www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Detektor ledu
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2011 11:39 am    Naslov sporočila:  Detektor ledu Odgovori s citatom

Pozdrav
Imam težavico. Namreč rad bi zaznaval led (količino le tega) v hladilnem sistemu.
Princip je sicer zelo enostaven. Bazen v katerem je voda. Vodo hladijo spirale. Na teh spiralah se ne sme nabirati (preveč) ledu. OK, eno elektrodo potopim v vodo, drugo dam na spiralo. Ko led objame spiralo "izolira" to elektrodo in prevodnosti med njima ni. Težava nastane s časom, ko elektrode malce oksidirajo in sistem ni več zanesljiv. Kakšen material naj bi uporabil za elektrodo? Ima kdo kakšno boljšo idejo?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dragoon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51
Aktiv.: 2.05
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2011 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

za "napajanje" elektrod uporabi izmenično napetost.
kakšne elektrode uporabljaš zdaj?
najbrž bi se obnesle elktrode iz grafita, ali pa kakšne prevlečene z zlatom (srebrom, platino, nikljem, cromom)

SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2011 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kalsična Cu žica.
Jo bom potopil v fiksir, da se malo srebra navleče. Samo ta nanos mi ni najbolj všeč. Se lahko hitro odstrani prevleka. Kako bi se dalo galvansko navleči srebro gor?

piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2011 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žice, ki se uporabljajo za izdelovanje nakita so posrebrene. Tako žico sem zaplenil moji, ker se iz nje lepo naredi jumperje... Smile

Lahko malo pobrskam in ti jo pošljem, če rabiš.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2011 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
Žice, ki se uporabljajo za izdelovanje nakita so posrebrene. Tako žico sem zaplenil moji, ker se iz nje lepo naredi jumperje... Smile

To bi bila opcija 2.
Opcija 1. pa če mi sporočiš, kje se jo kupi? Jaz jo rabim enih 10cm

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2011 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meriš kapacitivnost ?
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2011 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
piroman je napisal/a:

To bi bila opcija 2.
Opcija 1. pa če mi sporočiš, kje se jo kupi? Jaz jo rabim enih 10cm

Kolikor vem, jo je dobila v eni zmed trgovin z umetniškimi pripomočki. Prometej, kolikor se spomnim. Menda se jo dobi tudi v bolje založenih Sparih.

Če se bo odločil za opcijo 2. pa le povej!

Spomnil sem se še nečesa; nekoč sem imel nekaj metrov srebrne (ne posrebrene) žice debeline kakih 0.7 mm. Lahko pogledam tudi za to, če se še kje valja...

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2011 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Kako bi se dalo galvansko navleči srebro gor?

Mislim da s pomočjo raztopine srebrovega nitrata? Think Tiste snovi, ki so jo klasični fotografi uporabljali pri razvijanju/fiksiranju slik.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2011 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V fotografskem papirju je zmes srebrovega bromida in klorida, ki se potem na osvetljenih delih v razvijalcu (npr. hidrokinon) reducira v elementarno srebro (črno). Tam, kjer papir ni bil osvetljen, pride v igro fiksir, ki odstrani neosvetljen (in zato nerediciran) srebrov halogenid.

Če v raztopino srebrovega nitrata pomočimo bakreno žico, se na njej izloči srebro, vendar ne v obliki enakomerne plasti pač pa kot prah. Po moje to ni najboljša ideja za srebrenje.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2011 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
Če v raztopino srebrovega nitrata pomočimo bakreno žico, se na njej izloči srebro, vendar ne v obliki enakomerne plasti pač pa kot prah. Po moje to ni najboljša ideja za srebrenje.

Zakaj se izloči kot prah ? Pri kakšni koncentraciji se še vedno izloča srebro in v kakšni obliki ?

blay44
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Aktiv.: 3.42

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2011 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A nebi bilo boljše meriti temperaturo v okolici spiral. Voda zmrzuje pri okoli 0 stopinj.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2011 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Darko,
tu gre za redukcijo srebrovih ionov v raztopini za bakrom (http://en.wikipedia.org/wiki/Table_of_standard_electrode_potentials). Tako iz površine bakra, ki ga potopimo v raztopino izhajajo bakrovi ioni in nastaja oborina elementarnega srebra. Lepa plast srebra na bakreni površini tako niti ne more nastati, saj se baker raztaplja, torej s površine odplava tudi novo odložena plast srebra. zato torej prah.
Do katere koncentracije se to dogaja? Verjetno stvar poteče skoraj popolno, torej do nemarno nizkih koncentracij Ag v raztopini.

s59ma
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31
Aktiv.: 3.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2011 3:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Posrebreno žico lahko "recikliraš" iz koaksialnega kabla RG-214 (pa še iz katerega). Srednja žila pri omenjenem koaksialcu je spletena iz sedmih bakrenih, posrebrenih vodnikov premera 0.75mm.
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 13, 2011 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi varilne elektrode iz inoksa bi mogoče prišle v poštev - tako varilna žica kot oplaščene elektrode (s tem, da se pri slednjih plašč mehansko odstrani). Pritrditev vodnika na inoks elektrodo? Če je elektroda dovolj debela, vrežeš navoj, dve matici, podložki (vse inoks), kabelski čevelj na vodnik (ali na vodniku narediš ušesce in ga pospajkaš). Ali pa spajkanje: z dovolj cinola in potrpljenja se da nanesti plast spajke na inoks.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 13, 2011 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvete. Bom prvo preizkusil inox varilno žico.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni