www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kontrola prisotnosti izdelkov na tek.traku in reg. temp.

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
California
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Aktiv.: 1.00
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 31, 2005 9:07 pm    Naslov sporočila:  Kontrola prisotnosti izdelkov na tek.traku in reg. temp. Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Vprašanje za (po znanju) stare mačke. Ali je možno uporabit 16F84 za rešitev naslednjega problema?
Imamo dva tekoča trakova, na katerih je potrebno preverjati prisotnost izdelkov (v kolikor izdelek na bilo katerem traku manjka, se oba trakova ustavita), istočasno pa krmilimo triak za regulacijo temperature grelnega telesa.
Senzor za prisotnost izdelka je IR fotodioda (oddajnik dela na frekvenci 36kHz)
Regulacija temperature se vrši z potenciometrom.

Avtomatiko sem izdelal s čipi TTL in mi deluje, vendar sem imel kar nekaj problemov z motnjami, ki jih povzroča triac (katere nisem uspel 100% odpraviti), moti me pa tudi velikost tiskanega vezja. Zaradi tega sem tudi pomislil na PIC-e.

Problem s kristalom ni romal v predal!

LP Vlado

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 31, 2005 10:24 pm    Naslov sporočila:  Re: Kontrola prisotnosti izdelkov na tek.traku in reg. temp. Odgovori s citatom

Vprašanje je na prvi pogled enostavno, vendar že ob grobem razmišljanju o rešitvi potegne za seboj cel kup vprašanj:
- se trakova vrtita sinhrono in kako hitro
- so izdelki enakomerno razporejeni po traku
- je ob trakovih možnost montaže clock pulza - primerjalnega signala - "momenta" po domače
- je fotocelica samostojna ali potrebuje komparacijo in/out v PICu
- ....... in še veliko drugih

Projekt bi moral za preciznejši odgovor podrobneje opisat in priložit še kakšno fotografijo situacije.

Na tvojem mestu bi za krmiljenje trakov uporabil 16F627 (lahko tudi 16F84). Za grelec pa drugi-ločen 16F627, ki omogoča analogni vhod za potenciometer, ki ga omenjaš.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
California
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2005 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Podal bom podrobnejši opis zahtev pri regulaciji.
-Oba tekoča trakova se gibljeta sinhrono (imata skupni pogonski motor)
-Izdelki so razmeščeni v enakih presledkih na obeh trakovih
-Možni problemi zaradi katerih so potrebni optični senzorji:
1.Izdelek manjka na tekočem traku
2.Izdelek obstane pred senzorjem zaradi transportnih problemov (prekine svetlobni žarek med oddajnikom in sprejemnikom).

Kot rečeno, sem vezje naredil s TTL čipi in deluje, vendar me motijo motnje , ki jih povzroča triak, katerih pa kljub "odkrivanju Amerike" nisem uspel v celoti odstraniti. Torej, moja želja je programsko ločiti koristen signal od motenj (zanimajo me paketi točnega števila impulzov, ki prihajajo iz senzorjev) in istočasno izkoristiti mikrokontroler še za regulacijo temperature. V ta namen bi pač dodal preprost AD pretvornik (TLC549 ali kaj podobnega).

Upam, da zadeve nisem preveč zakompliciral. Če koga zanima strojna verzija vezja, lahko dobi dokumentacijo (shema, pcb, ... )

LP

Vlado

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2005 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Delal sem precej podobnih stvari. Zato lahko rečem, da branje in tipkanje po forumu o kompletni aplikaciji nima pravega smisla. Lahko me kontaktiraš na ZS. Za orijentacijo pripni načrt-shemo vezja kakršnega uporabljaš sedaj.

Ne razumem zakaj bi uporabljal A/D pretvornike, če imaš vse že v PICu 16F627, ki je fizično enako velik in cenejši kot 16F84, povrhu pa še cenejši.

Kakšne pakete impulzov dobivaš iz senzorjev? Kakšni senzorji so to ... home-made ali kaj kupljenega?

