www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Arduino CNC mašina - EasyDriver

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
eXpertiz
Član
Član

Pridružen-a: Sob 04 Apr 2015 20:13
Aktiv.: 0.09

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2015 8:27 pm    Naslov sporočila:  Arduino CNC mašina - EasyDriver Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Sem začetnik v svetu elektronike in ker me zanima tudi programiranje sem se odločil zgraditi preprosto Arduino CNC mašino (plotter) iz odpadnih CD-ROM komponent (imam jih namreč kar precej in je brezveze, da brez namena samo ležijo naokoli). Malo sem že brskal po internetu in naletel na komponente EasyDriver, ki bi jih potreboval za vsak posamezen CD-ROM stepper motor, driverje pa se potem poveže na Arduino, tega pa preko USB-ja na računalniški vhod. No, pa kaj bi vam razlagal, saj se tu spoznate na take stvari. Smile

Takole zgleda stvar na eBayu: http://www.ebay.com/itm/EasyDriver-Shield-stepping-Stepper-Motor-Driver-V44-A3967-For-Arduino-/400522271040?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d40fcd940

Imam pa dve vprašanji. Kje bi lahko kupil pri nas tako komponento po ugodni ceni, ker ta v linku je iz kitajske in bi nanjo čakal več kot en mesec (ostale pa imajo visoko poštnino). Obstaja kakšna taka spletna trgovina, kjer se da to naročiti in da je ugodno ter da pride v doglednem času. Druga stvar pa je, če ne bi uspel dobiti točno take komponente, kakšne alternative še obstajajo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2015 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda obstajajo trgovine in alternativa za to je Arduino UNO, takle shield in taki driverji za motorje.
Do sedaj je prišlo vse v največ dveh tednih.
In vse to se potem fura z GRBLjem.

eXpertiz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2015 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, super hvala. Me pa zanima še v primeru tega arduinota in tistega originalnega z njihove spletne strani in sicer kakšna je razlika, če sploh?
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2015 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni je.
eXpertiz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2015 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super, sedaj mi je jasno kako stvari grejo. SmileSmile
Nazaj na vrh
eXpertiz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 06, 2015 1:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hej, ubistvu sem se še nekaj spomnil. Kako bi napajal motorje? Potrebnih je baje 12V, pa nevem kaj bi bila najbolj varna metoda. Na internetu je veliko tutorialov kako usposobiti naprimer PC napajalnik za tako reč.
Nazaj na vrh
bobe
Član
Član

Pridružen-a: Tor 19 Jul 2011 7:01
Aktiv.: 0.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2015 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če rabiš 12 V, potem moraš zagotoviti zunanje, ločeno napajanje za motor. GND tega zunanjega napajanje in GND Arduina morata biti povezana.
Tukaj boš našel vse potrebne informacije: http://arduino.cc/en/Tutorial/MotorKnob
Nazaj na vrh
eXpertiz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2015 2:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala. SmileSmile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni