www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmiljenje releja z AVR - čudno nedelovanje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 8:06 pm    Naslov sporočila:  Krmiljenje releja z AVR - čudno nedelovanje Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Naredil sem si krmiljenje za toplo gredo (rastlinjak). Na protoboardu deluje po pričakovanju, v delavnici je delovalo tudi na ploščici in v ohišju, na terenu (vrtu) pa se dogaja, da mi je do sedaj že na treh attiny45 skurilo portb.1 Evil or Very Mad - kjer je priklopljena dioda, portb.4 (eden od izhodov za rele) pa mi oscilira - vklaplja s ferkevenco cca 5Hz. Če taisti tiny45 vrnem v protoboard, mi deluje po pričakovanju razen portb.1 ,ki je skurjen.

Na ploščici so napetosti kot morajo biti (+5V), so tudi lepo glajene (1000uF), poraba je samo rele, edino na podnožju tiny45, kadar ni vstavljen mikrokotroler, se na izhodnih pinih (b.3,b.4) pojavi negativna napetost cca -0,5V - ni mi znano , od kje bi to nastalo. Toroidni transformato je od pločice oddaljen cca 2cm, vse skupaj je v kovinskem ohišju.

Od kje se pojavi negativna napetost? zakaj mi pregorijo porti na tinny45, in zakaj mi ne deluje, če na protoboardu dela OK?

prilagam sliko tiskanega vezja, in bascom program (del kode sem izpustil)

lp
Uroš

Koda:

$crystal = 8000000
$regfile = "attiny45.dat"

Portb = &B00000100                                          'za tipko = 1 - pull up

Ddrb = &B11111011                                          'za tipko = 0  - vhodni pin

Enable Interrupts
Config Int0 = Falling
Enable Int0                                                 'enable the interrupt
On Int0 Label2                                              ' Nosave

Config 1wire = Pinb.0

Declare Sub Read1820 : Declare Sub Tmp1

Dim Bd(9) As Byte , Ar(8) As Byte , I As Byte
  Dim Tmp As Byte , Trast As Byte , T4 As Byte
  Dim T As Integer , Sekunda As Byte
  Dim Flag As Bit , Poz As Byte , Poz1 As Byte , Cas As Byte
  Dim Konec As Bit , Setm As Bit , N As Byte
  Dim Trast_pom As Single , Trast_10 As Byte , Trast_pom2 As Single , Trast_1 As Byte

Gor Alias Portb.3
Dol Alias Portb.4
Led Alias Portb.1
Tipka Alias Pinb.2

Poz = 0
Poz1 = 0
Cas = 4
Konec = 0

Set Dol
Set Led
 Wait 10                                                     ' za popolni spust
Reset Dol
Reset Led

Reset Flag

'*******************************************************************************
 Do

......
....
.....
.....
....
 Loop
'*******************************************************************************

rastl2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  58.75 KB
 Pogledana:  21 krat

rastl2.jpg

robika
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Aktiv.: 1.19
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar vidim iz tiskanine, je portb.1 vezan direktno na LED, ta pa na GND. Prereži tisto vijugo, ki gre okoli letvice, da omejiš tok skozi LED z uporom, ki si ga tukaj premostil z vezjo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V zasnovi tiskanine je precej napak in sicer:

- Na izhodu 7805 imaš velik elektrolit. Ta naj bo na vhodu, na izhodu pa ne smeš imeti večjih kondenzatorjev, ker ti lahko potem napetost zaoscilira (saj ti 7805 ne reagira na realne tokovne špice).

- Vezava okoli LED diode je napačna: upor je kratko sklenjen preko vezice čez ISP konektor. Tako ti dioda preobremeni izhod (razlog, zakaj se ti je skuril). Med MISO in desnim pinom upora povezave ne sme biti!

- Rele ti oscilira (če nimaš vstavljenega kontrolerja), ker imaš bazo tranzistorja takrat "v zraku". Naredi pull-down vezavo 10k od baze tranzistorja na maso.

- Reset pin kontrolerja poveži na VCC preko 10k pull-upa in 10nF na maso. (ni nujno, je pa zaželeno)

LP, Gregor

dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.52
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čudeže dela tudi RC filter vzporedno vezan na kontakte releja. 100nF in 68E.
malci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

- Vezava okoli LED diode je napačna: upor je kratko sklenjen preko vezice čez ISP konektor. Tako ti dioda preobremeni izhod (razlog, zakaj se ti je skuril). Med MISO in desnim pinom upora povezave ne sme biti!

se opravičujem. Tista povezava okoli pri ledici je ostala zaradi tega, ker sem zamenjal pozicijo za led in tipko - dejansko jo ni (je samo na sliki)

Citiram:
- Rele ti oscilira (če nimaš vstavljenega kontrolerja), ker imaš bazo tranzistorja takrat "v zraku". Naredi pull-down vezavo 10k od baze tranzistorja na maso.

ne, če ni vstavljenega kontrolerja, potem ne oscilira. začasno imam na podnožje vezano stikalo (1-0-1) in mi lepo priklaplja releje

Citiram:
- Reset pin kontrolerja poveži na VCC preko 10k pull-upa in 10nF na maso. (ni nujno, je pa zaželeno)

ja , zgleda, da sem res pozabil na reset dati pull up. Bom preveril če ni slučajno prispajkan v zraku, sicer ga bom dodal.

Citiram:
- Na izhodu 7805 imaš velik elektrolit. Ta naj bo na vhodu, na izhodu pa ne smeš imeti večjih kondenzatorjev, ker ti lahko potem napetost zaoscilira (saj ti 7805 ne reagira na realne tokovne špice)

Na izhodu je res 1000uF, prav tak pa je tudi na vhodu - je v zraku. Mi priporočate, da ga zamenjam z manjšim?

No , ravnokar sem pa preveril še atmega8 ( naredil sem si adapter tiny45>mega8),ki sem ga prinesel nazaj v delavnico(na ploščici je bil cca 5 sec), in ugotovil, da mi je pa ne tem kontorolerju skurilo port, kjer je tipka Twisted Evil Evil or Very Mad

še to, povezave do motorja so cca 1m, ds1820 pa je na cca 3m dolžini 3x0,75mm2 P/F kablu

lp
uroš

fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nikjer ne vidim zaščitnih diod. A ne bi rajši pripel sheme kot pa da se mučimo iz PCB-ja
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.04

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sledovi diod so narisani direkt pod relejem, upam da so tudi vgrajene.
BD139 pa ni ravno posrečena izbira za rele na tinyja povezat...
Poleg tega bi lahko uporabil 12V releje, bi tudi lepše delalo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.68
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 06, 2011 7:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno nisi risal sheme, le direktno Pcb. Če je tako, to ni najboljše. Napake dosti prej vidiš in popraviš na shemi.
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.02

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 06, 2011 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obrni Tiny-ja za 90° desno in ga poravnaj s konektorjem za programiranje.
V levo zasukaj tudi konektor za senzor.
Pridobil boš veliko prostora za povezave, ki naj bodo normalne širine.

Potem daj še elko pred 7805 in mu dodaj 0,1 in 0,3uF kondija (glej 7805 datasheet).

V glavnem ...
Toroid ima tudi magnetno polje v smeri osi (po obliki podobno zemeljskemu magnetnemu polju). In to nesrečno polje je izmenično. V vezje vstopa navpično.
Port od tipke skuriš zato, ker ob sklenjeni tipki gnd vezica tvori zanko skozi Tiny-ja. (-) napajanje gre po skrajno levi strani, vezica od tipke gre po skrajno desni strani.
(-) od Tiny-ja je neprimerno vzdržljivejši od zmogljivosti porta, zanka pa ima precejšnjo površino in zajame precejšen delež magnetnega pretoka (tokovna zmogljivost zanke je zato precejšnja). Port odleti.

Se pravi, da popravi komplet zasnovo vezic, da ne bo nikjer nobene zanke. Ostale so namreč le za las premajhne, da bi jim indukcija škodovala. Po potrebi zasenči vezje s trafo pločevino med toroidom in vezjem.

Pomeri še izmenično vrednost brez Tiny-ja ob sklenjeni tipki.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
malci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 06, 2011 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koda:
Sledovi diod so narisani direkt pod relejem, upam da so tudi vgrajene

Diode so na spodnji strani lotane v zraku, neposredno na kontakte tuljave

Citiram:
Poleg tega bi lahko uporabil 12V releje, bi tudi lepše delalo.

Ja vem, v bodoče jih tudi bom

Citiram:
Verjetno nisi risal sheme, le direktno Pcb.

Ne, sheme res nisem risal. Do tega projekta se z njo še nisem ukvarjal, pri naslednjem projektu pa sem poskusil, in res je bolj pregledno - enostavno

Citiram:
Potem daj še elko pred 7805 in mu dodaj 0,1 in 0,3uF kondija (glej 7805 datasheet).

Pred 7805 je elko (1000 uF - v zraku), za njim pa ni drugega kot še en 1000 uF. Bom dodal še dva filtrirna kondija.

Citiram:

In katera je normalna širina? Verjetno ožja?

Citiram:
Port od tipke skuriš zato, ker ob sklenjeni tipki gnd vezica tvori zanko skozi Tiny-ja. (-) napajanje gre po skrajno levi strani, vezica od tipke gre po skrajno desni strani.
(-) od Tiny-ja je neprimerno vzdržljivejši od zmogljivosti porta, zanka pa ima precejšnjo površino in zajame precejšen delež magnetnega pretoka (tokovna zmogljivost zanke je zato precejšnja). Port odleti.

Se pravi, da popravi komplet zasnovo vezic, da ne bo nikjer nobene zanke. Ostale so namreč le za las premajhne, da bi jim indukcija škodovala. Po potrebi zasenči vezje s trafo pločevino med toroidom in vezjem.

Igo, hvala za to razlago. Na problem indukcije pri načrtovanju res nisem pomisli, oz sem, a sem zanemaril, misleč, da s toroidom ne bo teh težav. Začasno bom rešil tako, da bom vezje dal v drugo plastično ohišje, toroid pa bo ostal v kovinskem in bo ozemljen.

Ko tole uredim, poročam o napredku. Zaenkrat hvala vsem skupaj.

lp
Uroš

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.02

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 06, 2011 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

malci je napisal/a:
Citiram:
In katera je normalna širina? Verjetno ožja?
Ne, širša.
GND naj bo tako široka, kot za (+), ostale so lahko polovične širine novih GND in (+). Odebeli jih šele, ko boš imel vse postavljeno.

Če zasukaš čip v desno in ga poravnaš nad konektor za programiranje, nato pa zasukaš konektor od senzorja v levo, bodo vse povezave vodoravne in navpične.
Diagonale zavzamejo največ prostora.
Poskusi, boš videl, kako se bo odprl prostor pod tranzistorjema.

Ko boš vse končal, "zaliješ" prosto tiskanino z GND poligonom.

blay44
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Aktiv.: 3.43

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 07, 2011 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:

V glavnem ...
Toroid ima tudi magnetno polje v smeri osi (po obliki podobno zemeljskemu magnetnemu polju). In to nesrečno polje je izmenično. V vezje vstopa navpično.
(-) od Tiny-ja je neprimerno vzdržljivejši od zmogljivosti porta, zanka pa ima precejšnjo površino in zajame precejšen delež magnetnega pretoka (tokovna zmogljivost zanke je zato precejšnja).

Tole pa močno dvomim. Prej mu tipka odleti zaradi nepravilne vezave na ui portu, ali pa pri pritisnjeni tipki, ko se AVR vzdiguje. Nisem pa pogledal koko ima pin nastavljen.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 488 dni