|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2005 6:36 am Naslov sporočila: Težava z monitorjem na stroju za centriranje koles |
|
|
Kolegu je crknil monitor na zgoraj omenjenem stroju. Vsaj na videz gre za čisto običajen računalniški barvni monitor le, da je priključek 9 polen. Ker monitor ni več za popravilo (šel je trafo pa vrjetno še kaj), sem poskusil gor običajen monitor s 15 pinskim konektorjem. Na 9-polnem je uporabljeno 7 priključkov (eden je premoščen - z stroja je 6 žic) Z priključka je razvidno (tudi po brarvah) trije pini R-G-B ter masa. Dva sta vrjetno H in V sinhronizacija. Poskusil sem narediti ustrezen kabel za 15 pinski konektor a monitor ne zazna signala s stroja. Je kdo že reševal podobno težavo? Je sploh možno uporabit monitor z 15 pinskim konektorjem? Je na 15 pinskem konektorju kak poseben pin, ki zaznava prisotnost signala?
Še oznaka monitorja: CM11342/10G Philips
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2005 7:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole bi moral biti povsem običajen CGA monitor. Pinout konektorja imaš priložen.
Lp, Frenki
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Mon_pinout.pdf |
Velikost datoteke: |
64.66 KB |
Downloadano: |
25 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2005 7:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole sem videl - Kabel sem naredil nekako takole le da sem uporabil skupno maso - itak so vsi pini na masi. A zadeva ne dela.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2005 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Moj predlog: preden karkoli na pamet priklapljas, najprej preveri izhod in ugotovi za kaksen vmesnik gre (analogni, digitalni, napetostni nivoji, itd.). VGA (SVGA, itd.) so naprimer analogni, napetostni nivoji (0.7V peak to peak) so drugacni kot pri digitalnih (npr. EGA, prvi digitalni z 9-pinskim konektorjem, ki mi pade na pamet uporablja TTL nivoje, ki imajo precej vec razlike med 0 in 1 kot ima VGA med skrajnima vrednostima). 9 pinski konektor so od PC graficnih imeli se vsaj CGA in PGA (hudo redka stvar), vsak z drugacnim priklopom. Tudi originalni VGA (IBMov) je imel 9-pinski konektor ...
Ce je izhod digitalen, potem bos pac uporabil kaksen D/A konverter in priklopil gor VGA monitor. Ce je izhod analogen, potem glej da se impendanca ujema in so napetostni nivoji prilagojeni. Preveri tudi ali je sinhronizacijski signal na izhodu locen na H in V komponento ali ne (in ali je mogoce "prilepljen" na zeleno). Nekateri VGA monitorji (oba, ki ju imam tukaj - en je 10 let star CRT in ne povsem nov LCD - podpirata sync on green, YMMV. Na zalost brez osciloskopa ne bo slo ... bos pa z njim z lahkoto identificiral vsaj sinhronizacijske pine na izhodu tiste naprave, odvisno od locljivosti naprave in osciloskopa pa mogoce se barvne signale.
Tukaj so (med ostalim) opisani tudi pinouti konektorjev in vsaj na kratko omenjeni napetostni nivoji. Se nekaj informacij o zgoraj omenjenih stvareh. Se sheme za priklop VGA kartice na razlicne monitorje (v tvojem primeru je seveda ravno nasprotno, monitor je VGA, izhod pa neznan).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Sep 02, 2005 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za nasvete ter namige. Stvar sem pravkar rešil. . Dobil je monitor od Poker avtomata. Prelotal sem konektorje. Zadeva je zaigrala od prve. Moral sem le nastaviti vertikalno sinhronizacijo ter centrirati sliko.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pet Sep 02, 2005 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
E, e, kaj pa nasa radovednost ? Vsaj mene zanima za kaksen signal dejansko gre ? Analogen/digitalen, kateri standard ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Sep 02, 2005 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
E, e, kaj pa nasa radovednost ? Vsaj mene zanima za kaksen signal dejansko gre ? Analogen/digitalen, kateri standard ?  |
Po pravici povedano ne vem. Kolega me je danes poklical in mi povedal, da je dobil omenjen monitor, ki ima 6 žic. Še enkrat sem naredil tisto kar si mi sicer odsvetoval. Na "slepo sem poskusil. Izhodi so bili sicer lepo iznačeni R,G,B,masa, VS,HS. Prve štiri nisem mogel zgrešiti, problem sta bili le vertikalna ter horizontalna singornizacija. Ko sem konektor zlotal ter zadevo vključil se je pojavila slika. Ni bilo sicer vertikalne sinhornizacje. Poiskal sem trimer, ki je bil tudi lepo označen ter ustavil sliko. Potem je bilo potrebno sliko še centrirati ter ustrezno razširiti. Vsi trimerji so lepo označeni, tako da je bilo to rešeno v par minutah.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pet Sep 02, 2005 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, vazno je, da zdaj deluje brez problemov. Ce bi bil digitalni signal, potem bi rabil vec zic (ali vecjo hitrost ...) za prenos ene razumno-gledljive barvne slike (ogabni EGA za 64 barv - logicno - rabi 6 zic za signale + maso, ti si pa imel samo 3). Ocitno je slo torej za nekaksno analogno stvar.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni