|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.02
|
Objavljeno: Ned Apr 03, 2011 2:36 pm Naslov sporočila: Napetostni šok za vezje |
|
|
Torej , nekdo je narobe zvezal 230/24V 30VA trafo. Tako je preko 315mAF hitre varovalke (je odletela) na 24V stran prišlo 230VAC, kolikšna napetost se je inducirala na 230V strani pa raje ne grem računat. No, ta napetost je potem prišla do vezja.
Vezje ima na vhodu 2,5A povratno varovalko (je cela), 3300uF 50V elko, 600V 4A graetz, 2A nestabiliziran izhod (ki takrat ni bil obremenjen) nato pa LM7824 2A. Naprej je par tranzistorjev za vklop 24V ventilov in LM7805 za napajanje 5V dela vezja. Potem je kup 5V čipovja, LCD, ...
Na pogled je vse celo (elkota na vhodu ni napihnilo), sumljivih vonjev ni, ožganin ni, deluje pa tudi nič. Vezja nimam doma, preden napravim 100km in ugotovim, da ga moram celotnega zamenjati s povsem novim, me zanima:
kaj se zgodi z LM7824, ko doživi konkreten šok. Gre prej v kratek stik med vhodom in izhodom, ali gre prej v kratek stik med vhodom in GND
Ima kdo izkušnje s tem? Datasheet daje upanje na kratko sklenjeno diodo med vhodom in GND, a tudi med vhodom in izhodom je samo en tranzistor . _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14672 Aktiv.: 61.99 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Apr 03, 2011 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če na napajalniku ni bilo kakega varistorja, (zaščita pred strelo) potem je mala verjetnost, da je sploh preživel kak polprevodnik. Nekaj nazaj je imel podoben primer kolega. Nekdo je napačno obrnil trafo na alarmni centrali. Koliko mi je omenil - popravilo centrale ni bilo smiselno. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Ned Apr 03, 2011 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Varistorji ...
Na vezje pride 230VAC, potem so tam 3 varistorji, 2 RC člena, nato gre preko 5-polnega konektorja (230VAC, GND, 24VAC) na trafo, trafo ima primar in sekundar. Tam se je zamenjalo priključke.
Ko pride nazaj, ni varistorjev, ampak samo zgoraj omenjeni elementi .
Recimo, da je šlo preko 7824 in 7805 v 5V čipovje. Čipe in LCD zamenjam (cca 50€), kaj je še lahko odkurilo? SMD upori in kondenzatorčki imajo cela ohišja, kako naj ven, če so tudi znotraj OK? Izhodni tranzistrji, diode, ... teh je precej ... _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.14 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Apr 03, 2011 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Recimo, da ti to vezje priključiš na stabilizirani usmernik s tokovno omejitvijo in sam ugotoviš kaj je dejansko odpihnilo, če sploh kaj, razen tiste 315mA varovalke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.02 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Apr 03, 2011 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Igo, vidim, da bi tudi tebi prišla prav kakšna kristalna krogla v konkretnem primeru.
Nemogoče je predvideti dinamiko dogajanja. Edini način, da boš zagotovo vedel, kaj je z vezjem je ta, da ga priključiš in pomeriš v dejanskem obratovanju. Tudi če transformator obrneš in na 24V stran pripelješ 230V, ga najbrž čez maksimalno magnetno gostoto ne moreš zapeljati. Varovalko na primarju je najbrž odneslo v trenutku. Definicija trenutka pa je za različne polprevodnike različno dolga. Morda je bil trenutek dovolj kratek in kondenzator dovolj prazen, da je ostala elektronika preživela. Veliko verjetneje je, da ne. A lokalno ne moreš pripeljati napetosti in vsaj tako videti, ali stvar sploh zadiha?
Sem še enkrat prebral bolj podrobno in uvidel, da je to remote diagnoza.
Vzemi s seboj stabilizatorje, ki so prvi na udaru to pa je tudi vse, kar se ti najbrž splača. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14672 Aktiv.: 61.99 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Apr 03, 2011 3:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred vsem čipovje. Drugo je kar trdoživo. Stabilizatorji imajo sicer zaščito pred prenapetostjo. Običajno le zapre izhod. Da bi šel v kratek stik, pa še nisem videl. Vprašanje kaj se zgodi ob taki prenapetosti.
Po svoji krivdi sem nekoč spustil na eno vezje z 12v in 5V stabilizatorjem 230V. Ubilo je procesor. Gor je bilo še nekaj cmos čipovja, ki pa je po čudežu preživelo. Prav tako sta odletela oba stabilizatorja. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bosko Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57 Prispevkov: 162 Aktiv.: 0.81 Kraj: Vače
|
Objavljeno: Ned Apr 03, 2011 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ti je uspelo okrog obrnit tafo, potem nisi dobil 230V na sponke, ampak takole na oko enih 3000 V... razmeje transfomatorja...
LP Bostjan _________________ Ko sem naredil , nisem vedel da se tega ne da...... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.89 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Apr 03, 2011 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Praktično se mi je že nekajkrat zgodilo, da je šel stabilizator v kratek stik vhod-izhod.
Posledično je bil ves višji potencial na ostalih sekundarnih elementih. Zamenjaš najbolj občutljive: tranzistorji, čipi.
Upori, kond. in usmerniške diode so po moje preživele ta kratkotrajen šok. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Apr 03, 2011 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja kratek stik vhod-izhod se načeloma lahko zgodi (vsaj glede na shemo stabilizatorja) Sam se takega slučaja ne spomnim. Stabilizatorji so načeloma sila trdoživi. Običajno se mi je zgodilo, da iz stabilizatorja ni bilo nič. Pri tistih v ohišju TO-220 pa sem naletel, da je vsaj po občutku sodeč začel pregrevati, nato je izgleda izklopila termična zaščita. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.12 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Apr 03, 2011 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Testirano: Pri previsoki vhodni napetosti gre LM78xx v stik in sicer vhod - skupna elektroda. To povzroči segrevanje in če nimamo v veji varovalke, lahko ta del popolnoma "izpuhti" - torej prekine.
Izjemoma, ampak res izjemoma, kar pomeni strela ali kako podobno dogajanje, pri zadnjem "puhtenju" lahko nastane kratki stik vhod-izhod.
Kar se napetosti tiče je pa takole - trafo je navit v razmerju približno 1:10. To pa pomeni, da naj bi na izhodu ob napačni priključitvi dal cca 2300 V. No to se seveda ni zgodilo. In to zaradi najmanj dveh razlogov. Prvi je ta, da material tega transformatorja ni narejen za 10 T magnetno gostoto, temveč kvečjemu za 1,6. Groba ocena je, da je pri mahnetni gostoti 2 T že krepko v zasičenju in takrat se navitje obnaša le še kot upor, izgubi pa lastnosti tuljave oziroma transformatorja. Iz povedanega sledi, da bi napetost lahko narastla na vrednost okrog 500V.
Tudi če bi narastla več -torej na izračunanih 2300V bi skoraj sigurno sledil preboj, saj navitje v transformatorju ni dimenzionirano za tako visoke napetosti.
Imaš torej povsem realne možnosti, da je šel le 78Mxx. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Ned Apr 03, 2011 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom do zadnjega upal na najboljše ... v torek dobim vezje.
Vezje sem zasnoval jaz. Pri 7 varovalkah, RC členih, vhodnem filtru, varistorjih, robustnih ozemljitvah, "anti-strela ni da ni"... na možnost napačnega priklopa trafota res nisem pomislil . V naslednji verziji bom.
Razlika je, če se nek element počasi "kuha" s prevelikim tokom (pregrevanje) ali napetostjo (počasi napredujoča šibka točka preboja in smojenje), ali se udar zgodi v trenutku (ja, vem, trajanje trenutka je absolutno relativno).
Za 7824 je preko povratne varovalke priklopljen še en senzor koncentracije plina v prostoru , ki ima svoj 7805. Bog ve, kaj je šlo tam. Ostali 24V senzorji so cenejši ...
Samo še preboj trafota mi manjka, pa lahko zamenjam vso električno drobovje naprave . _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.03
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 12:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Tudi če bi narastla več -torej na izračunanih 2300V bi skoraj sigurno sledil preboj, saj navitje v transformatorju ni dimenzionirano za tako visoke napetosti. |
Navitje preživi tako kratkotrajno prenapetost brez težav (sprobano)
Kako je pa z dolgoživostjo takega trafota je pa vprašanje.
Sicer je tok na izhodu takega trafelca skorajda zanemarljiv, tako da ven ne dobiš praktično nič uporabnega.
Če je za prvim linearcem še drugi, je kar verjetno da je drugi popolnoma absorbiral silo takega udarca, vsaj tisto kar prvi ni uspel požreti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 12:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo moje mnenje.
V tem primeru. Kar sliši na PN spoj je mrtvo.
Verjetno se boste vsi strinjali, da je bila napajalna napetost nekaj časa ( s) višja kot 50 V. Kateri element tipa PN v tem vezju lahko "preživi"?
Sicer pa 50V optimistično, dajmo jih realnih 200V.
Trenutni odklop varovalke je ? mS PO! nastopu nepravilnosti?
Ali še!
Vsak polprevodnik uspešno varuje varovalko pred odklopom.
Bo šlo? _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.39 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 12:44 am Naslov sporočila: |
|
|
bojans je napisal/a: |
V tem primeru. Kar sliši na PN spoj je mrtvo. |
Če bo samo prvi napetostni regulator fuč, vsi ostali PN spoji pa ne, a boš ptem 1 mesec tiho ?
Bo šlo? _________________ Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.
Sem ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 9:58 am Naslov sporočila: |
|
|
"Žleht" navada napetosti je PREBOJ. A ne? Sraka? Ko začne prebijati. Kam? Kako?
Recimo temu pojavu "mini strela". Oporekaš? _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni