tam jih tudi sam kupujem. Imajo leica formate, edini problem pa je, da imajo od 400 iso navzgor, kar pa meni ne odgovarja popolnoma, ker ponavadi slikam pri dnevni svetlobi. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
powr Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20 Prispevkov: 668 Aktiv.: 3.13 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 1:46 am Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Precej lepše je slike enostavno hraniti na DVDjih |
Vem da si racunalničar in se spoznas na te reci, vendar lahko tvojo izjavo kdo narobe razume. Hranjenje digitalnega arhiva je dosti bolj kompleksno kot hranjenje analognega arhiva (negativov). Kot prvo so tu razne odpovedi diskovja in staranje cdjev, kot drugo pa je treba "slediti mediju". Kdo od vas je se v stanju prebrati 5.25" disketo? Pa je slo samo 15-20 let okoli. Upam si trditi da bo iz tega casa ostalo bistveno manj fotografij kot iz analognih casov. Se pa strinjam da je vse skupaj uporabniku bolj prijazno.
Sam pa tudi ne slikam skoraj nic vec na film
PZUFIC je napisal/a: |
Kot je že avidmar napisal v dm-ju razvijajo filme in jih tudi prodajajo. Tam jih tudi sam kupujem. Imajo leica formate, edini problem pa je, da imajo od 400 iso navzgor, kar pa meni ne odgovarja popolnoma, ker ponavadi slikam pri dnevni svetlobi. |
Jao pa da mi lokalci take govorite. V ateljeju imam toliko filmov iso 200 da jih prodajam.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.97
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 4:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kaj je problem pri hranjenju digitalnih vsebin ?
Za 100€ dobiš 2TB diskovja.
Daš 200 pa imaš mir s kloniranjem.
Vsakič preveriš MD5 pa je.
Na 5.25" diskete verjetno ne bo šel nobeden shranjevati, lahko pa še vedno izbrskaš eno staro plato z Ide diskom in iz njega pobereš dol vse slike ki jih najdeš na Quantum ProDrive LPS s 270MB...
Tako da. Diski so z nami že kar nekaj časa.
Citiram: |
Upam si trditi da bo iz tega casa ostalo bistveno manj fotografij kot iz analognih casov. |
Eh no. Motiš se. Ravno zaradi dostopnosti tehnologije je takih fotografij čedalje več. Slikovne razstave so nekako stvar preteklosti. Sedaj imaš terabajtne galerije na spletu.
In to je edino, kar je pri fotografiji pomembno. Da je dostopna vsem ki si jo želijo ogledati. Imeti arhiv zase - je neumno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.44 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 10:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne bom delal reklame, ampak če za vse plačujemo naročnino, jo lahko tudi za arhiv. Za domačo rabo dobimo za 6,90€ na mesec unlimited digitalni arhiv.
powr je napisal/a: |
Kdo od vas je se v stanju prebrati 5.25" disketo? |
Prinesi, pa bova skopirala na kakšen bolj uporaben medij. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Da se vrnemo na temo...
Če bi jaz imel dober analogni aparat, bi ga z veseljem uporabljal. Zaradi nespoštovanja vrednosti takih stvari, sem zaradi nečakov ostal brez Canona AE-1. To je bil zame odličen aparat in noben digitalc mi toliko užitka pri slikanju ni dal.
Ostal mi je pripadajoči teleobjektiv 100-200 mm 1:5,6. Vprašanje če se ga da uporabit na kakem digitalcu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.30 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 3:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z ustreznim adapterjem se da uporabiti vse stare objektive.
Sam sem na EOS-u uporabljal še M42 objektive  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Sob Feb 26, 2011 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Canon zoom lens FD 100-200mm 1:5,6.
Kaj je FD oznaka 'priklopa'? Torej potrebujem adapter iz kaj pač mam na digitalcu na FD? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 503 dni