|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
petrusko Neznanec

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2011 19:12 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Sre Feb 16, 2011 7:32 pm Naslov sporočila: Nakup releja - 12V 220V - pomoč |
|
|
Pozdravljeni ... sem nov in sprašujem neumnosti, ki so večini na tem forumu jasne - jaz pa nisem iz tega foha...
Menjujem termostat na centralnem ogrevanju... termostat vklaplja gorilnik in kolikor mi je znano teče skozi termostat direktno 220V.
Pa tudi v tehničnih specifikacijah iz navodil piše o tem tole:
Koda: |
Stikanje: 230 V AC 50 Hz, 5 A upora |
Novi pa deluje na 12V...
Koda: |
This thermostat is designed for use with 3 AA alkaline
batteries and/or 24 VAC C wire (or a 12-24 AC or DC
source) and millivolt gas systems. Each thermostat relay
load should be limited to 1.0 amp; higher amperage may
cause damage to the thermostat. |
Če prav razumem potem potrebujem en rele, ki bo preklapljal 220V do gorilnika, deloval pa na 12 V.
Obstaja pa tudi opcija, da napajanje termostata izvedem tudi preko releja 12V in 1000 mA.
Vprašanja:
Ali mi lahko kdo pomaga, kje bi lahko kupil takšen rele? Saj bi šel direkt v štacuno pa se bojim da bi me samo pisano gledali... Na koncu bi pa kupil nekaj kar ne potrebujem..
Hvala že vnaprej..
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Feb 16, 2011 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če prav razumem, ima ta termostat napajanje za delovanje iz baterij ali pa izmeničnih ali enosmernih 12-24V. Kontakt releja v njem pa lahko prenese maksimalno 1A toka. Napetost ni podana. Torej, če gorilnik ne porabi več kot 1A toka kar je 220W potem bo stvar delovala direktno.
Če pa ne potem pa preko releja v termostatu z 230V vklapljaš drug zunanji 230V rele.
Kupiti pa moraš rele, ki ima čim manj kontaktov, ker jih ne potrebuješ, za krmilno napetost uporablja 230V in lahko na sekundarnem tokokrogu zdrži 230V in npr. 5-10A. Potrebuješ pa še podnožje zanj in pa modulno elektro omarico v katero ga boš lahko enostavno, praktično in predvsem varno namestil.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
petrusko Neznanec

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2011 19:12 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Sob Mar 12, 2011 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Še enkrat jaz...
Nekako sem uspel vse skupaj nabavit:
* RELE: Finder (40.61) - 12V - 16A 250V
* ohišje za zgornjo zadevico.
Ker nisem glih vešč takšnih postavitev - predvsem v bistvu ne znam iz shem razbrati kaj in kako ... sem pripravil en načrt kako vse skupaj priklopiti.
Na sliki je skica ohišja releja + slika konkretnega ohišja. Na dnu je slikica RELEJA - ampak saj sem že zgoraj napisal kakšnega sem nabavi.
Na desni strani pa je moj "načrt" kako vse skupaj povezati.
Slika se nahaja tukaj:
Prosim če mi nekdo pogleda tole ali sem prav zastavil?
Drugo vprašanje pa je A1 in A2 -> a je pomembno kje 220V notri in kje ven?
Hvala in LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.39
|
Objavljeno: Sob Mar 12, 2011 9:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Bo v redu. Glede tuljave je načeloma A2 nula oz. -, A1 pa faza oz. + (bo pa delovalo tudi obratno).
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sob Mar 12, 2011 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Delovalo bo, če boš dodal napajanje 12V za rele, ki si ga kupil.
Predlog: zamenjaj rele za 230V~. Termostat napajaj z baterijami. Rele v termostatu rabi večji tok samo v času preklopa. In z tem relejem preklapljaj kupljeni rele (230V~), ki bo zmontiran pri gorilcu in ne v dnevni sobi. Odpade napajalnik, vse skupaj bo manjše, lepše in cenejše. Pa še " KLAK KLAK " ti nebo treba poslušat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 5.99 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Sre Mar 16, 2011 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
petrusko, če si res nabavil rele z napetostjo tuljave 12V in vezal po shemi, ki si jo predlagal, je že počilo... Vzemi raje, kot ti predlagajo, rele s tuljavo za 230V AC in poglej ali morebiti naslednji predlog vezave ustreza. Preveri, ali vezave kontaktov ustrezajo željenemu delovanju (COM = skupni kontakt; NO = normalno odprt, delovni; NC = normalno zaprt, mirovni kontakt. Ko je tuljava pod napetostjo, sta sklenjena COM in NO)
Opis: |
Predlog vezave vmesnega releja |
|
Velikost datoteke: |
9.63 KB |
Pogledana: |
6010 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni