www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Lastnosti tega elementa ?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jarc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Jan 2010 18:20
Aktiv.: 1.46
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 9:57 am    Naslov sporočila:  Lastnosti tega elementa ? Odgovori s citatom

Mi lahko kdo pove kakšen element je to, niam ene oznake niti nič. V bistvu me zanima kaj to je in če je važno kako je obrnjen ?

element.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  20.75 KB
 Pogledana:  1 krat

element.jpg

e5678920957c502fe72d5807fcda3411.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  32.54 KB
 Pogledana:  1 krat

e5678920957c502fe72d5807fcda3411.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvizko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58
Aktiv.: 2.00
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To so SMD kondenzatorji
Jarc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa je kaj važno kako ga obrneš ? Kako pa vidiš vrednost uF in V ?
Nazaj na vrh
LEDuser
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 5.27

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je SMD keramičen kondenzator. Vrednosti so ranga uF (glede na velikost s slike), napetosti pa so od 6V-35V lahko tudi več. Vse kar koli ti bom povedal bom ugibal, vzemi v roke multimeter in pomeri. Omejitev napetosti pa lahko samo sklepaš po tem da najdeš podatke za kondenzator enake velikosti in enake kapacitete. In ne ni važno kako je obrnjen.
kvizko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58
Aktiv.: 2.00
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To so navadni (keramični) kjer polariteta ni važna. Ponavadi so nizko napetostni (do 100V). Vtipkaj na stricu googlu "sms capatitors" pa ti bo sigurno kaj našel!
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko je tudi dušilka, tiste ki sem jih jaz zasledil, so bolj sive barve. Napram kondijem, ki so največkrat rjavi. Ohm-meter pokaže, če je dušilka.

V razmislek, čeprav tudi jaz pravim, da so kondiji, sploh tisto na drugi sliki
Nazaj na vrh
Jarc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Finta je v tem, da se mi je ta element zaradi nepazljivosti razlotal-premaknil ko sem jemal dol čip, in sem ga s pinceto pobral dol ter postavil nekam kjer ga zdaj ne ni več Smile Imam neko dokaj podobno matično in tudi elementa se spomnim, bil je bolj temne barve in bi ga pobral dol z druge plate. Ker zdaj plata ne prižge, zdej lahko je zaradi tega ali pa tudi ne. Bil pa je podoben temu na desni od tam kjer manjka.

fail.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  64.06 KB
 Pogledana:  11 krat

fail.jpg

Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da se pa zaradi enega malega kondija nebi prižgal, pa ne verjemem. Če je res ta element kriv, pa je mogoče res dušilka.... Ker čeznjo "teče" elektrika (sedaj, ko je ni - ne teče), čez kondi pa pravzaprav ne.
Nazaj na vrh
LEDuser
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 5.27

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Multimeter v roke pa pomeri! Dušilke so ponavadi temnih barv (sivinske) keramični kondenzatorji pa svetlejših rjavih. Če imaš "razlotan element pa ga pomeri drugače pa malo raziskuj po platki da res ni to kašna dušilka, varovalka ...
Jarc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Element mi je nekam zginu, tako da ga nimam.

Sem za silo sestavil, procesor, fan, Rami in napajanje, in če prižgem mi na ohišju od USB-ja in na enem pinu pokaže 1.25 V na drugem pa nič. Sem iskal po netu da bi videl kak element je na original matični pa ni nobene kvalitetne slike eno sem najdi samo jest ne vidm rezločno kakšne barve je, temen ali svetel, spomnim pa se tud ne kaj dosti.

2181_IBM-Lenovo-R61-Genuine-MotherBoard-42W7882-TESTED_1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  329.27 KB
 Pogledana:  12 krat

2181_IBM-Lenovo-R61-Genuine-MotherBoard-42W7882-TESTED_1.JPG

Nazaj na vrh
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je z napajalnikom vse OK?

Fail mod.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  125.31 KB
 Pogledana:  6 krat

Fail mod.jpg

Jarc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2011 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne ta samo izgleda tako, ker nisem dobro očistil paste okoli
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 01, 2011 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Jarc
Greš popravljat matično ploščo prenosnega računalnika in ne veš kakšen je SMD kondenzator in kako se obrne? Si pa res pogumen! Whistle

Jarc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 01, 2011 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jest sem delal reball čipa, in sem jih naredu že vsaj 250 če ne več, od tega sem samo dva laptopa dobil nazaj v ponovno proceduro. Pri tem mi je pa mi je na avtomatski sesalki crknila gumica in sem mogu pobrat čip dol ročno, zato sem zapel še ta elemntek.

Nazadnje urejal/a Jarc Pet Jul 01, 2011 10:51 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.77
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 01, 2011 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naslednjič pa bodi bolj pameten od avtomatike in elemente, ki jih ne potrebuješ lotat zaščiti s alu-celofanom, staniol, alu folija za živila oz. kar ti je ljubše.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 490 dni