|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 11:39 am Naslov sporočila: Detektor ledu |
|
|
Pozdrav
Imam težavico. Namreč rad bi zaznaval led (količino le tega) v hladilnem sistemu.
Princip je sicer zelo enostaven. Bazen v katerem je voda. Vodo hladijo spirale. Na teh spiralah se ne sme nabirati (preveč) ledu. OK, eno elektrodo potopim v vodo, drugo dam na spiralo. Ko led objame spiralo "izolira" to elektrodo in prevodnosti med njima ni. Težava nastane s časom, ko elektrode malce oksidirajo in sistem ni več zanesljiv. Kakšen material naj bi uporabil za elektrodo? Ima kdo kakšno boljšo idejo? _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 11:48 am Naslov sporočila: |
|
|
za "napajanje" elektrod uporabi izmenično napetost.
kakšne elektrode uporabljaš zdaj?
najbrž bi se obnesle elktrode iz grafita, ali pa kakšne prevlečene z zlatom (srebrom, platino, nikljem, cromom) _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kalsična Cu žica.
Jo bom potopil v fiksir, da se malo srebra navleče. Samo ta nanos mi ni najbolj všeč. Se lahko hitro odstrani prevleka. Kako bi se dalo galvansko navleči srebro gor? _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žice, ki se uporabljajo za izdelovanje nakita so posrebrene. Tako žico sem zaplenil moji, ker se iz nje lepo naredi jumperje...
Lahko malo pobrskam in ti jo pošljem, če rabiš. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Žice, ki se uporabljajo za izdelovanje nakita so posrebrene. Tako žico sem zaplenil moji, ker se iz nje lepo naredi jumperje...
Lahko malo pobrskam in ti jo pošljem, če rabiš. |
To bi bila opcija 2.
Opcija 1. pa če mi sporočiš, kje se jo kupi? Jaz jo rabim enih 10cm _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meriš kapacitivnost ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Lahko malo pobrskam in ti jo pošljem, če rabiš. |
To bi bila opcija 2.
Opcija 1. pa če mi sporočiš, kje se jo kupi? Jaz jo rabim enih 10cm |
Kolikor vem, jo je dobila v eni zmed trgovin z umetniškimi pripomočki. Prometej, kolikor se spomnim. Menda se jo dobi tudi v bolje založenih Sparih.
Če se bo odločil za opcijo 2. pa le povej!
Spomnil sem se še nečesa; nekoč sem imel nekaj metrov srebrne (ne posrebrene) žice debeline kakih 0.7 mm. Lahko pogledam tudi za to, če se še kje valja... _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Kako bi se dalo galvansko navleči srebro gor? |
Mislim da s pomočjo raztopine srebrovega nitrata? Tiste snovi, ki so jo klasični fotografi uporabljali pri razvijanju/fiksiranju slik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
V fotografskem papirju je zmes srebrovega bromida in klorida, ki se potem na osvetljenih delih v razvijalcu (npr. hidrokinon) reducira v elementarno srebro (črno). Tam, kjer papir ni bil osvetljen, pride v igro fiksir, ki odstrani neosvetljen (in zato nerediciran) srebrov halogenid.
Če v raztopino srebrovega nitrata pomočimo bakreno žico, se na njej izloči srebro, vendar ne v obliki enakomerne plasti pač pa kot prah. Po moje to ni najboljša ideja za srebrenje. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če v raztopino srebrovega nitrata pomočimo bakreno žico, se na njej izloči srebro, vendar ne v obliki enakomerne plasti pač pa kot prah. Po moje to ni najboljša ideja za srebrenje. |
Zakaj se izloči kot prah ? Pri kakšni koncentraciji se še vedno izloča srebro in v kakšni obliki ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blay44 Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17 Prispevkov: 604 Aktiv.: 3.42
|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
A nebi bilo boljše meriti temperaturo v okolici spiral. Voda zmrzuje pri okoli 0 stopinj.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Darko,
tu gre za redukcijo srebrovih ionov v raztopini za bakrom (http://en.wikipedia.org/wiki/Table_of_standard_electrode_potentials). Tako iz površine bakra, ki ga potopimo v raztopino izhajajo bakrovi ioni in nastaja oborina elementarnega srebra. Lepa plast srebra na bakreni površini tako niti ne more nastati, saj se baker raztaplja, torej s površine odplava tudi novo odložena plast srebra. zato torej prah.
Do katere koncentracije se to dogaja? Verjetno stvar poteče skoraj popolno, torej do nemarno nizkih koncentracij Ag v raztopini. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 3:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Posrebreno žico lahko "recikliraš" iz koaksialnega kabla RG-214 (pa še iz katerega). Srednja žila pri omenjenem koaksialcu je spletena iz sedmih bakrenih, posrebrenih vodnikov premera 0.75mm. _________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi varilne elektrode iz inoksa bi mogoče prišle v poštev - tako varilna žica kot oplaščene elektrode (s tem, da se pri slednjih plašč mehansko odstrani). Pritrditev vodnika na inoks elektrodo? Če je elektroda dovolj debela, vrežeš navoj, dve matici, podložki (vse inoks), kabelski čevelj na vodnik (ali na vodniku narediš ušesce in ga pospajkaš). Ali pa spajkanje: z dovolj cinola in potrpljenja se da nanesti plast spajke na inoks. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete. Bom prvo preizkusil inox varilno žico. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni