www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Motnje s strani relejev
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2009 12:38 pm    Naslov sporočila:  Motnje s strani relejev Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Ravno zadnjič sem se hvalil, da meni pa releji ne delajo motenj. Rolling Eyes
Pravzaprav sami releji res ne delajo. Delajo pa motnje ob vklopu/izklopu močnejših naprav. Procesor se obesi (tudi WD se obesi)
Ima kdo kakšen predlog? Z releji vklapljam 2kW induktivne porabnike (peč) na 230V strani imam 275V varistorje ki odstranijo veliko večino motenj. Releji so 12V in jih krmilim z ULN2003.
Lahko samo predvidevam da so motnje tipa RF nisem pa prepričan!
Zelo dobra varjanta bi bili sicer SSR, ampak to je res zadnja možnost, ker nočem segrevanja. Pa tudi regulacija je seveda ON/OFF.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2009 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Padec napetosti ?
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2009 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Definitivno ne. Rele se napaja z 12V (kjer je accu) 3.3V napetost je močno stabilizirana. Pa tudi sicer bi za prenizek padec napetosti poskrbelo reset vezje.
Če dela "na prazno" stvar šiba 100 na uro. Ko dodam te malo močnejše bremena pa se občasno zgodijo ti dogodki....

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2009 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reset vezja ne delujejo vedno.

Predvidevam da napajaš uC iz istega izvora (preko regulatorja) kot kot releje ?
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2009 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzporedno kontaktu , ki vklaplja breme veži 100nF + 100E ,ki sta zaporedno vezana.
To je klasika in če ti to ne negaja je že kar čudno pri takih bremenih.
Take RC filtre se da tudi kupit. Kondenzator mora biti za vsaj dvakratno nazivno napetost.
V bistvu s tem filtrom upočasniš naraščanje in padanje napetosti na kontaktih , ki sicer povzroča motnje.
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2009 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Poskusi ugotoviti ali prihaja motnja iz močnostnega dela ali je lahko vzrok napajanje releja. Jaz vedno dodam še RC SMD zraven diode na vzbujalni tuljavi. Izklopi releja so zelo neugodni. Drugače pa na breme RC lahko tudi 0,47uF/630V pa manjši upor 47E 2W ali nekaj takega.

Lep Pozdrav

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zuti
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Feb 2005 23:49
Aktiv.: 0.27
Kraj: Mb

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2009 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam sem imel včasih iste probleme. Sedaj krmilim releje preko optocouplerjev, 275V varistorji na relejih ter 14V pred stabilizatorjem, ter seveda dvojno napajanje. Problemov ni več.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2009 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podoben problem (vklop el. črpalke) sem rešil s SSR-jem. Filtri niso pomagali.

Če imaš možnost, bi uporabil 230V kontaktorje, ki bi jih krmilil s SSRji preko optokoplerjev. S tem bi se izognil dvojnemu napajanju in gretju SSRjev. Čeprav za 2kW breme gretja ni veliko.

SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ULN2003 je zelo dobro vezje. Iz njega praktično ne pride nič. Skoraj prepričan sem, da je problem na strani iskrenja kontaktov. Bom poizkusil še RC filter, drugače pa kot je Aly predlagal SSR in zunanji kontaktor.
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70769.17

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Procesor se obesi (tudi WD se obesi)

Tega sicer ne razumem. Torej sploh ne pride do WDT reseta? Pa si siguren, da je programsko vse OK. Kakteri mikrokontroler uporabljaš? WDT timer uporablja čisto lasten oscilator. Da bi ta obstal skoraj ne verjamem. Bolj verjetno je, da se je program zazankal nekje, kjer se briše WDT. Vsekakor preveri rutine, kjer brišeš WDT. Naredi si neko kontrolno rutino, kjer boš preverjal, če gre procesor v WDT reset. Programsko pa zazankaj progam v posamezih rutinah, da vidiš če se sproži WDT reset. (seveda poskušaj v praksi - ne na simulatorju).

Vlapljanje večjih induktivnih porabnikov je kar precejšen problem. Sploh, če so v rabi kontaktorji. Motnje običajno prihajajo potem napajanja. Če je možno neposredno na pine mikrokontrolerja prilotaj 100n kondenzator. O podobni težavi sem pisal nekoč sam. V mojem primeru je kondenzator sicer bil na napajalniku - vez do mikrokontroerja je bila dolga kaih 10cm. Vezje je v delavnici delovalo brez problema. Ko pa sem vklapljal močnostne kontaktorje pa je padalo v WDT reset. Niti en ciklus programa ni šel skozi. Težavo je rešil en sam 100n kondezator prilotan direkt na pine mikrokontrolerja. Krmilnik pa sigurno deluje že več kot deset let. (Uporabljen pa je bil danes že oldtimer PIC16C57, ki je sicer imel še zelo slabo interno filtrirano napajanje)

kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za grelce in podobna bremena se meni najbolje obnesejo SSR-ji. Pri 2kW res ni problem zaradi gretja, saj ga moraš tako ali tako nekam montirat. Jaz sem jih ponavadi kar na ploščo v omarici ali na ohišje omarice. Ni iskrenja, po par letih jih ni treba menjati, če imajo še zero-cross pa sploh ni motenj.
Edino kar sem jaz še montiral je en kontaktor za izklop v primeru presežene nastavljene temperature za x%. To pa imajo ponavadi vse malo boljše peči.
Z SSR-ji ne boš nič falil. Wink

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ziv Silvo
Srce tega je LPC2138 in imam na vsakem napajanju 100n blokirni kondenzator (ja tudi mene je že izučilo, kakšno vlogo ima ta malček...) Program popolnoma normalno deluje in tudi WD deluje (če na primer grem v menu in ostanem tam več kot 10 sek. se mi procesor zresetira) V tem primeru pa se procesor dobesedno obesi. Če stisnem tipko (zunanja prekinitev in mi sama rutina prižge LED) se ne zgodi nič. Tako da se procesor in WD dobesedno obesita. 3.3V napajalna linija pa je stabilna kot kamen. Zaradi tega sumim, da prihajajo motnje po zraku (iskrenje releja)
Imam pa problem z prostorom Sad Mogoče bom napravil malo tiskanino z BTA16 in jo namestil , kjer so bili prej releji. Samo škatla je mala in ne sme imeti odprtin.... Bojim se pregrevanja.....

skatla.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  96.82 KB
 Pogledana:  27 krat

skatla.jpg

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LPC-jev ne poznam. Domnevam, da je tudi tukaj WDT podobno narejen kot recimo pri PIC-u alir AVR-ju. Če slučajno LCP omogoča interno branje WDT timerja napiši eno procedurco, ki bo vklapljala ter izklapljala ledico. Tako boš videl, če WDT teče tudi takrat, ko smatraš, da se je "obesil". Še enkrat - zelo dvomim, da bi WDT timer obstal. (WDT je namreč namenjen prav kontroli programa v takih situacijah) Večja verjetnost je, da se je program zazankal nekje, kjer WDT načrtno brišeš. Recimo prišlo je do preskoka določenega dela kode. Nekaj se ni izvedlo. Program pa je recimo končal tam kjer je običajno v zanki in brišeš WDT. Morda pred brisanjem WDT-ja preveriš še kake osnovne stvari, kot so stanje IO pinov. V koliko stanje ni tako, kot bi moglo biti, ga ročno pošlješ v "reset".
Na fotografiji vidim, da ima CPU zunanji kristal. Z osciloskopom pomeri, če ura teče takrat ko ti zadeva zmrzne. V koliko teče je zelo verjetno, da teče tudi program.

SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PICov in AVRjev pa jaz ne poznam. Glede na to, da je podobno kot 8051 sklepam, da so več ali manj vsi enaki. V register vpišeš dve točno določene vrednosti. Kolikor gledam ima ARM tudi možnost branja WD timerja. Sicer malo dvomim, da se program nekako zavozi. ARM ima malce "neumno" napravljen vklop WD. Namreč moraš za vklopiti programsko in nima fuse, kot 8051 (in PIC, ter AVR, če se ne motim).
Tako, da je možnost, da se program restarta ampak v kakšnem čudnem modu, ali da reset vezje ne opravlja dobro svojega dela...
V vsakem primeru, pa se ne sme zgoditi, da se mi procesor zresetira (štetje)
Bom poizkusil videti, kaj je na strani kristala, ko se obesi. Sedaj, ko sem dodal zunanji kontaktor (stran od te škatle) je mir....

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni