|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Sob Jun 11, 2011 12:53 pm Naslov sporočila: Operacijski ojačevalniki in baterijsko napajanje |
|
|
S kolegom izdelujeva funkcijski generator na osnovi AD9833, ki se bo napajal iz baterije (li-polymer aku). Do tukaj recimo ni kakšnih večjih problemov, nastane pa pri višini izhodnega signala. Sam čip je iz sebe zmožen dati okoli 600mV signal, kar pa je za večino praktičnih primerov premalo. Signal je treba tako ojačati na čim višjo vrednost. Sam sem zato že izbral AD8057, ki se napaja z okoli 5V, problem pa je da pri 500-600mVpp vhodu ne dobim ojačanega izhoda, v bistvu je celo slabljen. Pri približno 1Vpp vhodnemu signalu in napajanju 5V pa na izhodu dobim 1,5Vpp kljub temu, da naj bi po mojih izračunih ojačanje bilo 5-kratno. Pri napajanju 6V in 1Vpp vhodu pa dobim na izhodu okoli 2,5Vpp. Če še povišam napajalno napetost se poveča samo še popačenje.
Glede na mojo bolj slabo teoretično zanje o OP ojačevalnikih bi vas sedaj prosil za kakšen namig. Je s 5V napajanjem sploh možno dobiti 4Vpp izhodnega signala, kakršen je moj zastavljen cilj?
Je uporabljeni OP AMP sploh primeren za tako aplikacijo? Meni so zdi od vseh proizvajalcev in variant zdi še najbolj primeren.
Vezje je sestavljeno po klasični shemi (glej sliko).
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.02 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Jun 11, 2011 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pripni shemo DDS-a, pa bo lažje odgovoriti.  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jun 11, 2011 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napisal si veliko premalo.
Poglej specifikacije (vhodne in izhodne karakteristike) na 2 strani tega PDF-ja.
AD8057 ni rail to rail ojačevalnik.
Če je napajanje +-5V, lahko na izhodu dobiš max +-4V (8Vpp).
Če imaš enojno napajanje 5V, lahko na izhodu dobiš 1V - 4V (3Vpp).
Enako velja za vhod.
Veliko prevelika shema, ki si jo pripel, je primerna za simetrično napajanje (+-). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jun 11, 2011 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upoštevaj srednjo vrednost izhodnega signala DDS in preštudiraj kako ta vpliva na delovanje OPA. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Sob Jun 11, 2011 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej vezje bo potrebno še enkrat narediti, ker vidim da je res neprimerno za enojno napajanje, potem pa potrebujem še rail-to-rail OPAMP. Tega prej nisem vedel.
Trenutno je OPAMP na svojem TIV, ker je vse skupaj še v razvojni fazi, zato tudi nisem pripel sheme. Je pa vezje praktično enako zgornji shemi, to pa je najverjetneje tudi znak čudnega obnašanja. Ker doma nimam nobenega konkretnega vira frekvence, sem kot vir uporabil kar referenco od osciloskopa (kvadrat 1kHz/2V).
Hvala za trenutno pomoč, sedaj pa v iskanje novega OPAMP čipka in izdelavo novega vezja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jun 11, 2011 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez veze. Verjetno niti osnovnih zahtev za vezje še ne poznaš. Potem, ko jih določiš, si zamisli vezje, ki bo opravilo kar je potrebno in čisto na koncu izberi OPA in kupuj.
Za inženirja to nebi smel biti problem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni