|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
FreakinTee Član

Pridružen-a: Tor 29 Okt 2013 10:41 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.42 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Dec 14, 2013 10:58 pm Naslov sporočila: Trackball miške |
|
|
Čisto iz dolgočasja pišem tole P:
Precej zanimive so mi miške tega tipa http://webwit.nl/input/pointing/trackballs.jpg .. naj tej sliki zgledajo prav vesoljsko.
Sam malo mlajši, vseeno pa se spomnem da je včasih prijatelj imel eno tako in mi je odpihnilo možgane ker kaj takšnega še nikoli nisem videl heheh.
Naj še kdo kaj doda, kakšne so njihove izkušnje z takšnimi miškami ?
post scriptum, tistemu ki ima staro, ki bi se jo želel znebiti častim pijačo : D
LP Tova _________________ It is none of your concern. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 10:16 am Naslov sporočila: |
|
|
To so sledilne kroglice. Precej se uporabljajo v industriji - v proizvodnji, kjer običajno ni prostora, da bi "vozil" navadno miš oziroma ni ustrezne podlage. So praktično neobčutljive na prah in umazanijo. Pri nas na firmi v proizvodnji bi jih našel ene par. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz trackball uporabljam že vrsto let, tako da imam že drugo. Zadeva je odlična. Ko se jo enkrat navadiš, ne zamenjaš za navadno miško, pa če ti nekdo ponuja zastonj najdražji model...
Moram pa opozoriti da navajanje lahko traja kar par mesecev ( da jo res osvojiš). Po nakupu prve sem po kakem mesecu klel zakaj vraga sem dal toliko za to sranje...ampak ker je že bila doma sem jo pač moral uporabljati in zdaj mi ni žal.
Zdaj imam logitechovo M570 , prej sem imel logitech cordless optical trackman. Obe sta odlični zadevi.
Sicer so res neobčutljive, jih je pa potrebno občasno čistit: kroglico vzameš ven in očistiš ležaje (tri točke, po katerih teče). Moja prva je po veliko letih uporabe postala nekako "čudna"--- kot da bi izgubila gladko površino, ker je postalo premikanje težje. Sem jo nekaj poliral, nato sem raje zamenjal. Teoretično bi nekje še morala ležati, bi moral prebrskat...
Ne vem, zakaj teh zadev ni več na tržišču...logitech, pa dolgo nič... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MitjaN Član

Pridružen-a: Sre 17 Avg 2011 15:40 Prispevkov: 91 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem si trackball omislil v službi, ker me je pričelo boleti v zapestju. Od takrat naprej bolečin več ni (mater tole zveni kot top shop). Poleg tega, da se je treba privaditi na trackball naj še omenim, da jaz z njim nisem tako natančen kot z miško. Za običajna opravila to sicer ni problem, pri polaganju bakrenih povezav na tiskanih vezjih in načrtovanju Simulink programov, pa včasih vzamem v roko miš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Top shop ali ne, pri bolečinah se strinjam! Preprost razlog je ta,da imaš trackball lahko kjerkoli, npr. tik med tipkovnico in robom mize, ker je fizično ne premikaš in je tam zadosti prostora. Tako imaš roko v pravokotnem položaju, kar je bolje kot če je raztegnjena desno od tipkovnice recimo. Drugo: trackball lahko vzameš v roke, se nasloniš nazaj in delaš...
Glede natančnosti pa jaz ne bi mogel reči, da je manj natančna. Moje izkušnje so take da je s tem še bolje delati...namreč, pri nTančnih zadevah, ko npr. Nekaj premikaš, vlečeš... Klik miške lahko le-to premakne, medtem ko klik trackball-a same kroglice ne premakne, kar lahko poveča natančnost. Sicer je pa tako kot pri miški: za bolj natančno delo je treba upočasniti gibanje, pa gre. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
FreakinTee Član

|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne sliši se slabo! Zdaj ko razmišljam o tem bi morda res bilo priročno roko imeti na miru. In ja, tudi ko sem jaz poskusil mi ni nikamor šlo haha
Jaz drugače še vedno uporabljam neko sto let staro Logitechovo PS/2 miško, ki ima še tri tipke. Ne morem pomagat, mi je pač široka in prijetna za v roko
@Silvo, če slučajno najdeš kdaj kakšno zaprašeno v kakem kotu, lepo prosim!
@protoncek Po mnogih letih verjamem! Mislim da lahko človekova roka po večih letih počasnega 'glodanja' uniči praktično vsak material..
@MitjaN Moj oče je informatik in mi je odsvetoval uporabo krogličnih miši, ampak njemu se ne ljubi privajati na takšno spremembo, bi rekel _________________ It is none of your concern. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, informatike je treba jemati nekako z rezervo...namreč, ko njih vprašaš je tudi programiranje stikal in routerjev "enostavnejše"preko konzole kot iz windows aplikacije...seveda, že občutek je drugačen: če delaš v win programu, bo nek opazovalec mislil: saj to zna vsak šalabajzer. Če pa delaš preko konzole si pa v očeh le-tega opazovalca pravi mojster... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
FreakinTee Član

|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
@protoncek Tudi starše je treba jemat z rezervo  _________________ It is none of your concern. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni