|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
petrovcicp Neznanec

Pridružen-a: Ned 06 Feb 2011 11:25 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Tor Feb 08, 2011 2:06 pm Naslov sporočila: AVR USB aplikacija |
|
|
Pozdravljeni.
Prvo ... sem nov na tem forumu - prebiram ga šele zadnji teden in vesel sem, da je zelo uporaben, aktiven, skratka, pravi forum, kljub temu, da nas je samo 2 MIO.
Kakorkoli, nazaj k moji temi. Razvijam nekaj verjetno nekaj cisto enostavnega, pa vendar se kmalu stvar zakomplicira.
Zelim uporabiti AVR mikrokontroler (kar nekaj izkušenj z njimi sicer že imam), ki bo na enem ali največ dveh (v prihodnosti) output-ih dajal nek PWM signal ... to sicer ni problem, ker to sem ze naredi.
Tezava je v tem, da moram narediti zadevo tako, da bo ta PWM signal (torej duty cycle) odvisen od podatka (zadostuje 1 byte), ki bi ga prejel po USB-ju iz kontrolne aplikacije, ki pa bi tekla na Windows-ih.
Cilj je cimmanjsi footprint, cimmanjsa cena za kasnejsi eventuelni mass production.
Trenutno uporabljam Tiny15, ki namesto "USB inputa" uporablja stikalca na STK500, ki ga uporabljam kot development platformo.
Spogledoval sem se z kontrolerji, ki imajo vgrajen USB stack, pa ugotavljam, da bo samo dvignilo ceno, kompleksnosti pa ne bo poenostavilo.
Najdlje, kot sem šel, sem šel z USB softverskim stackom od OBDEV-a (http://www.obdev.at/products/vusb/index.html), pa se mi zdi stvar vseeno precej kompleksna na prvi pogled.
Ima kdo izkusnje? mi kdo predlaga kaj bolj pametnega? Dobrodosli tudi tisti, ki bi zeleli sodelovati bolj komercialno (vse je stvar dogovora).
Torej, da slisim komentarje, za vprasanja sem pa itak na voljo.
P |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Feb 08, 2011 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
imaš par možnosti:
- softverska emulacija USB protokola (počasno in ne ravno zanesljivo) primer: IgorPlug-USB
ali
- uporaba drugega mikrokontrolerja z vgrajenim USB hardverom (jih je cel kup)
ali
- uporaba še enega čipa za USART-USB bridge, na primer Prolific, FTDI,... (najdražja rešitev)
Za primer, jaz sem naredil tale vmesnik z enim samim mikrokontrolerjem. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fluffy111 Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44 Prispevkov: 351 Aktiv.: 1.75 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Tor Feb 08, 2011 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa libusb? Ni to neke vrste gonilnik za delo direktno z mikrokrmilniki?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
petrovcicp Neznanec

|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 9:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, se strinjam z vsemi naštetimi opcijami. Kljub vsemu, nobena od teh ni "uporabniku prijazna" ... vse dokaj kompleksno ... vsaj zame - sem ze razmisljal, da sem z leti postal slabse dojemljiv hehe.
No, ce ima kdo kaksne izkusnje konkretno s katerokoli resitvijo, naj se javi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 10:45 am Naslov sporočila: |
|
|
FTDI je najlažja. USB-->UART, priključiš na uart in nimaš težav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.48 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
že, ampak ftdi, ki ima ceno višjo od samega uCja in relativno enostavno aplikacijo? Zlasti če gre za mass product to verjetno ni ravno ugodna opcija... preostane ti le uC z USBjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
petrovcicp Neznanec

|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2011 1:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
xsyt, se bojim, da bo res tako, kot pravis.
Ja nic, boms e poglobil v tisti OBDEV firmware ... ce mi kaj uspe pametnega naredit, sicer pa FTDI ... sem si ze pogledal datasheet-e ... tudi ni tako zgreseno, je pa res, da se ti na strani HOST-a (kompjuter) potem pojavi kot nek COM port.
V mojem primeru bi bilo dobrodošlo, da se pojavi kot svoja naprava standardna HDI, da se uporabniku (kot tudi meni) ni potrebno zafrkavat z driverji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
petrovcicp Neznanec

|
Objavljeno: Pon Feb 14, 2011 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da malo updatam ....
torej, poglebil v obdev-ov firmware in mi je dokaj dobro uspelo. Uspel ustrezno nastavit header, skompajlirat, dodat tisto nekaj malega moje kode in v windowsih skup spravit (modificiral nek generic tool) manjšo aplikacijo z gumbi, ki pošilja podatke v AVR kontroler v odvisnosti, kateri gumb je bil pritisnjen.
Ce bo kdo potreboval pomoc za kaj tako zelo bazicnega, kot je to (pa vendar pogosto zelo uporabno), lahko pomagam.
P |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pon Feb 14, 2011 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker vidim, da nočeš gonilnikov boš pač lahko za to vzel router. Firmware je naložen in ga upravljaš iz brskalnika. Sicer nebo najbolj ugodna rešitev ampak lahko pa malo pogledaš za kaj podobnega v tej smeri. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
petrovcicp Neznanec

|
Objavljeno: Tor Feb 15, 2011 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Kobranka,
je ze reseno, bolj ali manj. Gre res za potrebo po zelo majhnem footprintu in nizki ceni za celoten produkt, v kolikor pride do proizvodnje. Ce bi slo za projekt z naklado zame in nekaj mojih kolegov, potem bi se verjetno res posluzil opcije, kot jo predlagas.
Sem pa tudi tako resil brez gonilnikov, saj je ta moja napravica sedaj HID Class device, ki pa je z gonilniki ze podprta od WInXP naprej. Je pa malo bolj kompleksna za krmilit, kot t.i. Vendor Specific Class device, za katere bi moral sam delati gonilnike.
Hvala seveda vseeno.
P |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni