|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.19
|
Objavljeno: Tor Apr 12, 2011 6:03 pm Naslov sporočila: Proženje stikala z zunanjo napravo |
|
|
Živjo!
Imam ročno napravo, ki ima mikro stikalo s katerim jo ročno sprožiš. Stikalo je enostavno, ko ga skleneš, skozi steče 12V in to sproži. Jaz pa želim dodati neko XY logiko še zraven, ki bi sprožila to stikalo, ko bi bilo treba. Torej ročno (to kar je sedaj) in avtomatsko proženje. Prožil bi z atmego.
No, tu nastane težava, saj mi enostavno ne uspe sprožit v celoti. Poskusil sem s tranzistorjem, ki pa mi da ogromno šuma, saj mi signal niha od 7 do 10V (moralo bi biti okoli ali malo manj kot 12V). Za foro sem dodal tudi 40uF kondenzator, ki je signal stabiliziral, ampak ni bil več kot 8V. Poskusil sem tudi z optocouplerjem, ki je dal podobne rezultate.
Kje bi lahko bil problem? Kako vi rešujete switchanje takih zadev? Z mini releji? Reed stikali? Gre pa za baterijsko napajanje, tako, da kaksnih relejev ni smiselno dajat.
Hvala za vse ideje!
Marko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.59 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Tor Apr 12, 2011 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam v eni aplikaciji tole shemo.
Upore v delilniku daj malo večje, recimo 4.7k.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
stikalo.JPG |
Velikost datoteke: |
16.09 KB |
Downloadano: |
26 krat |
_________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14672 Aktiv.: 61.99 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Apr 12, 2011 6:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Recimo kaj takega.
PS
Dobrodošla je navedba kraja v profilu. Če si kje v bližini mene, lahko dobiš kak kos. Po pošti ne pošiljam.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

|
Objavljeno: Sre Apr 13, 2011 6:19 am Naslov sporočila: |
|
|
stranaboy je napisal/a: |
Jaz uporabljam v eni aplikaciji tole shemo.
Upore v delilniku daj malo večje, recimo 4.7k. |
Hm tole mi ni jasno na kakšen način naj bi delalo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

|
Objavljeno: Sre Apr 13, 2011 6:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Recimo kaj takega.
PS
Dobrodošla je navedba kraja v profilu. Če si kje v bližini mene, lahko dobiš kak kos. Po pošti ne pošiljam. |
Sem za test poskusil z reed relayem in zaenkrat kaze ok! Moram danes v zivo sprobat. Malo je sicer overheada, ampak ce bo delalo, bom poskusil s predlaganim cipom.
Hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni