www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Tablični računalnik, kaj je G senzor
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 10:58 am    Naslov sporočila:  Tablični računalnik, kaj je G senzor Odgovori s citatom

http://www.mimovrste.com/artikel/2750437129/tablicni-racunalnik-goclever-tab-a103

Gledam specifikacije, in med njimi je (spodaj na koncu) tudi G senzor, pa ne vem, kaj je to. Pa menda ja ne pospeškometer?

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Običajno sta vgrajena tako pospeškomer, kot tudi žiroskop. Oba se dobi v mini ohišjih, saj so narejeni z MEMS tehnologijami.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik je napisal/a:
Običajno sta vgrajena tako pospeškomer, kot tudi žiroskop. Oba se dobi v mini ohišjih, saj so narejeni z MEMS tehnologijami.

Pa te informacije obdeluje sistem sam, (recimo žiroskop, da pravilno obrne sliko, to bi razumel, a pospeškomer? ) kajti pospeškomer si ne znam predstavljati, čemu bi služil.

Janez Menart
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
... kajti pospeškomer si ne znam predstavljati, čemu bi služil ...
Primer:

GPS navigacija, medtem ko se voziš v tunelu, kjer ni GPS signala, si lahko pomaga s podatki, ki jih dobi od obeh. Z njegovo pomočjo določa tvojo hitrost in smer in ti tako vsaj približno lahko pove, kdaj naj bi zavil v izbrano smer.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

He, he, ko sem v tunelu, imam samo eno pot in ne morem zaiti s poti.
No, lahko pa mi da informacijo, koliko je še do konca tunela...

Ampak verjetno so tudi druge aplikacije. Spomnem se, da sem videl video posnetek leta kvadrikopterja, kjer je operater z nagibom in dviganjem in spuščanjem tablič[slovenščina je zame španska vas] računalnika upravljal kvadrikopter, ki je posnemal gibanje računalnika.

Ampak to je zame že znanstvena fantastika.

Janez Menart
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
He, he, ko sem v tunelu, imam samo eno pot in ne morem zaiti s poti.
V Ljubljani je npr. predor Šentvid tak, ki se razcepi v dve cevi?

Kroko je napisal/a:
Lahko ugotovi, da ti je računalnik padel na tla in pravočasno "parkira" glavo diska preden pride do poškodbe?
Govora je o tabličnih računalnikih.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.62

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroko je napisal/a:
Lahko ugotovi, da ti je računalnik padel na tla in pravočasno "parkira" glavo diska preden pride do poškodbe?

Tablični računalniki imajo ssd diske.
Nazaj na vrh
Wrecker
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je pa res, da je v datašitih za pospeškometre kot namen uporabe napisano tudi zaščita trdega diska ob padcu.
Morda parkira glavo že takoj, ko pospeškomer začuti breztežnost - padec ali neko zanj neprijetno gibanje, kar je kar nekaj us pred udarcem.
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.91
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma ne fantje. To je namenjeno v povezavi z aplikacijo "Met diska", ki bo baje tudi na OI v Londonu. Lahko organiziraš tekmovanje v metanju tablice. Ko z vso močjo vržeš tablico stran od sebe, ti izračuna hitrost, višino in povrh še razdaljo, do kam je tablica padla. Dancing

Malo off topic. Pa brez zamere, danes se mi Laughing , ker z jutrišnjim dnem nastopim dopust.

powr
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20
Aktiv.: 3.13
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Wrecker je napisal/a:
Je pa res, da je v datašitih za pospeškometre kot namen uporabe napisano tudi zaščita trdega diska ob padcu.
Morda parkira glavo že takoj, ko pospeškomer začuti breztežnost - padec ali neko zanj neprijetno gibanje, kar je kar nekaj us pred udarcem.

Imam doma toshibo ki ima tovrstno zascito diska. Sicer je zraven tudi nek softver ki da ikono v tray (brez nisem probal ce dela ampak bi rekel da ja).
Disk se "parkira" ob vsakem malo bolj sunkovitem premiku.
Sam sem mnenja da je v računalniku vse zamenljivo razen podatkov in zato se mi zdi ta funkcija zelo dobrodosla.
Kak udarec oz padec pa prezivi disk z parkiranimi glavami je pa ze druga debata ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dajte nehat begat človeka.

Žiroskopi so trenutno bolj redkost v tablicah. Najdemo jih samo v boljših telefonih, pa še tam so namenjeni predvsem za igre. Treba pa se je zavedati, da MEMS žiroskopi merijo kotno hitrost! Torej si za ugotavljanje orientacije samo z žiroskopom ne moreš kaj veliko pomagati.

Pospeškometri pa so sestavni del skoraj vsake tablice, tudi tiste najcenejše kitajske izdelave. Pospeškometri zaznavajo statični pospešek (zaradi gravitacije) in dinamični pospešek (zaradi zunanjega pospeška), a žal samo kot vsoto. Statični pospešek (vektor gravitacije velikosti 1'G') uporablja nato sistem za ugotavljanje predvsem kako uporabnik drži napravo in na podlagi tega zasukajo zaslonsko sliko, dinamični pospešek pa, kot so pred mano omenili, uporabljajo določeni (spet ne vsi) računalniki ali trdi diski, da zaznajo prosti pad in parkirajo glavo še preden računalnik morebiti pade na tla.

Umnik, ne vem od kod tebi ta informacija, ampak pospeškometri in žiroskopi se ne uporabljajo za navigacijo v tunelu. Uporabljajo jih določeni boljši GPS moduli, ki s pomočjo pospeška nekako interpolirajo meritve med dvema GPS meritvama. Za več kot kakšno sekundo pa tega ne moreš počet.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 20, 2012 7:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
Statični pospešek (vektor gravitacije velikosti 1'G') uporablja nato sistem za ugotavljanje predvsem kako uporabnik drži napravo in na podlagi tega zasukajo zaslonsko sliko.
To je odgovor na Vilkotovo vprašanje, kako se rotira slika.

NeoTO je napisal/a:
Umnik, ne vem od kod tebi ta informacija...
Torej, lahko uporabljajo tole in tole, začetni pogoji pa so informacije z GPSa. Kak dinamičen podatek za dead reckoning sicer manjka, a če rečeš da je konstanten, je to za v avto dovolj dobro.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 20, 2012 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fantje, to ni tekmovanje, kdo več ve, samo zanimalo me je, ali prav razumem prospekt tabličnega računalnika, in vsi odgovori so mi dali namige, čemu bi to lahko služilo in potem sam presodim, kateri odgovori 'pijejo vodo' in kateri ne.
Ni me sram vprašati, če kaj ne vem. V glavnem sem z odgovori zelo zadovoljen.

Naj mi bo dovoljeno tukaj povedati eno anekdoto iz mojega življenja, na katero sem se spomnil, ko sem bral vaše odgovore.

Bil sem študent, (diplomiral sem 1963 !!) in smo študentje zasedli zadnje klopi učilnice, profesorji pa prvo klop, med tem, ko je kandidat pred tablo zagovarjal diplomo pri eminenci prof. Koželju, seveda danes že pokojnemu. Kandidat je čaral pred tablo diagrame in jih razlagal, profesorji v prvi klopi in mi v zadnjih smo bili tiho. Ko je bil zagovor končan, je eden (takrat) mlajših profesorjev postavil kandidatu dodatno vprašanje. Kandidat je bil presenečen, potem pa je začel nekaj mutiti in kot smo temu rekli 'sesati iz prstov'.
Profesor, ki mu je vprašanje postavil pa mu je vskočil v besedo:
"Ne, to pa ni tako!", in je sam začel odgovarjati na lastno vprašanje.
Prof. Koželj ga kako minuto posluša, potem pa ga prekine:
"Ne, kolega, tudi tako ni! Toda če želite res vedeti, kako je, se dobiva potem v mojem kabinetu in vam bom razložil."
Študentje v zadnjih klopeh se nismo upali smejati na glas, ampak pod kožo smo se krohotali.

Janez Menart
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni