|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.16 Kraj: MB
|
Objavljeno: Sob Mar 05, 2011 8:37 pm Naslov sporočila: Popravilo gostilniškega pikado avtomata |
|
|
Popravljam gostilniški pikado avtomat slovenske izdelave (koliko sem izvedel bi ga naj izdelal en gospod iz Puconec, ki je žal že preminil).
Aparat je modela MasterDart in glede na oznake na tiskanih ploščicah je letnika 1992.
Zanima me, ali ima kdo kakšno shemo oziroma kakršno koli informacijo za ta aparat?
Zadeva je zasnovana okrog 8031 procesorja.
Priložene so slike aparata in glavnega PCB-ja.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
363 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
243.04 KB |
6 krat |

|
|
423.51 KB |
31 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drejko Član

Pridružen-a: Pet 30 Dec 2005 18:18 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.08 Kraj: koroška-okolica SG
|
Objavljeno: Sob Mar 05, 2011 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Povej kaj je narobe z njim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

|
Objavljeno: Sob Mar 05, 2011 9:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aparat je v demo načinu (pač prikazuje animacije in čaka na začetek igre)
Tipke se ne ozdivajo - tako da ne morem nič narediti.
Na označenem ULN2803 je bil 10 kontakt v "luftu". Predvideval sem, da se je že kdo lotil popravila plošče in je čip pač zabil noter kot mu je prišlo. Ampak naprava ne deluje nič boljše.
Na strani lotanja, pa je povezava med označenim ULN2803 in napajalno linijo prekinjena.
Polotal sem sumljive kontakte, jih očistil.
Nevem pa kam mora biti zvezana tista črna žica ki je direktno nalotana na ploščo.
Enkrat mi je aparat uspelo spraviti do tega (ploščo sem rahlo prepogibal, da bi našel kak slab stik), da so tipke prijele in da sem lahko nastavil igro in "vrgel" par pikad. ko sem naprej iskal napako pa je šel iz tega načina v "demo" način.
|
4.13 MB |
30 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.29 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sob Mar 05, 2011 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se ti da, potegni vse integrirce ven iz podnožij, plato malo prelotaj, pa čipe nazaj notri....mislim, da imaš slab stik nekje.... se mi je zgodilo ravno pri takih platah, da mi je pad od vie odstopil, kr je plato zvijalo....malo preglej vse te spoje....
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilnev77 Član

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 13:09 Prispevkov: 114 Aktiv.: 0.61 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Mar 06, 2011 12:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če avtomat čaka daljinjsko komando za žeton. V lokalih so imeli ponavadi okoli šanka tipko za "žetone navijat".
Jaz sem ga imel 10 let nazaj, na srečo je iz njega še visel kabel za tipko, tako da nisem imel težko delo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.88 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Ned Mar 06, 2011 3:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Hi!Glede na to da so skoraj vsi integrirci na podnožjih,bi najverjetneje bil kak slab spoj.
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
micabauc Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12 Prispevkov: 177 Aktiv.: 0.75 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Mar 06, 2011 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Zamenjaj regulator napajanja za 5V.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

|
Objavljeno: Ned Mar 06, 2011 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sumljive spajke sem že polotal, kontakte čipov sem preveril (sicer na grobo - bolj precizno še bom).
Regulatorja za 5V ni - vse napetosti "pridejo" iz zunanjega "switcherja".
Menjal bom tudi elektrolitske kondenzatorje.
Trenutno mi je največji problem pomanjkanje sheme - ker si trenutno nevem predstavljati kam bi bila tista žica povezana...
Uporaben pa bi bil tudi uporabniški/servisni priročnik - trenutno recimo nimam pojma kaj bi naj kobinacija vrednsoti na DIP stikalu nastavljala.
Hvala vsem za pomoč in nasvete
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2011 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Pikado se je popravil!
Preveril vse kontakte, vse čipe vzel iz podnožja in jih dal nazaj, prelotal sumljive kontakte.
Lokalni serviser za te zadeve pa mi je pomagal najti kontakte za credite.
Tako da pikada se že meče!
Hvala vsem na pomoči.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.29 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2011 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Obilo užitkov!
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DEYC10 Neznanec

Pridružen-a: Sob 04 Feb 2023 20:56 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.04 Kraj: Ljutomer
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2023 8:39 pm Naslov sporočila: Popravilo gostilniškega pikado avtomata |
|
|
Zdravo. Sem isto naletel na popravilo tega pikada in me zanim, če se bi dalo dobiti informacijo, kam gre tisti črni vodnik (J9) in kje so kontakti za kredite? Imam čuden primerek, kjer zgoraj na semaforju nič ne sveti, spodnja vrsta tipk, pa cel čas sveti. Sem že preizkusil polotati vse slabe spoje, odstranil in počistil kontakte na inegrircih, premeril vse napetosti (do vseh integrircev pride 5V, tudi tam, kjer mora biti 12V je vse videti ok). Premeril sem tudi kabel med osnovno ploščo in semaforjem zgoraj, se mi vidi čudno da ne da znakov življenja. Sumim na defekten Dallas DS1220Y-200 (naj bi imel življensko dobo cca. 10 let) ali pa glavni sprogramirani eeprom M27C256B. Za vsako pomoč bi bil zelo hvaležen, da bi to staro legendo spet oživeli.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 458 dni