|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bandy Član

Pridružen-a: Sob 25 Apr 2009 22:31 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.13 Kraj: JV okolica LJ
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 12:03 pm Naslov sporočila: Pokvarjen ojacevalnik? Kje dobiti enakega/podobnega? |
|
|
V vecstanovanjski hisi se mi je na lepem zacel pregrevati napajalnik AM100N. Kmalu po tistem, sem imel le programe hrvaskega MUX, in se malo kasneje ni bilo vec signala. Podobno so opazili tudi sosedje. Predvidevam, da je crknil ojacevalnik.
Na podstresju stva dve skatli (prilagam sliki), proizvajalec je Iskra. Predvidevam, da je eno ojacevalnik (slika 1), drugo pa kretnica (slika 2). Zanima me, ce je se mozno, kje dobiti podoben ali enak ojacevalnik, da bi le antenske kable speljal v drug ojacevalnik. Glede na prilozene slike - a je mozno se kje kupiti taksen ojacevalnik ali novega (z enakimi prikljucki). Hvala za pomoc.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
269.81 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
145.4 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
To bi lahko vprašal Iskra Tela(anntena).Jaz sem rabil ojačevalnik in ostalo ki nisem kupiti v trgovini.Pozanimal sem v Iskri Vrhnika in izdelali po mojem naročilu zaradi frekvence oziroma kanali.Drugače pa poišči na Najdi .si.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ob tem kar berem v drugih tvojih temah, imate eno veliko sračje gnezdo in mišmaš s to antensko napeljavo, ki je narejena zelo šalabajzersko. Kateri genij je namestil napajalce po vseh stanovanjih in zakaj?
In potem, kako več, da je fuč ojačevalnik?
Lahko ima eden od stanovalcev kratek stik na svoji liniji in dokler niso odpovedali vsi napajalci, je ojačevalnik delal z nižjo napetostjo in je bilo ojačanja zadosti za hrvaški signal, za mnogo šibkejšega slovenskega pa nič več.
Še to, popravi kraj bivanja!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bandy Član

Pridružen-a: Sob 25 Apr 2009 22:31 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.13 Kraj: JV okolica LJ
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zal v hisi nisem toliko casa, da bi vedel, kdo je delal in zakaj je tako naredil. V hisi prakticno le se trije uporabljamo stresne antene.
In kako ugotoviti kratek stik na napeljavi?
Če vklopim napajalnik, potem je signal boljsi, vendar se vseeno kocka sliko. Ampak samo SLO programi, na hrvaskih ni signala.
In se nekaj. Ce je prej kdo drug prikljucil svoj napajalnik, je tudi na mojem gorela lucka, ceprav nisem imel vklopljenega. Sedaj na mojem gori lucka le, ce ga jaz vkljucim. Ima pa vsako stanovanje kabel direktno speljan iz tiste druge skatle (predvidevam, da kretnice), zato mislim, da niso krivi napajalniki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
To kar opisuješ, pomeni, da ima sedaj antenska inštalacija nekje kratek stik. Kje točno je, moraš pa šele ugotoviti.
Jaz bi poskusil najprej doseči dogovor z ostalimi uporabniki, da se gre pogledat in ugotoviti kaj je narobe. Ne na lastno pest, saj boš potem hitro vsega kriv -> Ta je šaril, zato pa ne dela!
Potem rabiš nek multimeter, ki je v stanju izmeriti 12V.
Potem pa bi odklopil vse izhode s kretnice (označi jih!), razen tega, ki gre v tvoje stanovanje (recimo, da je ta v redu, saj nekaj dela). Priklopi in pomeri napetost na kablu pri kretnici - če bo nekje 12 V. bi stvar morala delati. Poglej rezultat na TV.
Če bo vse v redu, priklapljati nazaj enega po enega še ostale stanovalce, dokler se napetost ne bo sesedla. Sedaj veš v katerem kablu je napaka (poškodovan kabel, namenoma narejen kratekj stik, če jaz ne gledam TV, jo tudi drugi nw bodo itd.)
Če bo tudi s samo priklopom tvoje veje enako nedelujoče, odklopi kretnico - tvoj priključek direktno na ojačevalec.
Če bo v redu - menjaj kabel med kretnico in ojačevalcem, saj je na sliki videti zelo slab - pravzaprav je po izgledu že tako ali tako goden za menjavo.
Če ne pomaga, druga kretnica.
Če še vedno ne gre in napajalc kuha, odklopi vse priključke za antene z ojačevalca. Če bo napetost sedaj normalna, priklapljaj antene nazaj, dokler ne odkriješ problematične.
Če ne pomaga nič, menjaj ojačevalec.
Edit typo.
Nazadnje urejal/a Azrael Tor Avg 23, 2011 6:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bandy Član

|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 5:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepsa hvala za navodilo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem, napača!
Če bo napetost brez anten normalna, ima ena od ena od anten kratek stik. Sem popravil tudi v prejšnjem prispevku.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.00 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se napajalc greje in je na slo signalih bolje, pa kocka vmes in svohnejših-cro signalov ni več, zna bit, da ojačevalec ali celo sam napajalec oscilira. Bo to treba preverit. Če je zadeva začela te dneve ga s*rat (turbo vročina, pa zadeva na podstrešju), me ne bi čudilo, da je skuhalo kaki element v kaki od naprav! ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bandy Član

|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva ne dela cca. 14 dni in je crknlo, ko ni bila ravno pasja vrocina. Baje, da vmes celo delajo SLO programi za nekaj minut. Vsaj tako je rekla soseda, ki obcasno zvecer prikljuci napajalnik. Jaz imam sedaj izklopljenega.
Imam pa doma multimeter in bom po Azraelovem predlogu preizkusil zadeve.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bandy Član

|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2011 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se enkrat hvala Azraelu za nasvete. Zadevo sem uredil. Ocitno je problem pri enem od stanovalcev, ker se je ob priklopu enega od kablov na razdelilec napetost sesedla. Zdaj ko sem pustil odklopljenega dela vse brez tezav, tako kot je delovalo prej.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni