|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2011 2:16 pm Naslov sporočila: Baldrijan - zdravilna špajka |
|
|
Kot sem videl, je tukaj kar nekaj strokovnjakov s področja botanike.
Na poti v službo sem že večkrat opazil pridne gospe, ki na barju nabirajo cvetove svetlo rožnate barve (rastlina je precej višja od trenutne višine trave). Ker me je zanimalo kaj to obirajo, sem šel tudi sam pogledat to čudo. Ko sem se vrnil s "terena" sem poiskal na internetu to rastlino in ugotovil, da je to baldrijan. Vem da je to rastlinica za lažje spanje, vendar me bega to, da se za tak preparat uporablja korenina, te gospe pa nabirajo cvetove. Kaj pa se iz cvetov naredi? Tudi čaj? Ima kdo s tem izkušnje? Če ima kdo kako informacijo, pa tudi kak recept za lahkonoč se priporočam.
Še rastlinica:
http://www.barje.net/arhiv.php?id=4354
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.80 Kraj: Metlika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2011 3:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Baldrijanov preparat je koncentrat sil Saturna, ki oddaja sile
vitalnosti in deluje s toploto. |
Recimo, da nisem tak tip človeka...Palček Smuk je zame samo risanka.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.41 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2011 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tule imaš nakj napisanega o baldrijanu: http://en.wikipedia.org/wiki/Valerian_%28herb%29#Medicinal_use
Menda se mačke rade zadevajo z baldrijanovimi kapljicami, podobno kot z mačjo meto. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.80 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2011 5:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
haha... ta del sploh videl nisem. jaz sem z očmi preletel takoj na:
Citiram: |
Preparat izdelujemo iz cvetov pravega baldrijan |
_________________ http://mcmetlika.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2011 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
A si cel PDF prebral? Jaz sem ga sicer z veliko mero skepticizma ošvrknil in prišel do zaključka, da je ob takih člankih skepticizem zelo na mestu. V bistvu nekaj nastane, samo ne vejo točno kaj, učinkuje a ne vejo točno kako, je pa potrebno mešati 15min v eno smer in 15 v drugo, tako da se naredi vtinec na sredini, drugače preparat ne deluje...
Prej sva šla s psom na sprehod in sem izruval celo rastlino. Edino korenina ima tisti specifični vonj, kot ga imajo kapljice valerijana.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2011 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eh, ženske ga nabirajo za na britof, čeprav zadnje čase so popularni tudi homeopatski pripravki, za to so potem dobri tudi cvetovi.  _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
karkoli Član

Pridružen-a: Sre 08 Sep 2010 20:53 Prispevkov: 94 Aktiv.: 0.52 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2011 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor vem je v EU stopil 1. maja letos v veljavo zakon, da se to ne sme več delati, mislim nabirati zdravilne rastline in podobno v naravi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5531 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2011 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ne. Zakon je bil glede prodaje tovrstnih pripravkov - sam greš lahko ven nabirat kadarkoli ...
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.74 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2011 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Baldrijan naj bi bil za blaženje nespečnosti. Bi pa moral pogledati v zakladnico starih knjig, kako se naredi pripravek. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Maj 30, 2011 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Rabiš korenino. Cvetje je le za okras. To je pa G. že sam ugotovil. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni