|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mkosmac Član

Pridružen-a: Čet 26 Mar 2009 22:18 Prispevkov: 301 Aktiv.: 1.52 Kraj: Limbarska Gora
|
Objavljeno: Sre Nov 14, 2012 11:40 am Naslov sporočila: Napajalnik za webasto grelnik |
|
|
Pozdravljeni!
Doma imam Webasto grelnik iz starega tovornjaka, ki je zvezan tako, da deluje na 12V (možno tudi 24V). Uporabil bi ga za segrevanje delavnice. Zanima me, kako naj izvedem napajanje, da ga bom lahko napajal kar iz vtičnice. Ker bi rad minimaliziral stroške imam na voljo nastavljivi transformator 0-230V 10A (15A/12h).
Z izdelavo napajalnikov za večje tokove se še nisem ukvarjal, zato vas prosim za pomoč.
_________________ LP Matej
if(?) ask_google(); |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Nov 14, 2012 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko amperov pa rabiš ? A napajalnik za PC ni dovolj zmogljiv ? Teh napajalnikov je v izobilju.
LP
_________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkosmac Član

Pridružen-a: Čet 26 Mar 2009 22:18 Prispevkov: 301 Aktiv.: 1.52 Kraj: Limbarska Gora
|
Objavljeno: Sre Nov 14, 2012 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uf napajalnik za PC je odlična ideja. Za tok moram še pomerit, mislim pa da okoli 10 A. Karkoli rečem ne bo točno.
if(?) ask_google(); |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkosmac Član

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 8:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za napajanje sem vzel 12V 15A PC napajalnik. Zvezal sem po shemi, ki sem jo pripel, namesto akumulatorja je tam napajlnik, dodal sem še stikalo za vklop. Zadeva načeloma dobro deluje, včasih pa imam probleme, da mi napajalnik izklopi (verjetno popolnoma, ker se tudi ventilator ustavi).
Stikalo (1) ima položaje ventilacija, 0, 1/2, 1 ter start. Ko je v položaju start (skrajno desno) deluje kot časovno stikalo. Najprej se segreva zagrevalna svečka (10), kmalu za tem se vključi motor in odpre se ventil za nafto (19). Posledično se zaradi temperature vklopi bimetal.
Nato preide stikalo v položaj 1, kjer sta vključena ventil ter motor na najvišji hitrosti. Stikalo v tem položaju ostane ter grelnik normalno obratuje. Nafta se takrat vžiga sama.
Napajalnik mi izklopi največkrat ko:
-> Je grelnik pod napetostjo ter premaknem stikalo v položaj vklop (izklopi na začetku ali nekje na 3/4 območja položaja). Če najprej navijem v položaj vklop ter potem priklopim napetost je OK.
-> Pri izklopu, ko je stikalo v položaju 0. Takrat je vklopljen bimetal (8)- grelnik je segret- ter ventilator, ki izpihuje dim , dokler se ne pokuri vsa nafta. Ko se bimetal ohladi ter izklopi ventilator, takrat reagira zaščita v napajalniku.
Rekel bi , da prihaja do napetostnih sunkov ob preklopih (stikala ali bimetala) ter napajalnik zato izklopi. Zanima me vaše mnenje ter kakšna rešitev.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.47 MB |
Pogledana: |
34 krat |

|
if(?) ask_google(); |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če prodaš webasto nekomu, ki ga potrebuje, za delavnico si pa kupiš kalorifer oziroma oljni radiator, lahko tudi rabljen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkosmac Član

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, to ne pride v poštev. Gre se namreč za očetovo mehanično delavnico, kjer se bo pozimi delala generalna obnova motorja na traktorju. Se pa strinjam, če bi šlo za moj kot, kjer delam z elektroniko, da tak naftni grelnik ne pride v poštev ( v prvi vrsti zaradi nujnosti odvajanja dima) in je npr. kalorifer mnogo boljši. Odvod dima pa je v delavnici v kleti že rešen, webasto pa je zmontiran. Problem je samo v napajanju.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker se bo na traktorju izvajala "generalna" ta čas ne bo potreboval akumulatorja.
Webasto že veš, da mora biti priključen na 12V kolikor ima akumulator in da se akumulator ne bo izpraznil (in ker ste mojstri, če delate generalno) ga priklopi na polnilnik akumulatorjev.
No napisal sem malo "" ampak najbolj "ziher" varianta. Z usmerniki bo težka saj potrebuje velik zagonski tok za vžig.
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkosmac Član

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napajalnik, je sposoben zagotavljati tok, ki ga grelnik potrebuje pri zagonu. Webasta je danes delovala že dobri 2 uri za test. Samo pri vključitvi je problem, saj je treba najprej naviti časovno stikalo (1) v položaj Start ter šele potem priključiti napetost. Če naredim obratno napajalnik izklopi. Ne vem pa zakaj.
To niti ne bi bil tak problem, če se ne bi to pojavljalo tudi ob izklopu. Takrat ventilator ne piha dima ven čez izpuh ampak se nabira v izgorevalni komoro, dokler je pač tam še neizgorena nafta.
Drugače dobro deluje, rad pa bi se znebil problemov, ki sem jih napisal 2 posta višje zato sem tudi vprašal.
if(?) ask_google(); |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkosmac Član

|
Objavljeno: Ned Nov 25, 2012 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Težavo sem uspešno rešil z nekaj diodami. Problem je bil v induciranih napetostih na motorju in releju ob izklopu.
if(?) ask_google(); |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni