www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Geiger-jeva cev izbira.
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 17, 2011 8:49 pm    Naslov sporočila:  Geiger-jeva cev izbira. Odgovori s citatom

Želel bi narediti Geigerjev števec.
Med iskanjem po Ebayu sem našel precejšnjo ponudbo geigerjevih cevi (stare zaloge iz Rusije) po zmernih cenah. Za nekatere mi je uspelo izbrskati nekaj podatkov. Zataknilo se je pri izbiri ustrezne cevi/detektorja.

Zanima me, kateri podatki so pomembni pri izbiri detektorja (uporaba za merjenje sevanja okoli doma).

Do sedaj mi je uspelo razvozlati* naslednje
*(možna pomota)

Working Range of Dose Power
Večje območje verjetno pomeni hitrejšo cev - manjši mrtvi čas (pri nekaterih ceveh je podan).
Je večje območje boljše, ali je cev z večjim območjem manj natančna pri štetju manjšega števila razpadov/h ?

Working Voltage
Starejše cevi naj bi potrebovale cca 600V. Boljša izbira naj bi bila cev z delovno napetostjo okoli 400V.

Working Current: 0,015-0,02 mA
Verjetno vpliva na porabo in izbiro uporov.

Plateau Length/ Inclination: 80V/0,25%/V
??

Sensivity to Gamma Radiation: 188 - 235 Pulses/S/R/h
?

Own Background: 0,2 Pulses/s
Idealno bi bilo nič.

Length: 55mm
Diameter: 10mm

Fizično večje cevi so tudi dražje. Predvidevam, da večja cev v krajšem času da statistično bolj zanesljiv rezultat in je tudi vpliv lastega sevanja ozadja manjši.
Je še kakšen razlog v prid večje cevi?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zažigalec
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2008 21:19
Aktiv.: 0.86
Kraj: Vipavski Križ (blizu)

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 17, 2011 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo

Najprej ti priporočam da si prebereš pdf v priponki.
Tam boš našel tudi večino podatkov za izdelavo svojega števca (čeprav so večinoma opisane le Philipsove ZP1xxx sonde, princip delovanja je pa pri večini sond isti).

Za delovno območje doze si pravilno ugotovil, delovna napetost je za vsako cev svoja, (kot za vsak kondenzator), najbolje je če deluje sonda na delovni napetosti navedeni v podatkovnem listu (če ga dobiš). Za tok si tudi pravilno sklepal. Plateu Leinght (ne vem kako se reče temu v Slovenščini) občutljivost cevi na napajalno napetost, najbolje je če je čim daljša. Občutljivost na gama sevanje ti pove koliko je cev občutljiva na omenjeno sevanje z določenimi izvori različnih sevalnih energij (običajno je to Kobalt 60, Radij 226 ali Cezij 137). Own background oz. lastno ozadje je nekako sevanje brez zunanjih virov. Večje cevi imajo večjo površino in zato uspejo "uloviti" več ionizirajočih delcev.
No toliko o danih podatkih. Morda sem se kje tudi uštel.

Večina cevi ki si jih videl na ebayu so za merjenje beta in gama sevanja, če pa bi rad meril tudi alfa delce pa potrebuješ cev z okencem (pancake probe ali window probe itd.), ki prepušča alfa delce. S takimi lahko meriš površinsko kontaminacijo. Ampak so te cevi večinoma dražje od navadnih.

Sam ti priporočam za začetek rusko SBM-20 sondo, ki je zelo dobra za merjenje beta in gama žarkov vse do 500 uSv/h. Če pa boš meril sevanje večje od tega se bo dejansko (ne samo na tej na vseh ceveh) število impulzov na izhodu začelo zmanjševati in meritve ne bodo več točne. Za informacijo ti lahko povem da je sevanje ozadja od 50nSv/h pa vse do 250nSv/h še smartrajo za naravno sevanje ozadja.

Ko smo že omenjali ebay, tam lahko dobiš tudi ruske DP5V ali DP5B GM števce za lahko rečem že smešno ceno, malo poglej. Sicer so iz leta 85 ali več ampak še vedno delujoči (ruska roba).

Geiger_Tube_theory.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Geiger_Tube_theory.pdf
 Velikost datoteke:  3.63 MB
 Downloadano:  76 krat

Nazadnje urejal/a zažigalec Pet Nov 18, 2011 9:29 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.91
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 17, 2011 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za ta oznaka ne vem .Mogoče imam podatke nekje spravljen.Bom jutri poiskal.

IMG_2322.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.41 MB
 Pogledana:  6 krat

IMG_2322.JPG

Nazaj na vrh
zažigalec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 17, 2011 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta izgleda kot neka ruska, ki so jih vgrajevali v DRSB-88 "praskače" ne preveč občutljiva ali kot ameriška SC-EN04 z okencem Question Prodajaš?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 17, 2011 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@zažigalec
Pdf, ki si ga pripel, je precej boljši od člankov, ki sem jih do sedaj našel na internetu.
Hvala.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 18, 2011 12:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi mene že par let mika sestavit enega prasketača (ki mora bit čimbolj tiho..).
Pri teh ruskih na ebay-u me skrbi edino tesnost - zadeva ima precejšen podtlak in žlahten plin notri. Če spusti, ni več uporabna.
Ima kdo občutek, ali te stare zadeve z ebaya zanesljivo delajo?

andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 18, 2011 8:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je oznaka SBM-10.Lahko ga prodam imam 15kos.Za ceno bom kasneje sporočil.
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 18, 2011 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Našel papirje je v ruščini.Je oznaka SBM 19-20 namesto 10.
Nazaj na vrh
Data386
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Feb 2010 19:34
Aktiv.: 0.44

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2011 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Geigerjev števec domače izdelave

Že pred kakšnim letom sem na ebayu od nekaga Rusa kupil dve števni cevi.
Na hitro sem izdelal vezje in napravil nekaj poskusov. Čisto v redu je delovalo, potem mi je pa zmanjkalo časa.
Prejšnji teden sem se pa lotil izdelave po neki drugi shemi. Osnovni del je oscilator z NE555 , ki preko malega transformatorja in množilca napetosti daje na izhodu 400V.
Upam, da bo s posnetka kaj videti.
Uporabljeni deli so v glavnem iz reciklaže. Desno od tega vezja je ojačevalec z zvočnikom z vezjem 386, ki sem ga dobil v nekem telefonu.
Kot izvor sevanja sem uporabil wolframove elektrode za TIG varenje z rdečo oznako, ki vsebujejo torij. Sedaj me pa čaka najtežji del: OHIŠJE…

Fotografija115.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  218.37 KB
 Pogledana:  17 krat

Fotografija115.jpg

Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2011 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pripravlja se gradnja malo bolj resne naprave z geigerjevo cevjo. Mogoče bo priključiti različne cevi. Prav tako se bo take števce lahko kalibriralo z znanim virom. Izhodov bo več. LCD, mali piskač, UART. Mogoča bo torej tudi priključitev na PC ali pa preko EATNC na brezžičen prenos podatkov.
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2011 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz pa sem dva oldtajmerja privlekel na plan...

21032011716.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  860.02 KB
 Pogledana:  21 krat

21032011716.jpg

Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.16
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2011 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Data386 je napisal/a:
Kot izvor sevanja sem uporabil wolframove elektrode za TIG varenje z rdečo oznako, ki vsebujejo torij.

Koliko uGy/h (mikro gray na uro) seva taka elektroda ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Data386
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Feb 2010 19:34
Aktiv.: 0.44

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2011 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pojma nimam Laughing
Nazaj na vrh
zažigalec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2011 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Pripravlja se gradnja malo bolj resne naprave z geigerjevo cevjo. Mogoče bo priključiti različne cevi. Prav tako se bo take števce lahko kalibriralo z znanim virom. Izhodov bo več. LCD, mali piskač, UART. Mogoča bo torej tudi priključitev na PC ali pa preko EATNC na brezžičen prenos podatkov.

Živjo
Sam sem kot nek navdušenec nad temi geigerjevimi števci, doma jih imam že cel kup. Kako bi se lahko vključil v ta projekt ?
Nazaj na vrh
zažigalec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 22, 2011 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Data386 je napisal/a:
Kot izvor sevanja sem uporabil wolframove elektrode za TIG varenje z rdečo oznako, ki vsebujejo torij.

Koliko uGy/h (mikro gray na uro) seva taka elektroda ?

Jaz sem izmeril na desetih elektrodah z Dp 5V števcem približno 2uG/h (oziroma po starem 200uR/h)
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni