www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mass Storage Device zablokira XPje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.65
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 06, 2011 10:53 pm    Naslov sporočila:  Mass Storage Device zablokira XPje Odgovori s citatom

Na nov disk v starem računalniku sem naložil XP Pro.

Vse lepo in krasno, dokler ne priklopim zunanjega diska na USB.
Mašina zašteka na tak čuden način - zvok za priklop naprave še stisne iz sebe, nov pogon v explorerju se pa ne pojavi. Explorer je še živ (start menu dela, okno se da premikati) do prvega klika, potem pa zmrzne na čisto da niti ctrl-alt-del ne prime več.

Največji hec je pa to, da se to dogaja samo z dvema 3,5" diskoma z zunanjim napajanjem in Flash "ključkom". Čitalec kartic pa dela vklopi, izklop, vklop - normalno.

Če disk priključim še preden se widowsi štartajo, pa hudič dela. Dokler ne izklopim in hočem ponovno vklopit.

Na drugem disku imam še tastare windowse in tam pa vse špila kot je treba. Liar

Po spletnih forumih je ta problem mnogokrat omenjen ( ena, dva), rešitve so sicer redke, ampak načeloma nobena ne pomaga. Poskusil sem tudi z menjavanjem črke pogona, pa ni rezultata. Aja še to, miš, tipkovnica in printer pa delajo.

Plata je Gigabyte GA-K8NS Ultra-939.

Je že kdo imel tak problem?

Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.53
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 12:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly, imaš mogoče na teh medijih skrito mapo Autorun.inf?
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Aly, imaš mogoče na teh medijih skrito mapo Autorun.inf?

ja, res je. hm! dober point... Bom preveril zvečer.
Sicer imam navado, da v Powertoys TweakUI izklopim vse autorun funkcije.

Čudi me to, da zašteka še preden disku dodeli črko pogona...

Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj še malo preveri glede tega autorun. Mislim, da je zadevo treba izklopiti na večih koncih, da jo "popolnoma" izklopiš. Če se ne motim, je M$ tudi izdal nek patch, ki ti zadevo izklopi.

Ali se ti to dogaja na vseh zunanjih diskih oz. aji sploh obstaja kak zunanji disk na katerem se ti to ne zgodi? Ker sicer datoteka Autorun.inf je res povezana z autorunom ampak tale datoteka nebi smela obstajati na trdih diskih ali pa USB ključih. Ponavadi prisotnost te datoteke pomeni, da je mašina okužena z virusom... preveri.

lp

frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.39
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
Ponavadi prisotnost te datoteke pomeni, da je mašina okužena z virusom... preveri.

Skoraj zagotovo gre za to. Verjetno je nekje na ključu skrita še ena skrita mapa s par datotekami.

Aly tale reč je kar trdovratna ... dobro preveri tudi ostale ključe, prenosne diske, ...

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 11:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
ali sploh obstaja kak zunanji disk na katerem se ti to ne zgodi?

tale datoteka nebi smela obstajati na trdih diskih ali pa USB ključih.

Kišta ne zmirzne, če vklopim čitalec kartic. Na tej SD kartici, ki je bila noter, mislim da res ni bilo autorun datoteke ali mape.

Jaz sem na vse diske naredil autorun.inf mapo (ne datoteko).
Virusi se radi širijo preko autorun.inf datoteke. Tudi če na disku ta datoteka že obstaja, virusu ni problem jo odpret in zamenjat vsebine.
Če pa je na disku mapa s tem imenom, datoteke z enakim imenom ne more kreirat, posledično ne more okužit zunanjega diska.

Isti diski na drugi mašini delajo brez težav. Nekaj mora biti v windowsih pobrkljano. Bom še enkrat antivirus pognal čez vse.
Driverje za matično ploščo sem tudi ponovno naložil, pa nič bolje.

Windowsi so na frišno naloženi, sumljive programske opreme pa nisem nalagal. Rolling Eyes

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.97

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napetost se ti sesede in disk pade v reset, potem pa se itak windowsi obesijo ker ne morejo do podatkov
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly točno to. Pred kakšnim letom in še malo sem imel težave s tem autorun virusom, dogajalo se je tudi to kar se dogaja tebi in to na mašinah EU-ja.
Edina pametna rešitev je bila kreiranje direktorija Autorun.inf na neokuženem računalniku po predhodnem brisanju datoteke autorun.inf.
Zanimivo pri vsem pa je, da ga je Symantec zaznal, toda ni mu preprečil širjenja, to se pravi, da se ne bi zagnala skrita (hidden atributi) exe datoteka na katero je kazal autorun.inf,
kakor tudi ni preprečil, da bi se kreirala skrita mapa na USB-ju z istim imenom, prav tako tudi ni preprečil spreminjanja registra!?
Posledica tega je bila, ko si vtaknil neokužen USB medij v okužen stroj, ga je takoj okužil ne glede na Symantecov antivirus. Velikokrat pa so stroji zablokirali, če si vtaknil okužen medij v stroj.
Se pa ne spomnim, da bi se inštaliral na Sd kartico.
Pri vsem skupaj pa je zanimivo, da je edino Sophosov antivirus preprečil okužbo računalnika. Vsi so ga imeli, Švicarji, Švedi, Italijani, Nemci, Francozi, Bolgari, Romuni, Nizozemci, na službenih prenosnikih,
katere so dobili od matične države za delo v EU in gor so bili praktično vsi tisti programski paketi, ki so bili omenjeni v anketi na tem forumu.
Strojčke jim je pa čistil slovenček in pivo je teklo v potokih Dancing

Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.38
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 6:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

za izklop autoplay.
v Run napišeš "gpedit.msc" izbereš "Computer Configuration">>"Administrative Templates">>Windows Components">>"AutoPlay Polices"
Tam odpreš "Turn off Autoplay" in daš "Enable" , "All drives" in ok.

deluje tudi na win7, ne deluje na home verzijah.

Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Saran: največji problem tega autorun virusa je, da spreminja svoje ime. Exe datoteke najdeš ponavadi v mapi Temp, System32 poleg tega je pa tudi v Prefetch mapi.
V registru pa ni v HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run ampak se zažene iz HKLM\Soft\M$\Windows NT\ se pa ne spominjam več, kje točno.
Nikakršen M$ patch te ne obvaruje pred njim. Najenostavnejpa rešitev, da ga ne dobiš na USB medij je kreiranje mape Autorun.inf na mediju. Na stroju pa ustrezen antivirusni program, ki ti dnevno posodablja bazo definicij virusov.

Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 6:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Dorian: to sem najprej probal, pa ni bilo haska.
Sicer pa je na googlu zadetkov na to temo veeeelikoooo, še več pa hitrih nasvetov, celo na straneh M$a.
Deluje tudi na Home verzijah, vendar moraš iti na roke popravljat register, ker če me spomin ne vara, Home verzija ne pozna "Group Policy" urejevalnika.

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast,
napetost se nič ne sesede, ker so 3,5" diski z zunanjim 12V adapterjem.
Če na isti mašini naložim windowse z drugega diska, vse deluje.
Premetal, vklopil izklopil sem autoplay - ni razlike.

Rešitev - NOD32 v4 sem dol vrgel Brick wall Liar
Zadeva se očitno (pre)globoko montira v sistem.
Montira se tudi na handler za autoplay, in takoj ko vstaviš nov disk (card reader), ponudi skeniranje diska. Očitno to mnogokrat ne dela. Uninstall je rešil težave.
Glede na to, da imam licenco, grem sedaj inštalirat v3, ki je na windowsih na drugem disku in tam ni težav.

Hvala vsem za nasvete.

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega kar Dorijan omenja jaz ne najdem... Neutral
"Computer Configuration">>"Administrative Templates">>Windows Components" ... do tukaj vse ok... "AutoPlay Polices" - tega pa pri meni ni.

Autoplay jaz izklopim kar takole in je v redu:

MS_XP_Tweak_UI--Autoplay.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  24.22 KB
 Pogledana:  2 krat

MS_XP_Tweak_UI--Autoplay.png

MS_XP_Tweak_UI--Autoplay_2.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  23.53 KB
 Pogledana:  2 krat

MS_XP_Tweak_UI--Autoplay_2.png

Nazadnje urejal/a aly Pon Nov 07, 2011 8:15 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Aly: Pa smo se še nekaj naučili!
fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 08, 2011 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Tega kar Dorijan omenja jaz ne najdem... Neutral
"Computer Configuration">>"Administrative Templates">>Windows Components" ... do tukaj vse ok... "AutoPlay Polices" - tega pa pri meni ni.

za XP pod Administrative Templates odpreš System, in na desni poiščeš Turn off Autoplay, desni klik in Properties
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 Ur