www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Buck Converter - Malo pomoči

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
teey
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Sep 2008 20:51
Aktiv.: 0.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 07, 2011 2:09 am    Naslov sporočila: icon_complicity Buck Converter - Malo pomoči Odgovori s citatom

Pozdrav!

Dolgo se že potikam naokoli, pa je končno prišel čas da vas poprosim za nekaj pomoći.

Delam na switcherju LM2734Y (550 kHz) - klik. Zbijam napetost iz ranga 12-15V dol na 3V3 z največ 500mA. Preletel sem skoz matematično mlakužo in dognal naslednje,

r = 0.4 (razmerje med ripple tokom na tuljavi in izhodnim tokom Io)
D = 0.25 (duty cycle)
L = 25uH
dIL = 137mA pri 50mV ripple (ripple tok na tuljavi)
IL(peak) = ~570mA

In ker je to moj prvi switcher imam seveda par nejasnosti. Gledam po njihovem izboru iz njihovega primera na 18. strani, da se mi je matematika kar izšla, edina razlika je pri "teži" tuljave saj majo oni enkrat večji tok..zanimivo, enkrat večji tok, enkrat manjša tuljava Smile

Malo v dvomih sem pri računanju za najslabši primer. Kako je z tokom Io, ali se jemlje največja pričakovana obremenitev, ali srednja vrednost? V mojem primeru zna poraba v neobremenjenem stanju živet na 100mA, v težkih časih pa do največ 500mA. Vidim da če vzamem najmanjšo obremenitev se tuljavica kar konkretno zredi. Drugi parametri tudi zanihajo.

Glede tega da vhodna napetost sega od 12V pa tja do 15V ali še mičkeno več, in vpliva na širino odprtja (duty cycle) in posledično na težino tuljave, je smiselno sploh gledati najslabši primer ali se kar zadovoljimo z zlato sredino?

Pripenjam tudi shemo, da vidite če sem vse kotičke zadovoljivo pokril Very Happy

Vhodna kondenzatorja sta en elektrolit in keramika, izhodni pa tantal in še keramika, ki pa trenutno ni vrisan.

Hvala že v naprej za nasvete!

elemcek.gif
 Opis:
shemica
 Velikost datoteke:  154.16 KB
 Pogledana:  40 krat

elemcek.gif

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TESKAn
Član
Član

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 15:15
Aktiv.: 0.30
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 16, 2011 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Par stvari imaš narobe povezano. Najprej povezava med SW in 0,1 uF kondenzatorjem, ki je na boost pinu, ne sme bit tam. Drugo, dioda BAT54 mora imet anodo povezano na vhod (Vin). Pa svetujem, da lepo poimenuješ komponente, da nimaš R? ampak R1, R2 in tako naprej. Tako, kot imaš, ti prvič niti ne bo dovolilo uvoza na PCB, kot drugo je pa težko karkoli pomagat, ko moraš še razlagat, kateri C? imaš v mislih.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.72
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 16, 2011 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Praktično vsi proizvajalci, ki ponujajo switcher čipe, imajo neka orodja za pomoč pri dizajnu. Ali je to program, ki se ga namesti na računalnik ali pa kakšen online pripomoček.
Razglej se na spletni strani proizvajalca tvojega čipa.

teey
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Sep 2008 20:51
Aktiv.: 0.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 16, 2011 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TESKAn je napisal/a:
Par stvari imaš narobe povezano. Najprej povezava med SW in 0,1 uF kondenzatorjem, ki je na boost pinu, ne sme bit tam. Drugo, dioda BAT54 mora imet anodo povezano na vhod (Vin). Pa svetujem, da lepo poimenuješ komponente, da nimaš R? ampak R1, R2 in tako naprej. Tako, kot imaš, ti prvič niti ne bo dovolilo uvoza na PCB, kot drugo je pa težko karkoli pomagat, ko moraš še razlagat, kateri C? imaš v mislih.

Se opravičujem z zgubljenimi oznakami, dizajn še ni končan in zato še ni bil skompiliran. Prvenstveno je bil namen teme razjasnit dvome glede računanja in obnašanja v največjih skrajnostih, shema je bila bolj okrasek Angel

Ti imaš v mislih verjetno vezje, ki vleče "napihjneno" napetost iz Vin. Tukaj grem na drugo pot, srkam boost iz izhodne napetosti 3V3 - glej stran 13 v datasheetu. Lepše je in tudi bolj praktično, saj je dovoljena meja boosta od 3V do približno 5V, v mojem primeru pa seže vhodna napetost konkretno preko in brez dodatnih zener šuntov ne bi šlo.

Tam pri 0.1uF-ju je bila napaka, res, katoda diode gre direkt na BOOST pin, ne na kondenzator. Povezava na SW pa je ok.

aly je napisal/a:
Praktično vsi proizvajalci, ki ponujajo switcher čipe, imajo neka orodja za pomoč pri dizajnu. Ali je to program, ki se ga namesti na računalnik ali pa kakšen online pripomoček.
Razglej se na spletni strani proizvajalca tvojega čipa

Sem se lotil tudi tega. Vendar mene bolj zanima razlaga in kakšne so lahko posledice, kot pa dejanska shema. Krtek za teorijo v tem trenutku Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni