|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lebang Član

Pridružen-a: Pet 22 Sep 2006 21:33 Prispevkov: 124 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 11:46 am Naslov sporočila: Senzor gibanja -predelava na 12v |
|
|
Imam senzor gibanja, ki je narejen za 230v.
Malo sem ga razdrl in obšel del vezja, pa sem ugotovil da je drugi del narejen za 20v dc, jaz pa bi rabil za 12v. (na akumulator od avta).
Pa me zanima kako bi predelav vezje....
oz. povišal napetost na 20v?
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Picture 8.jpg |
Velikost datoteke: |
18.91 KB |
Downloadano: |
168 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3356 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 11:50 am Naslov sporočila: Jaz to delam tako: |
|
|
Jaz to delam tako:
(vezje prav v redu dela tudi na 5V=)
|
 Download |
Ime datoteke: |
predelavaIR.doc |
47.5 KB |
Downloadano: |
218 krat |
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lebang Član

|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha... ali lahko to priponko kako drugače mi daš, ker jo ne morem pogledat, ker nisem najbolj aktiven...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3356 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 3:45 pm Naslov sporočila: Šele |
|
|
Šele sedaj vidim, da moj odgovor ni tisto, kar si želel, lebang.
Moj odgovor je navodilo, kako senzor predelati tako, da bo krmilil mikroprocesor, ne pa da bi vklapljal 12V porabnike.
Oprosti.
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.89 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
MAlo pobrskaj po forumu saj smo o tem že govorili, sam pa sem pripel tudi shemo takšnega senzorja. V osnovi vezja delujejo na 5V, napetost pred regulatorjem pa je višja predvsem zaradi releja ki je ponavadi 24V izvedba zaradi manjše porabe.
Predelava na 12V je enostavna, "obdelati" je potrebno vezje od katerega si pripel sliko in zamenjati rele z 12V varianto.
LP, Peter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lebang Član

|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vse odgovore,
sem zamenjal rele z 12v in pa še dva elementa odstranil, ki sta bila namenjena za 230v in izgleda kot da vse dela...
(nikjer nisem zasledil 5v. lahko da je to še globje v senzorju...)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.69 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2008 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni dela normalno na 12V, pa sem naredil samo tole.
|
105.99 KB |
Pogledana: |
8 krat |

|
|
125.14 KB |
8 krat |

|
|
126.43 KB |
7 krat |

|
|
91.87 KB |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lebang Član

|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2008 8:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za lepo prikazano kaj je treba narediti.
Senzor imam isti.
Sem tudi jaz naredil tako, pa mi dela na 12v iz adapterja, samo tam je ubistvu 16v.
Ko sem dal na baterijo mi ni hotelo tako delovat, tako da sem zamenjal še rele....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1851 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, imam enak senzor, bom probal
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
XoR26 Neznanec

Pridružen-a: Tor 21 Jun 2011 19:09 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Sre Jun 22, 2011 12:50 pm Naslov sporočila: senzor gibanja? |
|
|
Zdravo!
Sem nov član tukaj gor in za enkrat še ne morem pogledati nobene slike ( pravilnik 3 dni...) torej zelim narediti senzor na 12v da mi bo prizigal led diode ponoči ce vstaneš do WC in da ne budiš drugih.. nastiman bo pod posteljo in kako naj naredim sedaj to da mi bo prizigal led diode? kupil sem ga v obi-ju za okoli 8€. kot sem ze malo prebrskal naokoli pise da moram odstraniti rele z 12v ali obstaja tudi druga varianta " da ga obideš"? dodajam 2 sliki. ta siv kabel sem dodal sam in me zanima ce je pravilno ali ni? ter kaj moram tocno storiti da bo delovalo?
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Sre Jun 22, 2011 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen!
Eden prvih novih članov, ki se je solidno predstavil.
Rele ki ga imaš, je za kakšno napetost? Tuljavica, ne kontakti... Mogoče je bil že ustrezen in si ga brezveze ven jemal. Če je 12V, potem ga mirno daj nazaj.
Drugo, na prvi sliki je pokončni kondenzator (črn, okrogel) - na levi ploščici, poleg rumenih. To je gladilni kondenzator na izhodu napajalnika senzorja iz 230Vac.
Za kolikšno napetost je, (ali še bolje, ko je senzor pravilno priklopljen na 220V, kaj na njem pomeriš - TO SAMO V PRIMERU, DA SI ELEKTRIKAR IN DA SE ZASTOPIŠ - KER SE LAHKO DOTAKNEŠ 230V - NEVARNO).
V glavnem, če je že rele ustrezen, potem na ta kondenzator (spodaj) samo priklopiš 12V (pazi na + in -).
Če je rele 24V, ga moraš zamenjati z 12V verzijo in na kondenzator iz prejšnje točke priklopiti 12V.
Mora delat.
DODANO:
(ker ne vem - iz posta mi ni 100% jasno - ali bi cel senzor predelal na 12V ali samo priklopil LEDice namesto releja in senzor vseeno napajal z 220V)
Če imaš pa manjše ledice - z manjšo porabo, jih pa lahko priklopiš neposredno namesto relejeve tuljavice. Edinole pravi predupor ledica potrebuje. Za kar pa moraš povedat podatke o lediki in napetost releja
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
XoR26 Neznanec

|
Objavljeno: Čet Jun 23, 2011 1:45 pm Naslov sporočila: kondenzator |
|
|
lojzek je napisal/a: |
Pozdravljen!
Eden prvih novih članov, ki se je solidno predstavil.
Rele ki ga imaš, je za kakšno napetost? Tuljavica, ne kontakti... Mogoče je bil že ustrezen in si ga brezveze ven jemal. Če je 12V, potem ga mirno daj nazaj.
Drugo, na prvi sliki je pokončni kondenzator (črn, okrogel) - na levi ploščici, poleg rumenih. To je gladilni kondenzator na izhodu napajalnika senzorja iz 230Vac.
Za kolikšno napetost je, (ali še bolje, ko je senzor pravilno priklopljen na 220V, kaj na njem pomeriš - TO SAMO V PRIMERU, DA SI ELEKTRIKAR IN DA SE ZASTOPIŠ - KER SE LAHKO DOTAKNEŠ 230V - NEVARNO).
V glavnem, če je že rele ustrezen, potem na ta kondenzator (spodaj) samo priklopiš 12V (pazi na + in -).
Če je rele 24V, ga moraš zamenjati z 12V verzijo in na kondenzator iz prejšnje točke priklopiti 12V.
Mora delat.
DODANO:
(ker ne vem - iz posta mi ni 100% jasno - ali bi cel senzor predelal na 12V ali samo priklopil LEDice namesto releja in senzor vseeno napajal z 220V)
Če imaš pa manjše ledice - z manjšo porabo, jih pa lahko priklopiš neposredno namesto relejeve tuljavice. Edinole pravi predupor ledica potrebuje. Za kar pa moraš povedat podatke o lediki in napetost releja  |
Kondenzator je pa 35v. Rad bi pa komplet senzor na 12v (seveda ce se da), da bi mi napajal led diode in prizigal in ugasval. Seveda bo vse skupaj napajal 12v napajalnik..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Pet Jun 24, 2011 6:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Na prvi sliki je 24V rele, kar pomeni, da v osnovi dela na 24V. Venndar pa sigurno, tudi Andrejev post nakazuje na to, da bo elektronika sama delala na 12V b.p.
Torej na tisti kondenzator prispajkaš žičke, na kateri boš pripeljal svojih 12V (pazi na + in -). Senzor bo v osnovi tako že delal.
Še vedno se pa nič ne sveti
Tu imaš pa dve možnosti: da dobiš 12V rele, čimbolj enak tvojemu, ali pa direktno LEDike namesto releja.
Kaj bo lažje zate ne vem, lahko pa poveš, kaj ti bolj ustreza, podaš podatke o ledikah,.. in ti bomo svetovali.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
XoR26 Neznanec

|
Objavljeno: Pet Jun 24, 2011 6:37 am Naslov sporočila: ledice.. |
|
|
Sem narocil nove led diode na inLED.si podatki so pa sledeči . Rad bi pa vezal led diode direktno na senzor (ce bi se to dalo)?
lp Ales
Nazadnje urejal/a XoR26 Ned Jun 26, 2011 6:13 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 488 dni