|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mznida Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2005 20:32 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.52 Kraj: Prlekija (JN86BN)
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2011 1:53 pm Naslov sporočila: Spajkalni roboti |
|
|
Pozdravljeni
Na firmi nameravamo nabaviti spajkalnega robota, pa me zanima, če ima kdo kakšne izkušnje s temi mašinami.
Mogoče predlogi kakšnih firm, ki izdelujejo te robote.
Na googlu sem sicer že našel sledeče:
Hirata, Miyachi, Yaskawa, Promation, Sinergo, Cimbian, MTA in GLT.
Še mogoče pozna kdo kakšno drugo firmo, ki se ukvarja s temi zverinicami? _________________ 73 de S56RIR |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.89 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2011 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm ... spajkalni robot? Tole mi ni čisto jasno kaj iščeš. Ali iščeš napravo za selektivno spajkanje? Daj pripni kakšen link.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2011 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Selektivno spajkanje?
Pick'n'place za SMD? _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mznida Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2005 20:32 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.52 Kraj: Prlekija (JN86BN)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2011 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na prvem videu se vidi oznako "pass" že v fazi, ko robot spajka.  _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.89 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2011 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsak dan kaj novega, danes sem izvedel kaj je spajkalni robot
Na prvi pogled podobna zadeva kot selektivno spajkanje le da se ta sistem uporablja za zgornjo stran. Slabost vseh teh sistemov je predvsem hitrost, tako da če imaš manjše serije še gre, če pa je v igri velikoserijska proizvodnja pa to spajkanje postane ozko grlo.
Pri nas v firmi se za takšno delo še vedno uporablja žive robote ki so hitrejši in bolj fleksibilni.
Sem pa ob zadnjem obisku sejma videl takšen sistem le da je za segrevanje uporabljal laser, bom poiskal proizvajalca.
Če se z nakupom ne mudi ti predlagam da počakaš do 15.11. in obiščeš Productronico kjer boš v živo lahko pogledal različne sisteme ter proizvajalce. Uporabno je tudi da imaš s seboj kakšen vzorec vezja ki ga želiš spajkati.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2011 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem kar na Youtube našel posnetek laserskega spajkanja, gre se za firmo Seica z sistemom Firefly - klik.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.24 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2011 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na prvem robotu ti piše Motoman... Iz sejmov poznam Motoman Robotec, kliči v Ribnico. Tam imaš zastopstvo ter montažo celic.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jnz Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 22:11 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2011 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
MTA zastopa Vial Automation (Gotovlje pri Žalcu), kjer imajo enega za testiranje (vsaj imeli so ga). Mi uporabljamo GLT. MTA ima boljše čišćenje špice (med dvema spužvastima valjema), cenejše špice in pa bolj prijazno programiranje, GLT pa ima lažje (bolj fino) nastavljanje špice oziroma cina.
Sicer pa obstaja tudi firma ATN Soldering Solutions, ki ponuja poleg klasične spajkalne špice še LightBeam, lasersko in pa MicroFlame. Na spletni strani ima tudi demonstracijske filmčke.
Iz izkušenj: kot glavni problem pri takem načinu spajkanja vidim čiščenje špice in pa zagotavljanje konstantno enakih pogojev za prenos toplote s špice na pin. Na pinu se namreč zaključi navitje in zato dimenzija pina in kvaliteta pospajkanja pina variirata.
Precej informacij pa lahko dobiš tudi v firmi Fotokop d.o.o.
LP
Nazadnje urejal/a jnz Čet Avg 18, 2011 10:47 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mznida Član

|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2011 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za zdaj se o tem bolj ali ne razmišlja; bo treba še en kup podatkov in številk obrniti. Dobro pa je, da pridobimo čim več različnih modelov/proizvajalcev. Tako bomo lažje našli robota, ki bi ustrezal našemu tipu proizvodnje. Sem razmišljal tudi o productronici, ampak bomo še videli kako bo s tem.
Kar se pa tiče načinov spajkanja, pa imamo opcije od laserskih, indukcijskih, električnih in še in še; bolj ko iščem več tehnologij se pojavi.
Recimo, zdaj sem izvedel za "hot bar" spajkanje (ki sicer ni to kar iščem, pa vseeno).
Vsako spajkanje razen valnega je selektivno. Samo tega pač ne dojemamo na tak način. Pa še valno spajkanje z maskami je po eni strani selektivno spajkanje.
Hvala vsem za dodaten info, pa se še priporočam, če ima kdo kaj koristnega. _________________ 73 de S56RIR |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni