|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.65 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Okt 21, 2011 7:10 pm Naslov sporočila: Točkasti naboji |
|
|
Probleme mi dela naslednja naloga, ker se je očitno ne lotevam računati pravilno. Imamo štiri točkaste naboje Q, ki so postavljeni v oglišča kvadrata. Naboji so po velikosti enaki. Jasno mi je, da je v takem primeru vsota vseh sil enaka nič. Potem pa v središče kvadrata postavimo naboj Qx, ki mora biti take velikosti, da je vsota vseh sil enaka nič.
Narisal sem si sliko označil sile in se lotil seštevanja posameznih vektorjev. Skratka seštel sem sile po stranicah kvadrata in tako s pomočjo pitagorovega izreka dobil skupno silo po diagonali kvadrata. Potem se seveda sešteje še posamezne sile po diagonalah skupaj, ampak pri tem je, če prav razmišljam potrebno upoštevati sile zaradi naboja v sredini, da potem ven lahko dobimo nekaj podobno Qx=k*Q. Od tu nekako ne vem kaj naj naredim.
Nikoli nisem maral teh nabojev, zdaj pa ko so še vektorji zraven (sploh 3D) imam pa zaradi tega, ker jih na ERSŠG tudi omenili nismo težave. Sicer sem gledal osnovne definicije, vendar je to potem treba spraviti v prakso in koristno uporabiti za reševanje naloge.
Seveda ne pričakujem rešene naloge, ampak le neko usmeritev, kako naj se lotim stvari.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Okt 21, 2011 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namig: Pri kakšnem naboju Qx bi bila naloga najenostavnejša?
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Pet Okt 21, 2011 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš v ogliščih kvadrata 4 enake naboje enake polaritete, potem je vsota sil enaka 0 samo v središču kvadrata. Enako velja tudi, 4 enako veliki naboji, a sta dva pozitivna, dva negativna, pri čemer sta enaka naboja v diagonalno nasproti ležečih ogliščih. Vsota sil na dodaten naboj je enaka 0 ne glede na velikost in polariteto naboja, ki ga postaviš v središče.
Ostale kombinacije leg in polaritet sicer omogočajo točko z ničelno vsoto vseh sil, a je ta točka izven središča kvadrata.
Če je zraven skica, jo priloži. Napiši tudi originalno besedilo, kajti tvoja priredba ima neskladja. Naprimer trditev:
Citiram: |
Naboji so po velikosti enaki. Jasno mi je, da je v takem primeru vsota vseh sil enaka nič. |
brez omembe polaritete nabojev je povsem napačna (oziroma je pravilna le v zgoraj opisanih izjemah).
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Okt 21, 2011 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
No saj potem je že originalno besedilo tako tako.
Koda: |
Štiri enake točkaste naboje (naboj vsakega je Q) postavimo v oglišča kvadrata. Kolikšen naboj Q0 moramo postaviti v njegovo težišče ( za moje pojme kvadrat ni telo ampak lik, zatorej v bistvu nima težišča, ampak to sedaj ni pomembno, saj se ve zakaj gre), da bodo električne sile na vse naboje enake nič?[quote][/quote] |
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
plesec Član

Pridružen-a: Sre 16 Sep 2009 20:21 Prispevkov: 135 Aktiv.: 0.70 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pet Okt 21, 2011 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje je kakšen naboj dati v sredino da je sila na vsakega od vogalnih nabojev enaka 0. Brez naboja v sredini bi se vogalni naboji razmaknili (če so enakega predznaka)
lp primož
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zdovcj Član

Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 13:26 Prispevkov: 118 Aktiv.: 0.61 Kraj: Kovor
|
Objavljeno: Pet Okt 21, 2011 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kvadrat je lik in tudi liki imajo težiče.
Stvar je simetrična, kar pomeni, da ni preveč dolga in komplicirana.
Izberi si eno ogljišče kvadrata in izračunaj el, poljsko jakost v tem ogljišču. Ker je stvar simetrična, ti bo vektor kazal naravnost iz središča kvadrata (če privzamemo, da je Q pozitiven).
Naboj ki je v središču mora to poljasko jakost izničiti, zato mora biti nasprotnega predznaka. Vstaviš vse kar imaš v isto formulo, ki si jo uporabil za računanje jakosti el. polja v ogljišču, izpostaviš Q in paziš na predznak.
Je to dovolj?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Okt 21, 2011 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem sedaj s pomočjo take rešene naloge ugotovil, kje sem ga pihnil. Ko sem seštel sili po x in y osi, v oglišču sem pozabil na silo, ki nastane zaradi naboja po diagonali in seveda dobil napačno enačbo, ki je naprej posledično z enačenjem nisem mogel spraviti v tako kot je rešitev.
Vsem sodelujočim najlepša hvala. Jutri pa stvar od začetka do konca izvedem še sam.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prišel do konca, vendar ugotovil, da se moj rezultat ne ujema z rešitvami zbirke vaj. Vse sem pregledal že večkrat. Tudi poskusil preoblikovati končni rezultat, vendar ne dobim nič podobnega. Se pravi ali sem zgrešil že na začetku, ali pa so rešitve napačne?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.24 MB |
Pogledana: |
35 krat |

|
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jao me tale Irfan zafrkava, sedaj pa bo... Se opravičujem.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
725.71 KB |
Pogledana: |
43 krat |

|
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš dve komponenti sile --> X in Y.
X komponenta: F1x + F2x + F3x - Fxx = 0
Y komponenta: F1y + F2y + F3y - Fxy = 0
Na koncu vektorsko sešteješ Fxx in Fxy, da dobiš silo F. Ob znani razdalji (od središča do oglišča), znani sili F in naboju Q je neznanka samo še Qx.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
No saj in jaz sem jih šel seštevati v smeri x, samo ne vem ali sem se jaz zmotil, ali je slučajno v rešitvah narobe.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tam pri sili od Qx si upošteval razdaljo "a". No, prav je (a*koren2)/2 .
Ko to kvadriraš, dobiš (a^2)*2/4 , torej je pod tistim ulomkom 2*PI*Epsilon*a^2 .
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, seveda polovico diagonale, jaz pa sem vzel a. Najlepša hvala.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni