www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

naloga: termostat

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
safarictomi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Maj 2010 19:25
Aktiv.: 0.23
Kraj: MORAVCIv slo. goricah

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 08, 2011 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Ni ravno prava tema za moje vprašanje ampak bom ga zastavil vseeno tukaj saj se deloma navezuje na to temo.

Izdelujem izdelek za šolo, pri katerem pa moram narisati shemo, ki pa mi povzroča velike preglavice. Izdelujem naslednjo zadevo ki bom jo v šoli predstavil pri večih predmetih seveda za oceno ..... Zato bi vas prosil za pomoč pri tej zadevi.

Naloga: izdelati moram shemo da bo senzor gibanja sprožil termostat, termostat pa bo vklopil grelec, ki bo deloval tako dolgo dokler bo senzor sprejemal gibanje.

Kako naj to nalogo spravim v obliko sheme z simboli teh elementov senzor gibanja, grelec, termostat ???

V kakšne namene se bo to uporabljalo ni pomembno, pomembna je SHEMA prosim za pomoč

hvala že vnaprej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 09, 2011 8:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej že zasnova je po mojem mnenju napačna, ali pa sploh ne veš kaj pišeš. Rolling Eyes

Termostat je temperaturno stikalo.
Termostat je običajno mišljen za to, da ko dosežeš neko temperaturo vključi ali izključi porabnika.
Kako boš dosegel, da termostat vklopi grelec s pomočjo senzorja gibanja mi ni jasno edino, če bo tvoj senzor gibanja vklopil grelec_a, ki bo - ko se bo segrel - vklopil oziroma preklopil termostat, ta bo pa s preklopom vklopil tvoj grelec.
Kar pa je popolna neumnost.

Senzorji gibanja pa so tako ali tako že takšni, da dajo signal ko zaznajo premikanje. Ta signal je prisoten vedno ko je gibanje.

Če te muči samo izdelava sheme, si sposodi kakšen elektrotehnični priročnik, saj imaš notri en kup raznoraznih standardnih simbolov.

Drugače pa napiši kaj te muči.

safarictomi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Maj 2010 19:25
Aktiv.: 0.23
Kraj: MORAVCIv slo. goricah

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 09, 2011 9:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Torej že zasnova je po mojem mnenju napačna, ali pa sploh ne veš kaj pišeš. Rolling Eyes

Termostat je temperaturno stikalo.
Termostat je običajno mišljen za to, da ko dosežeš neko temperaturo vključi ali izključi porabnika.
Kako boš dosegel, da termostat vklopi grelec s pomočjo senzorja gibanja mi ni jasno edino, če bo tvoj senzor gibanja vklopil grelec_a, ki bo - ko se bo segrel - vklopil oziroma preklopil termostat, ta bo pa s preklopom vklopil tvoj grelec.
Kar pa je popolna neumnost.

Senzorji gibanja pa so tako ali tako že takšni, da dajo signal ko zaznajo premikanje. Ta signal je prisoten vedno ko je gibanje.

Če te muči samo izdelava sheme, si sposodi kakšen elektrotehnični priročnik, saj imaš notri en kup raznoraznih standardnih simbolov.

Drugače pa napiši kaj te muči.

Zadeva je naslednja da sem dobil nalogo da narišem shemo da bo grelec deloval takrat ko bo senzor zaznaval gibanje, zakaj pa imam še tukaj termostat pa mi ni jasno, skratka jaz moram izdelati shemo z simboli teh treh zadev. V risanju shem sem v čisti temi, nihše nam v šoli ni razlagal tega področja, zahtevajo pa da to znamo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.06
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 09, 2011 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Whistle

senzor_termostat_grelec.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  29.9 KB
 Pogledana:  2 krat

senzor_termostat_grelec.png

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 09, 2011 4:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja to je to... Wink
Senzor - termostat - grelec

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.06
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 09, 2011 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgoraj pa toliko besed za enostaven odgovor. Rolling Eyes Wink

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.63

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 09, 2011 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

safarictomi, pa je to elektrotehnična šola da ne razlagajo risanja shem v elektronski obliki?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 10, 2011 4:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najdi si nek program za risanje shem, v njem je bo precej simbolov že zrisanih in poimenovanih. Predlagam na primer sPlan ali pa kaj podobnega.

Super bi bilo vedet več podatkov, kaj bo grelec grel, na kako temperaturo, s kako natančnostjo, s kako močjo...? Kot temperaturni regulator lahko uporabiš kar bimetal stikalo, lahko pa poiščeš kako shemo digitalnega termostat in po njej izvedeš regulacijo. Seveda bo tako projekt precej obsežnejši. Za grelec lahko uporabiš simbol, ki ga je predlagal Branez, lahko pa uporabiš kar simbol za upor (navsezadnje grelec ni nič drugega, kot močnostni upor). Kot simbol za senzor gibanja pa bi jaz narisal eno škatlico, z napisom "senzor gibanja".

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni