www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Triglav
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.71

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 9:40 pm    Naslov sporočila:  Triglav Odgovori s citatom

Hi

Danes sem si ogledal bojno ladjo Triglav.
Nakar ugotovim, da to sploh ni nova ladja, ampak je samo prenovlena.
A si spet kupili neko staro šaro, a ne Kahel.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 31.16
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 10:39 pm    Naslov sporočila:  Re: Triglav Odgovori s citatom

tiger je napisal/a:
Hi

Danes sem si ogledal bojno ladjo Triglav.
A si spet kupili neko staro šaro, a ne Kahel.

LP

Ta ladja je namesto denarja za odplačilo dolga in ni bila kupljena. Wink

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
S57NNT
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50
Aktiv.: 1.48
Kraj: Ljubljana - okolica

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 10:54 pm    Naslov sporočila:  Re: Triglav Odgovori s citatom

Tudi jaz sem danes mislil iti v Koper, ampak je nekaj prišlo vmes, takoo da nisem mogel. Jutri pa tudi nimam časa. Sad No ja, saj bo še kakšen dan odprtih vrat...

tiger je napisal/a:

LP

Question Lahko prosim to malo bolj podrobno pojasniš?

Tule
http://munitio.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=155:triglav-novi-ponos-slovenske-mornarice&catid=27:mor&Itemid=57
je en članek, sicer hrvaški, ampak zdi se mi, da nekako edini, kar sem jih uspel do sedaj najti, kjer se je avtor potrudil kolikor toliko objektivno analizirati nabavo ladje.

(Aleksander Sergejevič Jakovljev)
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Drago_G
Član
Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12
Aktiv.: 1.54
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni nova ladja?
Prosim, potrdi to s kakšnim virom, kajti vsi moji dosedanji viri so trdili, da je ladja nova. Čeprav izdelana po starem načrtu.
Drugače, kako izgleda ladja? Kakšne fotografije?

kopron
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Dec 2006 11:29
Aktiv.: 0.73
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 8:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem bil na sprejemu, ko je ladja prvič priplula v luko Koper. Takrat so povedali da je ladja stara vendar prenovljena. Ima nov motor in še veliko drugih naprav. Plačali nismo nič zanjo ker je to vračilo dolga Sloveniji.
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 17.60

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 8:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Temu čolnu rečt bojna ladja je isto, kot fičeku rečt šleper...
S57NNT
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 8:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Tiger, @Kopron: Da slučajno nista pomešala, da je PROJEKT prenovljen, ne pa sama ladja? Da bi nam podturili malo speskano in nanovo prebarvano staro kanto (no ja, pri nas je vse možno), se mi zdi le malo huda, konec koncev so se sproti objavljale tudi podrobnosti o poteku gradnje v sliki in besedi.

Če pa gre res za rabljeno plovilo, je pa cena vsaj 10× prevelika.

Nazaj na vrh
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 2.87
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 9:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem izkoristil lep dan in si ogledal "Triglav".
gumby je napisal/a:

Mislim da bi ime Slavnik (1028 m) bolj ustrezalo kot Triglav. Smile Vseeno se mi zdi dosti večji, kot bi v resnici rabili za domače potrebe.

S57NNT
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 9:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:

Kaj češ, novinarji pač po svoje klamfajo in za njih je bojna ladja vse, kar je oboroženo in plava na vodi. Bojna ladja je termin za točno določeno vrsto plovila:
http://en.wikipedia.org/wiki/Battleship

Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.34
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Kaj češ, novinarji pač po svoje klamfajo in za njih je bojna ladja vse, kar je oboroženo in plava na vodi. Bojna ladja je termin za točno določeno vrsto plovila:
http://en.wikipedia.org/wiki/Battleship

Se sploh ne strinjam . Bojne ladje so vojaške ladje namenjene bojnemu delovanju -zelo različnemu . Na linku je bojna ladja iz razreda težkih rušilecev jih pa je cel kup en kratek primer:(s tem da ima vsaka večja mornarica še kak svoj razred )

http://www.globalsecurity.org/military/systems/ship/battleships.htm

ker je bila to nekoč najbolj razpoznavna bojna ladija se je ime posplošilo. Te ladje so bile v glavnem zgrajene okoli 1930-1950 potem zamrznjene , nato pa posodobljene in reaktivirane za potrebe svetovnega policaja.

Američani imajo tak sestav , pač ker imajo na obeh straneh ocean in nič manj delujejo pa seveda prekooceansko http://www.navy.mil/navydata/our_ships.asp
Verjetno naša je primerljiva s njihovimi čolni obalne straže in je razreda večjega ''Cutter '' , oziroma evropskega razreda ''topnjača'' kot npr ta grška
http://en.wikipedia.org/wiki/File:20080702-Faliron_P-19_HS_Navmachos.jpg

Današnje ladje so zaradi načina vojskovanja popolnoma drugačne kot nekdanje predhodnice - predvsem so bistveno manjše , hitrejše in drugačne oborožitve
(npr kdo še vgrajuje velike topove ? ) prednost imajo elektronika in stealth tehnologija ) Kolikor sem zasledil pa američani gradijo ladjo za prvi ''rail gun'' ki naj bi pokrivala radij v premeru 480 milj okoli ladje
http://gizmodo.com/#!351467/navy-rail-gun-test-destroys-everything-it-touches-at-5640-mph to bo zares nova generacija rušilcev ki pa bo seveda veliko manjša od zgoraj omenjenih

----------------------------------------------------------------------------------
Povzetek za to naše morje je to čisto vredu čoln , samo v teh časih ni rentabilen ko gledamo za vsak eurič.

Nazadnje urejal/a lucca brassi Tor Mar 08, 2011 12:37 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Drago_G
Član
Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12
Aktiv.: 1.54
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S57NNT je napisal/a:
@Tiger, @Kopron: Da slučajno nista pomešala, da je PROJEKT prenovljen, ne pa sama ladja? Da bi nam podturili malo speskano in nanovo prebarvano staro kanto (no ja, pri nas je vse možno), se mi zdi le malo huda, konec koncev so se sproti objavljale tudi podrobnosti o poteku gradnje v sliki in besedi.

Če pa gre res za rabljeno plovilo, je pa cena vsaj 10× prevelika.

Po mojih podatkih imaš prav. Projekt naj bi bil star okoli 20 let (koliko je prenovljen ne vem), ladja pa naj bi bila zgrajena na novo. Seveda pa našim "političnim strokovnjakom" ne gre ravno zaupati, da jih niso Rusi podkupili z vodko in modro kuverto, v zameno pa bi naši vzeli staro, prebarvano plovilo. Toda v to možnost rahlo dvomim, predvsem zaradi dolgega časa gradnje in fotografij iz tega obdobja.

tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.71

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi

Po čem sklepam, da je to prenovlena "bojna" ladja.
- na velikih mestih je videt, da je stara barva oluščena in samo čez na novo pobarvano
-stari rjasti vijaki, ne vsi
-na skritih mestih se vidi stara rja
-barva kablov je obledela
-tako zgrbančenega trupa ladje nisem videl še na nobeni ladji

Na ladji je pa dobro dvigalo, ki je slovenske izdelave.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 23.66
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 5:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S57NNT je napisal/a:
....... Da bi nam podturili malo speskano in nanovo prebarvano staro kanto (no ja, pri nas je vse možno), se mi zdi le malo huda, ............

Saj ne bi bilo prvič, že marsikaj starega nam je NATO podtaknil....

mcride
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36
Aktiv.: 3.93
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še malo več info, kaj pa kako...

Citiram:
Vojaško ladjo Triglav obrambno ministrstvo prevzema v sklopu zapiranja klirinškega dolga (pogodbo o dobavi je ministrstvo pred dvema letoma podpisalo z ruskim državnim podjetjem Rosoboroneksport). Kot zatrjujejo na obrambnem ministrstvu, je plačilna shema za 50-metrski Triglav III. naslednja: »Vrednost osnovne pogodbe je 34.995.000 ameriških dolarjev in bo v celoti poplačana iz klirinškega dolga. Pogodba za center za upravljanje ognja, usposabljanje in strelivo pa znaša 7.465.908 dolarjev. Sredstva so zagotovljena v proračunu v postavki klirinški sklad.« Dodamo naj, da gradnjo ladje nadzira zasebno nemško podjetje Germanische Lloyd, za kar bo ministrstvo odštelo slabih 110.000 evrov.

Citiram:
Ladja je dolga 49 in široka nekaj več kot 9 metrov, oborožena bo s topom AK-306, dvema mitraljezoma 14,5 mm, protiladijskim raketnim sistemom šturm, protizračnimi raketami in protiraketno zaščito. Posadko ladje bodo sestavljali 4 častniki ter 20 podčastnikov in mornarjev.

Citiram:
„večnamensko sredstvo, ki ne bo samo okrepilo naše obrambne sposobnosti na morju, temveč bo predstavljalo pomembno zmogljivost varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami na morju".
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 233 dni