www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

S čim začeti?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
francx
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Jul 2011 16:00
Aktiv.: 0.41
Kraj: Ljubljana (Butale)

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 20, 2011 10:25 am    Naslov sporočila: icon_question S čim začeti? Odgovori s citatom

Živijo!

Sem popoln začetnik in me zanima s čim naj začnem z AVR ali PIC? Kateri jezik?

Hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 20, 2011 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko kar oboje... jezik za začetek asembler, da spoznaš procesor. Nato pa C Wink
Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.56
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 20, 2011 1:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš začel s PIC in asmeblerjem, ti vsekakor priporočam tole knjigo: http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=8

Imaš notri lepo razloženo delovanje mikrokrmilnika, asembler, enostaven programator, ki si ga lahko izdelaš doma in primere.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.40
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 20, 2011 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če nimaš še nič izkušenj in nobenih razvojnih orodij je najboljša stvar za začetnika arduino(ga dobiš za majhen denar), ker ima res ogromno podporo za začetnike na spletu.

Ko pa enkrat naštudiraš sistem in kako kaj deluje ti pa priporočam, da si naročiš razvojno orodje LaunchPad od Texsas Instruments. Sicer ni najlažja zadeva za uporabljat(mislim, da bi to bil atmel), ker ima texas malenkost več registrov ampak je toliko cenejši, da ga začneš uporabljat kar namesto čipov z logičnimi vrati.
Razvojno orodje - programator in debugger! z dvemi MCUji te pride 3€, brezplačen prevajalnik in brezplačni vzorci tako da se ne sekiraš če narediš kako neumnost.

Saj verjetno ti ni problem dat tisti 20€ za atmel programator ampak to je samo programator(deugerji so še enkrat dražji "omogočajo opazovanje kode med izvajanjem v samem MCUju).

Če ti pa ni problem se malo bolj poglobit na začetku si pa kar iz štarta naroči LaunchPad je kar nekaj tutorialov zanj in veliko primerov kode za msp430g2231(tisti mcu, ki je gor) na začetku je mogoče MALENKOST zahtevnejši ampak ko boš razumel kaj dela kaj v nekem osnovnem programu bo enostavno dalje.

Glede literature so pa tukaj http://www.fe.uni-lj.si/studij_na_fakulteti/1_stopnja_vss/aplikativna_elektrotehnika/predmeti/2009011311405524/ zelo uporabne prosojnice, edini problem je da stran deluje samo ko je faks(oktobra dalje) in še takrat samo med tednom(verjetno jo imajo na kakem računalniku, ki ga ugašajo v laboratoriju).

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 20, 2011 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Lahko kar oboje... jezik za začetek asembler, da spoznaš procesor. Nato pa C Wink

Se popolnoma strinjam. Sam start je morda težak, zato morda za začetek izbereš mikrokrmilnik, ki ga obvlada nekdo v tvoji bližini ter ti je pripravljen priskočiti na pomoč. PicAssembler s svojimi 36-timi instrukcijami je soraznerno enostaven. Tistemu, ki binarni številčni sistem ni tuj, ter ima nekaj osove o logičnih vezjih, bo osvnove dojel v enem popoldnevu.
AvrAssembler vsebuje nekaj več istrukcij. Zaradi tega je tudi bolj "okreten". Za poznavalca PicAssemblerja prehod na AvrAssembler (prehod iz PIC-a na Avr) ne bo predstavljal nobenega problema. (lastne izkušnje) Po izkušnjah bi tudi rekel, da bi pa prehod iz AVR-ja na PIC bil verjetno težji. Morda za start res izbereš en preprost pic serije 10Fxxx ali 12Fxxx

francx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 20, 2011 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, torej če začnem eno (recimo z PIC-i) ne bo problem potem začeti z AVR-i?

Arduinota sem že gledal Very Happy zanimiva zadeva. Kako pa je potem z programiranjem ostalega ko recimo poznaš arduinota?
Nazaj na vrh
logist
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Jan 2010 1:12
Aktiv.: 0.67
Kraj: dom(o)vina

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 20, 2011 3:48 pm    Naslov sporočila: icon_question Re: S čim začeti? Odgovori s citatom

francx je napisal/a:
Sem popoln začetnik in me zanima s čim naj začnem z AVR ali PIC?

To je tvoja izbira. Priporočal pa ti bom da programiraj AVR ali PIC v C-ju. Tako boš tudi lahko si kateri program napisal za OS preden ga boš dal v mikrokontroler. Ker funkcija napisana (če se ne dotika registrov posebnih za izbrani čip) lahko napišeš in jo preveriš na samem PC-ju (lažje je odkrivati napak in hitreje gre - vsaj tako sem jaz si naredil knjižnice za izračun sončnega vzhoda in zahoda za AVR).

blay44
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Aktiv.: 3.42

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 20, 2011 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se zdi intel51 serija najlažja. Samo nima veliko dodatne opreme. Vsaj atmelova starejša 89 serija. AVR je pa po opremi mercedes. Je pa veliko težji za učenje, registrov, raznih fuse bitov, itd...Ko se en tip že skoraj naučiš, da ni treba za vsako nastavitev v datasheet gledat pa zamenjajo model ali pa kaj spremenijo.
Govorim seveda za uporabo asemblerja. Pri uporabi Bascoma pa gre brez problema in hitro samo uporaba steka je lahko nevarna, če krmiliš kaj ključnega. Prav lahko se zgodi, da se zadeva vsake toliko časa obesi kar brez vzroka.(zaradi uporabe steka-recimo)
C jezika pa ne poznam.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
francx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 20, 2011 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

odločil sem se za AVR Very Happy

ravno gledam za programator z debugerjem, zdaj pa me zanima kakšen je ta če kdo pozna

http://www.ebay.com/itm/AVR-USB-Emulator-debugger-programmer-JTAG-ICE-Atmel-/190522051833?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c5bffccf9#ht_2911wt_1110

bi deloval z AVR Studio 4? in kater mikrokontroler mi priporočate?

Hvala!
Nazaj na vrh
mcride
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36
Aktiv.: 4.14
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 20, 2011 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

francx je napisal/a:

Hvala!

avr isp mkII(avr 5) ali od VolkD-ja

lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 20, 2011 11:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

francx je napisal/a:
odločil sem se za AVR Very Happy

ravno gledam za programator z debugerjem, zdaj pa me zanima kakšen je ta če kdo pozna

http://www.ebay.com/itm/AVR-USB-Emulator-debugger-programmer-JTAG-ICE-Atmel-/190522051833?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c5bffccf9#ht_2911wt_1110

Hvala!

Odvisno kako orodje boš izbral. Za assembler bi priporočil kak tiny15. Malo sistemskih registrov. Hardverski sklad. (precej podoben kakemu malemu pic-u serije 10Fxx. Tega lahko v nulo naštudiraš v kakem tednu. Beri TOLE

Darki
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Jan 2010 20:05
Aktiv.: 0.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 04, 2012 1:44 pm    Naslov sporočila:  Avr začetki!!! Odgovori s citatom

Pozdravljeni!!!

Trenutno se ukvarjam z diplomsko nalogo, nimam izkušenj pri programiranju AVRjev (bi se pa naučil). Kaj vse potrebujem za uspešno programiranje tehle uC???

Hvala za info!!!

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 04, 2012 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TOLE

TOLE
in
TOLE

Za programiranje pa PonyProg ali kakšen drug kos softvera, ki podpira ISP.

Pa še kakšen mikrokontroler na protoboardu.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Darki
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Jan 2010 20:05
Aktiv.: 0.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 04, 2012 6:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hmmmm kaj pa minipin2 v navezi z proggy2 programatorjem???? Ali je to tudi dobra izbira za avrje!!!!
logist
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Jan 2010 1:12
Aktiv.: 0.67
Kraj: dom(o)vina

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 04, 2012 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Programator je vseeno kateri uporabiš, samo da podpira programiranje AVR-je in ni vezano na katero razvojno ploščico imaš saj lahko si narediš svojo ploščo in na njej programiraš.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni