|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stoki Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2005 12:01 am Naslov sporočila: bancne kartice za internetni dostop |
|
|
Kako lahko te kartice drzijo tako tocno uro, glede na to da po programiranju ne vidijo vec baze? A se nikoli ne zgodi da bi naprimer potrdil kodo v prazno - ko bi jo server ze zamenjal, kartica pa bi zaostajala? Bi se dalo naredit domaco varjanto cesa takega za remote dostop do domacega serverja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2005 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da koristi poseben radijski pilotni signal. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
b0j3 Član

Pridružen-a: Sre 07 Apr 2004 19:52 Prispevkov: 117 Aktiv.: 0.49
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2005 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Katere bančne kartice pa so to? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2005 1:29 pm Naslov sporočila: Verjetno imate v mislih generatorje gesla |
|
|
Verjetno imate v mislih generatorje gesla s katerim dobite dostop do svoje banke.
Seveda je geslo enkratno uporabno in časovno odvisno, in se menja mislim vsako minuto. Ne vem sicer, kako deluje časovna sinhronizacija, toda če bi jaz moral rešiti problem sinhronizacije bi naredil na sledeč način.
Bančni računalnik bi sprejel geslo kor pravilno, tudi če je geslo odgovarja minuti ali dve prej ali minuti ali dve kasneje kot kaže ura v bančnem računalniku. Bi si pa bančni računalni v slučaju, da komitent vtipka geslo pretekle minute nekako zapomnil, da je ura na kartici komitenta zaostala, in bi se on torej nekako samo za tega komitenta sinhroniziral z uro na kartici komitenta.
Je pa vse, kar pišem, kot bi rekli, iz prstov izcuzano, kako v resnici stvar dela, ne vem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
b0j3 Član

|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2005 4:04 pm Naslov sporočila: Re: Verjetno imate v mislih generatorje gesla |
|
|
vilko je napisal/a: |
Verjetno imate v mislih generatorje gesla s katerim dobite dostop do svoje banke.
Seveda je geslo enkratno uporabno in časovno odvisno, in se menja mislim vsako minuto. Ne vem sicer, kako deluje časovna sinhronizacija, toda če bi jaz moral rešiti problem sinhronizacije bi naredil na sledeč način.
|
No če gre za te kartice, je razmišljanje napačno.
Geslo se generira, vendar takrat ko se vnese pin, tako geslo ni časovno odvisno.
Na bančni strani obstaja ravno tak algoritem, ki generira gesla.
Ko komitent v svoj generator gesla vtipka pin, le-ta generira geslo, ki ga uporabnik vnese v okence. Na bančni strani enak algoritem generira geslo in ju medsebojno primerja, če se ujemata OK, če ne generira novo geslo in tako poskuša okoli 10 novih gesel.
Če ujemanja ni, se je uporabnik verjetno igral s svojim generatorjem in generiral gesla "v prazno". Takrat je potrebno iti v banko in ponovno narediti sinhronizacijo med kartico in bančnim algoritmom za generacijo gesel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.49 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2005 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je tole zelo blizu resnici.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2005 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sicer ne uporabljam tovrstne kartice. Videl sem jo le v službi. Zdi se mi, da sem v okencu displeja videl simbol podoben "signalu" po tem sem sklepal, da bi v njej lahko bil neke vrste sprejemnik, ki bi deloval podobno kot pager. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.11 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2005 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tovrstno kartico imam, ampak noben od zgoraj napisanih odgovorov ne ustreza
Radijsko vodena skoraj ne more biti, saj imam doma zelo slab signal in ona ura DCF, ali kako se ze imenuje ne deluje. Edino ce je vodela preko radijskega signala RTV.
Geslo JE casovno odvisno. Tako za hec sem si generiral geslo in ga poiskusil uporabiti drugi dan. Ne gre. Pa tudi v menuju aktivatorja je en menu VIEW CLOCK ampak mi cifra 0671855563 ne pomaga kaj dosti. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
b0j3 Član

|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2005 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Jaz tovrstno kartico imam, ampak noben od zgoraj napisanih odgovorov ne ustreza
Radijsko vodena skoraj ne more biti, saj imam doma zelo slab signal in ona ura DCF, ali kako se ze imenuje ne deluje. Edino ce je vodela preko radijskega signala RTV.
Geslo JE casovno odvisno. Tako za hec sem si generiral geslo in ga poiskusil uporabiti drugi dan. Ne gre. Pa tudi v menuju aktivatorja je en menu VIEW CLOCK ampak mi cifra 0671855563 ne pomaga kaj dosti. |
Je pa moj zagotovo najbližji resnici.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robika Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55 Prispevkov: 281 Aktiv.: 1.19 Kraj: ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2005 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
[quote="Silvo"] sem v okencu displeja videl simbol podoben "signalu"[/quote]
..., ki je signalizacija za iztek omejenega eno minutnega casovnega intervala. Vsaka crtica je 10 sekund (skupaj 6 + brez). Prva, ki izgine po 5 sek, 5 x 10 sek in zadnja, ki je brez crtice 5 sek = 60 sek, nato se postopek ponovi. Jaz sem jo moral ze v zacetku resetirati/sinhronizirati. Vse skupaj je bilo potrebno nekajkrat ponoviti, vendar brez uspeha. V koncni fazi je operater ugotovil, da je bilo prvotno poslano geslo nepravilno in ni ustrezalo moji kartici. Od tedaj nimam vec nobenih problemov s sinhronizacijo. Sem pa ugotovil, da je PIN + enkratno geslo, mogoce uporabiti le enkrat, nato pa v tisti minuti ne mores vec izvesti nobene transakcije - z istim enkratnim geslom. Torej tudi, ce ga kdo prestreze na netu, si z njim ne more vec pomagati, ker je bilo generirano geslo uporabljeno za MOJO transakcijo, v naslednjem trenutku pa ni vec uporabno. Pridruzil bi se teoriji, da se samodejno sinhronizira na po algoritmu dolocene kombinacije, ki ustrezajo svojemu PIN-u.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2005 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
A kartica prikazuje čas? Če ne, potem se lahko sinhronizira sam uporabnikov račun ob pravilno prejeti kodi? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robika Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55 Prispevkov: 281 Aktiv.: 1.19 Kraj: ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2005 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tiste crtice dejansko predstavljajo cas. Vsako minuto se ponavlja izginjanje crtic po sistemu, ki sem ga opisal v prejsnjem postu.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70760.99
|
Objavljeno: Sre Avg 24, 2005 6:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70760.99
|
Objavljeno: Pon Sep 12, 2005 1:39 pm Naslov sporočila: Re: bancne kartice za internetni dostop |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.11 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Sep 12, 2005 3:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
To bi bilo se nekako najblizje ali bolje receno tocno!  _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni