|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tana6 Članica

Pridružen-a: Tor 23 Sep 2014 15:27 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2014 4:59 pm Naslov sporočila: Grelci vodne posteljo so slišni (brnenje) |
|
|
Pozdravljeni,
obračam se na vse vas, ki bi mi morda znali svetovati oz. odgovoriti na moja vprašanja.
Imam vodno posteljo (naročila v Nemčiji) od decembra 2013.
Ko se vklopita grelca (sta keramična), slišim njuno brnenje ves čas gretja (imam dva jedra, na obeh slišim), in to je seveda nadležno. Opazila sem tudi, da lučka na termostatu, kjer reguliraš temperaturo, večino časa sveti neprekinjeno (ko so seveda grelci vklopljeni), včasih pa miglja. Moja vprašanja so torej v čem bi bil lahko vzrok, da jih slišim, predvsem pa ali je varno? In če to pomeni, da ni dobro, kaj lahko storim?
Nek nasvet sem dobila s strani enega od slovenskih prodajalcev vodnjih postelj ("Brnenje je lahko posledica prevelike obremenitve omrežja. Predlagam, da poskusite vtikač obrniti za 180 stopinj in ga potem vključiti v vtičnico. Če bo še vedno enako, pa predlagam, da uporabite podaljšek v katerega vključite grelna sistema. Po vsej verjetnosti bo to rešilo težavo z brnenjem."), vendar imam podaljšek že od samega začetka, v spalnici pa nimam priklopljenih nobenih drugih naprav.
Res iskrena hvala za odgovor,
Tamara |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2014 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je odvisno od same konstrukcije postelje ali kako je narejena. Če se sliši brnenje, se pač sliši.
Zdaj ali se od začetka ni in se je zdaj pojavilo je vzrok lahko v "obraljenosti". Tukaj verjetno ni nič za narediti s strani uporabnika laika. Lahko pa preveriš v navodilih ali je kakšno posebno vzdrževanje.
To o podaljških in omrežju pa je daleč mimo pihnil. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2014 5:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brnenje je posledica mehanskih vibracij znotraj grelcev. Tok teče in povzroča magnetno polje, zato med žicami nastanejo sile (100x na sekundo), ki jih premikajo.
Poceni rešitev (novi grelci so dražja), ki bi zvoke zelo verjetno odpravila, je usmerjanje napetosti in vsaj delno glajenje s kondenzatorji in dušilko (tesno navito, da ne bo potem ona brnela). S tem se zmanjša amplituda toka.
Kako je možno dostopati do grelcev?
Morda bi že dobra mehanska pritrditev in podlaganje 0,1mm lističev (več ne, ker keramika rada poči) dovolj prednapela grelec, da bi ga utišala.
Dodano: Tlivka ne vpliva na grelce in brnenje. Je pa neenakomernost svetenja res lahko povezana s tem, kako je obrnjen vtikač (enako se mi je dogajalo pri enem štedilniku - ko sem izklopil pečico, je tlivka zelo narahlo in neenakomerno svetila dalje).
Napiši točen model postelje. Morda se najde kaj uporabnega na spletu. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janiP Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 23:00 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.71 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2014 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas imamo vodno posteljo in slišim grelce, ko brnijo. Ampak to je čisto potiho in tega ne sliši vsak, oz. to ne moti vsakega. Sliši se oba grelca. Ko sem to omenil prodajalcu, je začudeno rekel, da sem prvi, ki se je pritožil. Ne vem, če se da to kaj rešit, mogoče pa obstajajo kakšni drugi, dražji grelci, ki so zares tihi.
Jaz sem to rešil tako, da sem uporabil razdelilec s stikalom. Zjutraj grelce prižgem, pred spanjem jih pa kompletno ugasnem. Tako ni niti brnenja, niti sevanja. Edino potrebna je malo debelejša deka, če se postelja čez noč preveč ohladi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bpavsic Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.79 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2014 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgleda, da sem jaz na pol gluh, ker imam vodno posteljo že 10+ let in grelcev ne slišim. Oba sta priklopljena na timer, ki grelce vklopi zjutraj nekje po 6:00 in izklopi zvečer okrog 20:00. Drugače pa ni ravno problema s hlajenjem, tudi, če kak dan ne bi bili prižgani, se ne ohladi tako hitro. Poleti in pozimi imamo isto tanko odejo (edino poleti grelce nastavim malo manj).
Ko sem na začetku meril porabo, sem ugotovil, da če so grelci vklopljeni 8h na dan, od tega grejejo cca. 1/4 časa, torej 2h na dan. Pri 200W grelcih je to cca. 800 Wh/dan (oba grelca skupaj).
Je pa res, da sem originalno imel oba keramična, potem pa je en crknil in imam sedaj enega karbonskega (karkoli to pomeni). Lučka nikoli ni utripala, ampak je vedno ali gorela ali bila ugasnjena... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.78 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2014 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam keramične. Od kadar sem jih prižgal jih še nisem ugasnil. Led dioda na regulatorju gori kadar grejejo. Brnenja nisem slišal še nikoli. _________________ LP
Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.02 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2014 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enako kot Bozo ... Ne čujem dobro, dobrih 6 let (Lectus).
Se brnenje zagotovo sliši iz grelcev ali mogoče iz elektornike za krmiljenje?
Mi je pa dober tisti "nasvet" prodajalcev iz prvega posta ...
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 766 Aktiv.: 3.22 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2014 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam se odločam za vodno posteljo in sem zbral že precej informacij glede tega področja a omembe brnenja še nisem zasledil?
Vseeno ker načelno pride grelec pod vodno jedro direktno na "ploh" predvidevam, da se tudi zato zvok prenaša iz grelcev na ta "ploh" in je zadeva bolj slišna kot bi lahko bila.
Vseeno če bi pred montažo sam grelec podložili z kakim centimetrom stiropora predvidevam, da se zvok toliko nebi prenašal in bi bila zadeva tišja?
Kakšna pa je razlika med keramičnim in karbonskim grelcem? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bpavsic Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.79 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2014 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, če je ravno potrebno komplicirat s tem vnaprej... Še vedno lahko naknadno daš tisti stiropor spodaj (ali pa peno za laminat/gotov parket).
Kakšna je razlika med keramičnim in karbonskim? Pojma nimam, porabe nisem gledal, drugače pa ni neke razlike, oba grejeta
Vsi, ki imate posteljo, pa pazite na temperaturo... če se boste zjutraj zbudili utrujeni, lačni in malce podhlajeni, preverite grelce. Kolega si je prehladil ledvice, ker ni ugotovil, da mu grelec ne dela.
Na naši postelji pa tudi žena ni ravno takoj "javila", da je nekaj narobe. Sploh pa je bil problem v tem, da je termostat vklopil, lučka je gorela, samo grelo ni (in žena je pač samo lučko preverjala)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2014 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sumim, da se zvok od grelcev prenaša preko ogrodja postelje.
So grelci v direktnem stiku s podlogo in okvirjem?
Potem bi tanka pena (par mm debela) pomagala.
Druga varianta pa je, da brni krmilna elektronika. Je večstopenjska nastavitev? _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janiP Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 23:00 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.71 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2014 9:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Najbrž je res, da se zvok prenaša preko ogrodja postelje. Vsaj pri nas je (po original navodilih) grelec položen skoraj direktno na spodnjo iverko. Vmes je samo tanka tkanina. Postelja pa je cenejše izvedbe, taka kot jih dobiš na Ebayu. Tanka pena pod grelci bi najbrž res pomagala.
Elektronika pa ne brni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tana6 Članica

Pridružen-a: Tor 23 Sep 2014 15:27 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2014 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantje, najprej res lepa hvala za prijazen odziv! Vse informacije so zanimive.
Včeraj zvečer sem kot prvi ukrep vseeno vtikač obrnila za 180, češ škodovati ne more, in še sama ne morem verjeti, a prvič odkar jo imam, nisem slišala ničesar! Kakorkoli, bom spremljala nekaj dni če to res drži, ker se mi zdi kar nekam neverjetno, pa poročam rezultat. Sicer bom(o) iskala(i) rešitve še naprej..
Pozdravček, Tamara |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2014 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če so čisto navadni grelci je mojster Karol Pollak že zdavnaj iznašel napravo, ki skoraj popolnoma odpravi brnenje (ali pa ga prestavi na 100Hz ).
Še vedno pa ni podatka o tipu regulacije in začetku brnenja (takoj ob nakupu, ali se je brnenje pojavilo sedaj) _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2014 4:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsa premražena (beri: ful skulirana) Tana6 je napisal/a: |
... vtikač obrnila za 180 ... in ... nisem slišala ničesar! |
Grelec pa dela?
Da si ne boš revme nakopala.
Rešitev je tipa "too good to be true". Ne rečem za tlivko, kjer je možno. Ampak brnenje .
P.s. En za vsak slučaj, ker sem citiranje malo priredil. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2014 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Grelec ni direktno na deski. Najprej je na deski penasta toplotna izolacija, sledi grelec, varnostni ovoj in šele nato jedro. Če bi bil grelec na deski pod izolacijo ne bi skoraj nič grel. Sam svojih (Lectus) ne slišim. Imam pa vseeno priključene na timer, da se mi ob 22.00 izključijo in ob 6.00 nazaj vključijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni