|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 4.00 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2005 7:26 am Naslov sporočila: Stare kemikalije za fotopostopek |
|
|
Pred nekaj dnevi sem hotel izdelati en prototip in še preden sem si hotel pripraviti sestavine za razvijanje in jedkanje se opazil, da je solni kislini in peroksidu potekel rok trajanja. Sedaj me pa zanima kakšni so lahko stranski učinki, če te stvari vseeno uporabiš oz. če jih sploh lahko?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.96 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2005 7:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Solna kislina ter vodikov peroksid je "čista kemija". Po moji presoji v koliko so bile kemikalije zaprte se ne bi smele "pokvarit". Stranski učinek je lahko, da ne bo šlo jedkat . Mislim, da solna kislina v koliko je odprta oslabi. (Sicer ne vem točno kaka je reakcija - a "oksidira" ali pa absorbira vodo) Če je steklenica odprta se nad njo pojavi meglica. Sicer mislim, da imamo na forumu "kemika", ki bo o tem lahko povedal več ...
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2005 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Oboje je zaprto v originalnih plastenkah...Raje sem prej vprašal, da mi slučajo ne bi potekla kakšna "napačna reakcija" in bi se na meni poznale posledice .No potem pa bom čez vikend probal in videl kako se bo obneslo.
Hvala za odgovor!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Maj 14, 2005 12:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Peroksidu se je lahko znižala koncentracija, oz. je razpadel na vodo in kisik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Maj 14, 2005 3:17 am Naslov sporočila: |
|
|
tudi jaz imam kemikalije že par let pretečene... Pa sem ravno včeraj zjedkal brez problema. Kislina ostane, peroksid je pa nestabilna zadeva in razpada na kisik in vodo. Če je shranjen v temi in hladu, pa tudi dolgo zdrži. NAOH imam pa itak v trdnem stanju, in ne more uiti nikamor.
Presenečen sem bil pa nad Positiv 20 sprejem, ki deluje še prav lepo, kjub "visoki starosti" - par let.
LP, aly.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2005 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz NAOH - razvijalec za foto lak zlijem v steklenico in jo shranim v temnem prostoru in ga ponovno uporabim. Uporaben je že kake pol leta. Napravil sem že kakih 10 ploščic.
LP,marko
_________________ Če ne veš kam greš, se ne moreš zgubiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.79 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Pon Maj 16, 2005 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot je aly že rekel tudi moj pozitiv 20 je star že nekaj let in še deluje odlično, kljub mislim da enoletnemu roku uporabe pa še v hladilniku ga ne hranim. Samo probaj pa bo
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kemik Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Maj 16, 2005 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar se tiče HCl je to plin, raztopljen v vodi. Zadeva hlapi iz vodne raztopine, če je plastenka odprta. Prav tista meglica nad raztopino je HCl, v vodi se topi do koncentracije okoli 40% (vodni raztopini plina se reče solan kislina, samemu plinu pa ne), če pa raztopino segrejemo (poletje, izpostavljenost soncu) se topnost plina zmanjša in še bolj hitro hlapi ven. Sama molekula HCl ima močno vez in molekula sama od sebe ne bo razpadla.
Vodikov peroksid raspade na vodo in kisik, če se koncentracija tako zniža, pač dodaš več peroksida.
Dobro zaprt NaOH (v luskah ali kot raztopina) lahko po moje dočaka sodni dan, pa mu ne bo nič, problem bi lahko bil, če bi bil izpostavljen ogljikovemu dioksidu, ki bi ga vezu, ter se tako spreminjal v sodo, samo bi moralo biti veliko ogljikovega dioksida. Sama molekula NaOH ne bo razpadla.
Na splošno pa bi opozoril, da zadeve v bližini kemikalij rade rjavijo (recimo panti od omare) ali pa kak rosfraj ali krom izgubi sijaj.
Lp
Boštjan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2005 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Na splošno pa bi opozoril, da zadeve v bližini kemikalij rade rjavijo (recimo panti od omare) ali pa kak rosfraj ali krom izgubi sijaj. |
Ja, sem na žalost tudi preizkusil.
Mešanico HCl+peroksid sem pusitl v odprti posodi in dal v nek prostor. Namen sem imel še nekaj zjedkati v roku enega tedna, zato tudi nisem pospravljal v drugo posodo. Potem pa se je nekako tako obrnilo, da sem pustil tam posodo 3 tedne. Rezultat: tekočina je vsa izhlapela, vsi kovinski predmeti okoli pa so bili razjeti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2005 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
A se ti je tekočina polila ali je to bilo od hlapov?Je sploh mogoče da hlapi razžrejo kovinske dele?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2005 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
NUFAN je napisal/a: |
A se ti je tekočina polila ali je to bilo od hlapov?Je sploh mogoče da hlapi razžrejo kovinske dele? |
No, ni jih ravno razžrlo v smislu, da jih je pol manjkalo. Kljuke so postale zelene, plastični predmeti, ki so prevlečeni z nevem čim-"tako da zgledajo kot kovinski", pa so razžrti tako, da je na njih polno "mehurčkov". Saj bi poslikal, sam nimam digitalca.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2005 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vem, vem v kakšnem smislu si mislil, ampak mene zanima če so ti to naredili hlapi? So hlapi tako močni?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 18, 2005 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja hlapi HCl so zlo močni. Jaz sem zaprto plastenko, ki je bila dodatno še v PVC vrečki (zavozlana), imel v omari in po pol leta hranjenja le-te v omari so bili vsi panti rjavi, in tudi nekaj druge opreme, zaradi katere mo oče še zmeri postrani gleda name
Morala te zgodbe: Kemikalije na varno in zračno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

|
Objavljeno: Ned Jun 04, 2006 4:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
NUFAN je napisal/a: |
Vem, vem v kakšnem smislu si mislil, ampak mene zanima če so ti to naredili hlapi? So hlapi tako močni? |
Evo, na to sem takrat mislil:
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jun 05, 2006 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
To so tipične posledice solne kisline. Tudi če je zaprta v laboratorijski steklenici, hlapi še vedno po malem uhajajo ven in povzročajo korozijo. Ravno tako, kot na kovini, povzroča škodo v pljučih. Če je kovina rjavela, je bila kislina v zraku in so jo vdihovali tudi stanovalci.
Plastenke, v katerih se dobi kislina, ne tesnijo. Če že mora biti kislina v stanovanju, jo je potrebno preliti v steklenice (steklene), ki imajo trd zamašek in teflonsko tesnilo (gumijast zamašek je zanič). Pa še to bo puščalo. Kislina in koncentriran peroksid (30%) ne sodita v stanovanje.
Jur
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
5.09 KB |
Pogledana: |
9188 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni