|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
fluffy111 Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44 Prispevkov: 351 Aktiv.: 1.75 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2011 6:49 pm Naslov sporočila: Težave s Attiny26 |
|
|
Pozdravljeni!
Na to lepo sončno popoldan sem se odločil zapeči program v Attiny26. Uspešno sem izveel brisanje obstoječega programa, preveril sem Fuse-bite in uspešno sprogramiral zadevico. In ko želim sprogramirat čip še drugič, nastopijo težave. Programator ga več ne zazna. Programiram v AVR Studiju, program pišem v Bascomu. Programator je AVR-ISP programator. Za odpravo te napake me zanima, kje naj začnem iskat težavo?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ticla Član

Pridružen-a: Sob 15 Dec 2007 22:52 Prispevkov: 440 Aktiv.: 2.06 Kraj: Župečja vas
|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2011 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si slučajno uporabil tudi port PB7, ki je obenem reset? _________________ Moja delavnica ni razmetana, je samo taktično urejena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fluffy111 Član

|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2011 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na portB.7 imam vezan 10k upor in 1uF kondi proti masi. V programu ni uporabljen. Je pa bil nastavljen brown-out pri 2,7V, ki sem ga ugasnil.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2011 6:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali si pri preverjanju fuse bitov kaj "šaril" po urnem taktu?
Ali si v AVR studiu kaj spreminjal nastavitev hitrosti dostopa do mikrota? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fluffy111 Član

|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2011 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Hja, malo pa sem res pošaril. Iz tovarniško nastavljenega notranjega 1MHz oscilatorja sem nastavil zunanji kristal s srednjo frekvenco, ker je na mikrota priključen 4MHz kvarc kristal. Hitrosti dostopa nisem nastavljal, ker niti ne vem kje. Je tu problem? Upam, da ga nisem zaklenil.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2011 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če si nastavil na zunanji kristal, potem mora biti pri priklopu programatorja na XTAL1 in XTAL2 priključen tudi kvarc. Kajti drugače nima takta in je "mrtev" - stoji na mestu. Poleg kvarca pa je koristno imeti tudi dva 22 ali 27pF kondija. Čeprav samo za programiranje običajno nista potrebna. Postusi tudi z drugim kvarcem.
Pomisli, ali si izbral kvarc ali RC oscilator..
Če ne bo nič, pa poizkusi z nekim taktom tam nekje okoli 1MHz, ki ga pripelješ na XTAL1.
Če še vedno ne bo nič, pomisli, če si SPIEN varovalko kaj prestavljal in s tem serijsko programiranje izklopil.. Takrat pa ostane paralelno/HV programiranje.
Če ga programiraš v vezju, poglej, da ti izhodnih signalov iz programatorja ne izniči nekaj, kar je priključeno na te pine (miso, mosi, sck) - tipka, kondenzator, premajhen upor ali porabnik... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fluffy111 Član

|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2011 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kvarc je priključen pravilno, ima tudi 22pF kondija vezana proti masi. 100% sem izbral kristal, saj sem odkar sem imel težave z mego88 previden. Drugih varovalk kot naštete se nisem dotikal. Bom pregledal pa sprobal pa javim rezultat.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2011 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj... Ali ti mikro v aplikaciji dela? Oz. ali vsaj kaj počne - tudi če narobe, ali je mrtev?
ČAKAJ ČAKAJ... sem prebral tvoje poste za nazaj... Kolikor vem, si z vezavo upora med reset in maso mikro postavil v stalno RESET stanje.... Prestavi upor na Vcc.... Pa priporočen je 100nF kondi proti masi. Dela pa običajno tudi brez obojega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fluffy111 Član

|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2011 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz 5V imam upor na reset, pol pa 1uF kondi na maso. Malo zabrkano se napisal. Glede tega da v aplikaciji dela pa... Ne vem. Tisto kar bi moralo delat ne dela. Če to misliš. Zato sem ravno še enkrat želel programirat. Mi je sicer malo žal, da nisem tiste ene ledice v programu vklopil. Bi sedaj lažje diagnosticiral. Tako, da res ne vem ali je mrtev ali pa je težava kje drgje. Ko pridem iz šole bom reševal.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni