|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.06
|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 8:48 am Naslov sporočila: Sledenje s kamero |
|
|
Živjo,
zanima me na kakšen način bi lahko sledil predmetu, ki se premika. Kamero bi imel postavljeno na nekem nosilcu, ki bi jo s servo motorji premikal. Objekt, ki bi ga sledil bi imel montiran nek "senzor" s katerim bi lahko vedel v katero stran naj kamero premaknem (rabil bi tudi razdaljo, da bi vedel koliko moram kamero premakniti?). Ima kdo kako idejo? Gre bolj za idejni projekt, ki je vprašanje, če se bo realiziral.. zanima me predvsem teoretični del izvedbe, torej kakšne so sploh možnosti to za realizirat.
Jaz imam 3 ideje:
1) senzor premikanja in oddaljenosti?
2) motion detector senzor, ki se ga dobi pri kamerah.. se da s tem določiti smer?
3) zajemanje slike in zaznavanje sprememb in smeri spremembe. To bi potreboval real time obdelovanje slike in ob spremembi premaknil, da bi bil "objekt" vedno na sredi. Ta bi bila kar zahtevna, sploh ce bi se objekt premikal hitreje.
Hvala za vse ideje in izkušnje  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4284 Aktiv.: 17.34 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
kot raketa s termičnim sledenjem ? _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 5.67 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 11:08 am Naslov sporočila: |
|
|
| Kako to rešuje naše gore list . |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.49 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiv algoritem za sledenje objektov: http://www.youtube.com/watch?v=1GhNXHCQGsM
Potem pa ko imaš lokacijo objekta na sliki, pa samo sprogramiraš servo motorje, da premikajo kamero v smeri objekta s hitrostjo, ki je proporcionalna oddaljenosti tega objekta od središča slike. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.19 Kraj: Ribn'ca
|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
tale video me je pa navdušil!
Res me zanima ali tole deluje v resnici in kakšne so cene "algoritma" oz. kamere... _________________ Lep pozdrav! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.06
|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Saran je napisal/a: |
Zanimiv algoritem za sledenje objektov: http://www.youtube.com/watch?v=1GhNXHCQGsM
Potem pa ko imaš lokacijo objekta na sliki, pa samo sprogramiraš servo motorje, da premikajo kamero v smeri objekta s hitrostjo, ki je proporcionalna oddaljenosti tega objekta od središča slike. |
Tole zgleda res hudo. Mora bit pa tud "procesorska" moč precej huda, da tole lahko v živo bere in procesira? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.46 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ocitno da deluje tudi v resnici, odtod video
Koda je na voljo pod licenco GPLv3, torej zastonj za privat uporabo, z omejitvami pri javni uporabi (cel tvoj projekt mora tudi biti GPLv3).
Edini problem je, da rabis Matlab, jaz sem se nekaj mucil z Octave, pa zal zaenkrat ne dela.
Bi bil pa zanimiv projekt tole spravit na FPGA, ki je idealen za taksne algoritme - ce bi mel cas, bi se takoj spravil tole delat
LP! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19 Prispevkov: 726 Aktiv.: 2.94 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi delam nekaj v tej smeri in me zanima, kateri servo motorji bi bili dobri za hitro reagiranje pri takem sledenju?
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinkel Član

Pridružen-a: Čet 15 Maj 2008 16:55 Prispevkov: 237 Aktiv.: 1.09 Kraj: Ljubljana
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.46 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj lahko iz Matlaba kličeš C funkcije. Pa definitivno poglej OpenCV knjižnico.
LP! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinkel Član

|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
| chaos je napisal/a: |
| Saj lahko iz Matlaba kličeš C funkcije. Pa definitivno poglej OpenCV knjižnico. |
OpenCV in EMGU poznam.. vendar..
Ne vem točno kakšen je smisel takega početja.. Potem greš rajši vse v Cju delat. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinkel Član

|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi bil pa zanimiv projekt tole spravit na FPGA, ki je idealen za taksne algoritme - ce bi mel cas, bi se takoj spravil tole delat
|
Si prepričan? FPGA je pomoje daleč od idealnega za kaj takega... v ozadju takega software-a tečejo levensberg-marquadtove nelinearne optimizacije, QR matrične dekompozicije ipd... Plus to, da gre pri template trackingu za učenje patchov, ki traja reci piši lahko tudi nekaj ur (matlab) saj so v ozadju miljoni random homogenih transformacij.
Kako pa to s FPGAjem, se mi pa sanja ne. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
S56NC Član

Pridružen-a: Pon 31 Jan 2011 17:26 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.51 Kraj: Strmca-Postojna
|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lp
ker odpisujem z mobitela ne morem prilepiti linka lahko pa ga sam najdes. V google vtipkaj the sentry project. Mislim da si ceneje tega ne mores narediti. Tip je progrogram razvijal nekaj let in prodaja krmilnik in program za 49 dolarjev plus 10 postnina. Program lahko sledi najvecji tarci ali pa vsem. Funkcij je veliko primarna pa jee da ji sledi in ce jo prepozna kot sunljivo jo ustreli. Toliko na kratko jutri pa zalepim se linke. Sem si pa tudi jaz ogledovsl tole. Zanimivo je da je glasovno podprta kamere pa vezes kakrsnekoli. Poglej na yt tam je tudi veliko posnetkov o njem.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Vinkel je napisal/a: |
OpenCV in EMGU poznam.. vendar..
Ne vem točno kakšen je smisel takega početja.. Potem greš rajši vse v Cju delat. |
So stvari, ki jih lažje narediš v Matlabu, in so računsko zahtevne operacije, ki se izvajajo občutno hitreje v prevedenem C programu. Zakaj jih ne bi skombiniral?
Kar se pa tiče FPGA-ja - bi lahko skoraj rekel, da je kakršnokoli računanje hitrejše implementirano v FPGA-ju kot pa program na univerzalnem procesorju - saj lahko dobesedno narediš specifičen "stroj" za računanje točno določenega algoritma, ki ga po potrebi / zmožnostih še paraleliziraš in raztegneš po cevovodu.
Za trivialen primer: recimo da hočeš izračunati a*b +c*d +e*f, to so tri operacije množenja in dve seštevanja, torej lahko rečemo, da bo za vsak tak izračun porabil nek teoretičen procesor 5 ciklov. V FPGA-ju lahko v enem ciklu zmnožiš vse tri pare in jih v naslednjem sešteješ, torej za prvi rezultat dva cikla, ker pa sta lahko ta dva koraka še pipeline-ana, bo drugi rezultat na voljo že čez en cikel. Torej za 1000 takih izračunov splošen procesor porabi 1000*5 ciklov, FPGA pa 1000*1+1 ciklov.
Levensberg-Marquadtove optimizacije sicer ne poznam, a vsaj QR dekompozicija dela super na FPGA-ju, to sem pa že delal
LP! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinkel Član

|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Levensberg-Marquadtove optimizacije sicer ne poznam, a vsaj QR dekompozicija dela super na FPGA-ju, to sem pa že delal
|
LM je iterativna metoda za iskanje minimuma nelinearnih funkcij, sicer pa kombinacija Gradient Descent in Gauss-Newtnovega algoritma. Prednost LM pred obema je hitrejša konvergenca.
Sicer pa hvala za razlago. Ozadje FPGAjev le bežno poznam, ker sem sicer strojnik. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 233 dni