Tudi motnje triaka se najprej odpravljajo hardwersko. Softwerske rešitve so namenjene bolj drugim vrstam motenj, npr. debounce.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2005 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drugače se pa da z NE555 narediti preprost detektor ispuščenih impulzov.
V kolikor so impulzi enakomerni. Pogoglaj za "missing pulse detector"

California
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2005 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam sem sklepal, da je zadeva enostavna, vendar se je pri poizkusnem delu pokazalo kar nekaj problemov, ki pa sem jih v glavnem rešil. Toda to ni to. Mislim, da bi se dalo s PIC-om zadevo elegantno rešiti, vendar se trenutno še učim programiranja. Mislim pa, da se da najti na forumu marsikaj zanimivega in koristnega, zato sem se tudi priključil.

LP
Vlado

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2005 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vlado,

Najprej k regulaciji temperature. Nisi sicer navedel območja. Osebno to ne bi "tiščal" v pica ampak bi uporabil namensko integrirano vezje TDA1023. ( uporabi hitri iskalnik na forumu ter išči po ključu TDA1023. Našel boš kar nekaj zadetkov)

Glede nadzora traka pa sama izvedba s pomočjo mikrokontrolerja ne bi smela biti večji problem. Glede na to, da ne potrebuješ dosti pinov niti ne potrebuješ zelo natančne ure bi mogoče zadoščal ze kak malček serije 12Fxxx. Uporabiš kar interni osilator.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
California
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 03, 2005 7:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Regulacija temperature nima nekih ekstremnih zahtev. Potrebno je obdržati temperaturo na grelcu (60W) v območju 155°C +/- kakšna stopinja ali dve.
Shemo moje delujoče avtomatike sem poslal Iztoku, ki me je opozoril na napake in možne rešitve, obenem mi je predlagal ogled projekta "Valilnica", ki pa ga še iščem.
Iztok mi je tudi predlagal 16F628 za realizacijo moje ideje.

LP
Vlado

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 03, 2005 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagal sem 16F627 zaradi možnosti priklopa potenciometra in analogne temp. sonde, ker tipalo DS1820 za tako visoko temperaturo ne bi bilo primerno.

Glavni problem nezanesljivega delovanja obstoječe avtomatike sva našla v napajalnem delu oziroma optični ločitvi TTL čipovja s perifernimi senzorji.
Gre za "standardno" napako, ki smo jo že vsi srečali v obliki projektov, ki so nam na mizi v delavnici delali v redu, ko pa smo jih vgradili na stroj zadeve sploh niso več hotele delovati.
Na podobnih zadevah je potrebno periferijo napajat z eno napetostjo, krmilno elektroniko pa z drugo galvansko ločeno, čeprav so lahko tudi skupne mase. Vsi IN/OUT signali pa morajo biti speljani preko optokoplerjev ali relejev.
Nazaj na vrh
Oliver
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Okt 2004 13:36
Aktiv.: 0.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 04, 2005 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Predlagal sem 16F627 zaradi možnosti priklopa potenciometra in analogne temp. sonde, ker tipalo DS1820 za tako visoko temperaturo ne bi bilo primerno.

Tudi 16F627 in 16F628 nimata analognega pretvornika, ampak analogne komparatorje. Če rabiš analogne pretvornike in hočeš ostati na 16Fxxx in 18 pinskem čipu, lahko vzameš npr. 16F818 ali 16F819 ali pa 16F88.

Za primerjavo med različnimi PICi je najbolje pogledati na Microchipovo uradno stran. Tam si lahko izbereš npr. Product Selector Guide.

LP, Oliver
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 04, 2005 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oliver, nikjer nisem omenjal analognih pretvornikov, ampak sem imel v mislih samo uporabo komparatorja za primerjavo analognih podatkov iz temp. sonde in (SET) potenciometra za digitalne vklope grelca.

Zahteve @California so bile enostavna rešitev s PICem - za začetnike. Sam bi za tak namen raje uporabil kakšen močnejši PIC z "pravimi" analognimi vhodi in namesto potenciometra uporabil digitalno prednastavitev z UP/DOWN tipkami ter LCD displejem, ki bi mi prikazoval Read in Set vrednost temperature grelca. Če bi PICe poznal tako dobro kot ti ali Silvo bi se mogoče potrudil še z PID regulacijo ... vsaj delno. Very Happy

LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni