www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prečrpovalna elektrarna

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.81
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 01, 2011 11:46 pm    Naslov sporočila:  Prečrpovalna elektrarna Odgovori s citatom

Hi!Zanima me kaj si kaj mislite o prečrpovalnih elektrarnah,glede na odnos pridobljene/porabljene energije in njene cene v distribuciji?
Mogoče še kakšno mnenje o okoljevarstvenikih,ki nasprotujejo vetrnim(Volovje rebro),hidro(na Muri)elektrarnam!?

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.83
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 02, 2011 8:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Zanima me kaj si kaj mislite o prečrpovalnih elektrarnah,glede na odnos pridobljene/porabljene energije in njene cene v distribuciji?

Ja problemi so energetske konice takrat ko je poraba največja , (zagon kakih industrij ipd , takrat te elektrarne pridejo v poštev ker smo še malo nerodni za akumulatorsko skladiščenje energije ( predvsem tu mislim kakšne Li ionske banke ) torej so upravičene

Generalna težava je nemotena , kontinuirana dobava električne enerije
veter , sonce so dokaj spremenljivi dejavniki za atmosferske zadeve + geografsko stanje.

Za v prihodnje se mi zdi zelo zanimiva in pametna zamisel skladiščenje energije v avtomobilih , ko se polnijo jemljejo energijo ampak jo ob peakih tudi vračajo.
Ena večjih špozitivnih lastnosti električnega avtomobila + skladna porazdelitev prebivalstva s temi energetskimi točkami.

Citiram:
Mogoče še kakšno mnenje o okoljevarstvenikih,ki nasprotujejo vetrnim(Volovje rebro),hidro(na Muri)elektrarnam!?

Naravo varstveniki velikokrat imajo prav , še večkrat pa zabluzijo. Problem je ker niso največkrat dovolj tehnično podkovani in delajo štalo ( recimo radarske postaje)

Po drugi strani energetiki radi iščejo enostavne komercialne rešitve , ki so na dosegu roke in nič več ter jih vsiljujejo tam kjer jih ne bi smeli - ponavadi jih pa terajo ekonomisti ki so še bolj možgansko omejeni žalostno ampak resnično.

Po drugi strani burja - imamo jo dosti , zastojn je , vetrnice bi obesili pod ali nad viadukte - ( pa ne mi pravit da se tega ne da tehnično rešit ali da bi bilo nedonosno - bolj kot naš Falcon že ne more biti )

nekaj v stilu Turbosail

pa treba bo spremenit miselnost kar je težko kadar energija je jo je potrebno koristit četudi v omejenih okvirih ( nenazadnje sedaj sončne elektrarne delamo tudi pri nas ali celo škoti so znani po tem , do nedavnega so bile samo za južne kraje )

mojih 50 cent

Nazadnje urejal/a lucca brassi Sre Mar 02, 2011 2:40 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 02, 2011 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!Dobra ideja to z Flettnerjevim rotorjem pod/nad viadukti!To bi bilo dobro predstaviti Radićevi.Pa SCT,Vegrad,Primorje... bi zopet imeli delo(bi vsaj deloma pokrili kvazi izgube).Samo odkod financiranje,če že banke nimajo denarja Think.Problem je tudi da ne bo zaradi tega elektrika cenejša,kvečjemu si direktorji elektro podjetij zvišajo mesečno plačo z zdajšnjih cca 20000 eur Rolling Eyes .Da pa sploh ne omenjam tako imenovanih okoljevarstvenikov;me zanima kakšne argumente proti bi zopet izumili(kot pri Volovjem rebru-da to kazi podobo pokrajine?).Tem vsem bi odklopil elektriko in jim dal popust pri nakupu sveč Mr. Green .Proti bioplinarnam,ki (vsaj pri nas) rastejo kot gobe po dežju,pa nobeden(vsaj kolikor jih jaz poznam in teh ni malo) ni niti prdnil(pa tudi ne proti TEŠ6,JEK2)!Pa čeprav bioplinarne za to izkoriščajo najboljšo obdelovalno zemljo.Vsa čast Židanu,enemu redkemu če ne edinemu pametnemu ministru v tej vladi Applause .Kaj mi bo potem energija če ne bom imel kaj dati v želodec?Se bomo "krmili" s prehrambenimi proizvodi,proizvedenimi tudi 5000 km daleč in "pošpricanimi" z ne vem kakšnimi kemikalijami? Speak to the hand
Uf,sem se razpisal,boljše da kar končam Idea

JTratar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17
Aktiv.: 1.15
Kraj: ivančna gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 02, 2011 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kar se tiče burje, pa mislim, da je problemn v tem, da je včasih premočna in to ni ravno dobro za energetiko, ker se veternice pri veliki hitrosti vetra ustavijo. Pa še za same veternice ni varno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 02, 2011 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!Tudi pri hidroelektrarnah ni konstanten pretok(pa če je Peltonova,Francisova...),zato pa imajo dodatne regulacije da se ne poškodujejo!
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.02

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 02, 2011 6:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na viadukt jaz osebno nebi nič dajal, ker za take dodatne dinamične obremenitve ni bil zasnovan.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni