Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brank Neznanec

Pridružen-a: Tor 05 Jul 2005 18:30 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.03 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 10:32 pm Naslov sporočila: Proženje kontaktorja-solid state rele |
|
|
Izdelal sem enostavno regulacijo temperature kjer sem uporabil le temperaturni procesni kontroler kateri je vseboval izhodni driver za solid state rele(18vdc-20mA),na ta izhod sem priključil krmilni sponki solid state releja,izhod SSR pa sem uporabil za proženje kontaktorja(230vac).Presenetilo me je to da se kontaktor ne izklopi kljub temu da temperaturni procesni kontroler izklopi signal ki aktivira solid state rele.Nal omenim da je solid state rele zelo predimenzioniran(480vac-60A) za ta primer saj sem uporabil tisto kar sem imel na zalogi.Ko sem namesto kontaktorja zvezal induktiven motor(ventilator od skrinje) ga je lepo vklapljalo in izklapljalo,kje je problem in kako priključiti kontaktor da bo delovalo?
Zelo bi bil vesel tudi razlage zakaj pride do stalnega prevajanja solid state releja in na kaj biti pozoren pri takšnih vezavah?Bremena,v tem primeru grelca sploh nisem priključil na kontaktor.
Zahvaljujem se za vse koristne informacije in nasvete.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
RC člen na SSR-u zunaj ali pa mogoče že vgrajen v SSR?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
s SSR še nisem delal, je pa podoben problem pri dvožičnih induktivnih stikalih. Rele vklopi, izklopi pa ne več. Problem tukaj je minimalni tok, ki ga dvožično indukt. stikalo rabi za svoje delovanje, in ta je enak toku, pri katerem rele še ne izklopi, če je enkrat vklopljen.
Če sem naletel na tak problem, sem rele zamenjal z manjšim kontaktorjem, pa je bil mir.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 6:33 am Naslov sporočila: |
|
|
SSR-ji se ne zastopijo najboje z induktivnimi bremeni (tuljave, transformatorji). Dodaj RC oz. snubber. Nekateri imajo že podatek "for inductive load". V google vpiši "solid state relay for inductive load" , je kar nekaj na to temo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brank Neznanec

|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
RC člena nisem uporabil,tudi na SSR nalepki se nič ne omenja da je že vgrajen..mogoče sem spregledal informacijo na spletni strani kjer sem SSR naročil kjer piše"Please do connect a piezoresistor to the output end (parallel) when inductive load is used and the value of piezoresistor shall be 1.6-1.9 times the value of load voltage"Ali je piezoresistor drugo ime za RC člen oz. je to piezo upor?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Psevdomim ti je že povedal, da je tok tvojega kontaktorja manjši, kot minimalni tok SSR-ja. Zato ta ne izklopi.
Dodaj še kakšno breme, pa bo delalo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
59.42 KB |
Pogledana: |
8 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
plesec Član

Pridružen-a: Sre 16 Sep 2009 20:21 Prispevkov: 135 Aktiv.: 0.70 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 1:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz dodam vzporedno kontaktorju upor 10k , 10W in dela. Brez tega ni delalo.
lp primož
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 2:20 pm Naslov sporočila: Re: Proženje kontaktorja-solid state rele |
|
|
Citiram: |
...je solid state rele zelo predimenzioniran(480vac-60A) ... |
Če je SSR tako močan, zakaj namesto kontaktorja ne vklapljaš kar grelca?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker ima najbrž trifazni grelec.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brank Neznanec

|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kontaktor uporabljam za priklop 3 grelcev povezanih v trikot 3f(380V),drugače pa se strinjam da bi bil kontaktor za priklop 1 grelca povsem nepotreben in bi uporabil samo SSR.Sedaj se je pojavilo novo vprašanje ali bi bilo smiselno odstraniti kontaktor in uporabiti samo 3 SSR za priklop grelcev v trikot?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brank Neznanec

|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uspelo je samo obremeniti sem moral izhod SSR...lepo se zahvaljujem vsem ki ste sodelovali pri reševanju tega problema
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|