www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajalnik 1.2V-30V, 1A in trafo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pikoli
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2011 20:09
Aktiv.: 0.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2011 8:49 pm    Naslov sporočila:  Napajalnik 1.2V-30V, 1A in trafo Odgovori s citatom

Pozdravljeni, mene pa zanima, ali bi bil za tale napajalnik (http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=14970) dovolj trafo 230v-12v 50VA 4.1A?

Napetosti nebi mogel nastavljati ravno do 31V (do koliko bi pa šlo?), ampak drugeče bi pa zadeva funkcionirala?

Bi bilo treba spremeniti še kaj drugega?

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PonosniSlovenec
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Maj 2010 11:46
Aktiv.: 0.75
Kraj: Ljubjana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2011 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dovolj bo, napetost pa boš lahko nastavljal samo do nekje cca 10V (od 1,2)
Nazaj na vrh
watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.37
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2011 8:58 pm    Naslov sporočila:  Re: Napajalnik 1.2V-30V, 1A in trafo Odgovori s citatom

pikoli je napisal/a:
Pozdravljeni, mene pa zanima, ali bi bil za tale napajalnik (http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=14970) dovolj trafo 230v-12v 50VA 4.1A?
Napetosti nebi mogel nastavljati ravno do 31V (do koliko bi pa šlo?), ampak drugeče bi pa zadeva funkcionirala?

Premisli. Na izhodu iz trafota imaš 12v. po usmerniku ti ga mogoče le malo nabije kondenzator. Če boš imel srečo, morda 11v (ostali forumaši?)
Za 30V napajalnik rabiš 32V trafo, ampak moreš potem za nizke napetosti kar ZELO velik odvajalnik toplote (plus ventilator) - v C*nradovih napajalnikih imajo "rampe" od 0-13V na enemu navitju, potem preklopi rele na drugo navitje 13-28V. da ni velikih izgub pri nizkih temperaturah. (številke so dane le za primer)

pikoli je napisal/a:

Bi bilo treba spremeniti še kaj drugega?

Kvečjemu tvoj kraj bivanja.

##edit: me je prehitel ponosni Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
xsyt
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Aktiv.: 6.48
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2011 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

watts in ponosnislovenec, ne vem od kod vama ta ideja... trafo je deklariran na efektivno, tako da pri 12V dobi zglajene na kondenzatorjih malo pod 17V. Liar
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.37
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2011 9:19 pm    Naslov sporočila:  Re: Napajalnik 1.2V-30V, 1A in trafo Odgovori s citatom

xsyt je napisal/a:
watts in ponosnislovenec, ne vem od kod vama ta ideja... trafo je deklariran na efektivno, tako da pri 12V dobi zglajene na kondenzatorjih malo pod 17V. Liar

Sam nisem še izvedel takega, tako da se (spet) nanašam nazaj v moj oklepaj. Sem namreč le sklepal iz glave (vem, ga ni čez prakso...)

watts je napisal/a:
Premisli. Na izhodu iz trafota imaš 12v. po usmerniku ti ga mogoče le malo nabije kondenzator. Če boš imel srečo, morda 11v (ostali forumaši?)

Pa brez zamere. Doubt

bom moral jaz začet sebe spravljat v prakso in "study as you do" stanje Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2011 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

xsyt je napisal/a:

Nisi upošteval padca na usmerniškem mostičku. Dobil bo ca 14V enosmerne zglajene napetosti

LP

PonosniSlovenec
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Maj 2010 11:46
Aktiv.: 0.75
Kraj: Ljubjana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2011 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro mogoče sem prehitro napisal......iz trafota ven 17V maksimalne padec na mostiču je cca 2x0,7V pa še 317 potrebuje nekje 1-2V za svoje delovanje

De pravi v najboljšem primeru okoli 15V, pa tudi sicer najbolje da probaš, vezje ni težko, ga imaš lahko hitro sestavljenega Smile
Nazaj na vrh
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2011 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzami 24V/50VA trafo. Smile Preverjeno deluje, težava se pojavi pri napetostih večjih od 25V, saj takrat na izhodu regulatorja lahko dobiš maksimalen tok okoli 0,4A.

Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2011 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to da je trafo predviden za 4,1A, bi lahko podvojil usmerjeno napetost z diodami in kondenzatorji. Idea
pikoli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2011 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem.

@fluffy111: glede na to, da imam tega že doma, bom kar tega ponucal, če pa bi kupoval novega, bi pa seveda izbral takega z višjo napetostjo sekundarja.

@cerovac_i: če prav razumem, se v tem primeru namesto graetzovega mostiča, da kakšno tako vezje?

http://en.wikipedia.org/wiki/Voltage_doubler
Nazaj na vrh
cerovac_i
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2011 11:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezje na sliki 4 bo v redu. Kondenzatorja je treba povečeti ker sta tukaj serijsko vezana, vsaj 2 x 1000 mi F.
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2011 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

cerovac_i je napisal/a:
Vezje na sliki 4 bo v redu. Kondenzatorja je treba povečeti ker sta tukaj serijsko vezana, vsaj 2 x 1000 mi F.

Vrednost kondenzatorja za količkaj "resne" tokove množi vsaj z 10, pa še LOW ESR naj bodo.

cerovac_i
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2011 5:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bojans je napisal/a:
Vrednost kondenzatorja za količkaj "resne" tokove množi vsaj z 10, pa še LOW ESR naj bodo.

Se strinjam. Pripomba drži, vendar le pri resnih projektih.

Kroko je napisal/a:
naslov: Napajalnik 1.2V-30V, 1A
Kategorija projekta: Napajalniki

težavnost: 1
tehnologija: 2
potrebno predznanje: 1

predviden čas za izdelavo: 1h
predvidena orodja in oprema: Orodje za spajkanje, orodje za izdelavo tiskanih vezij.

kosovnica:
...
...
hladilnik po potrebi (1 kos)

V osnovni shemi so za usmerjanje predvidene 4 diode 1N4007, ki so narejene le za 1A, kondenzator pa je samo 220 mi F. Na izhodu pa naj bi "izvlekel" cel 1A! Surprised
Ta projekt je očitno namenjen začetnikom v elektroniki, samo za enostavne eksperimente, zato da si pridobijo osnovno znanje in izkušnje. Če se lotiš takega projekta, potem enostavno ne smeš resno razmišljati. Wink
Če bo popoln začetnik sam uspel implementirati vezje za podvojitev napetosti na vhodu, je to za njega že velik uspeh. Lahko še poskusi napajati integrirani stabilizator napetosti iz "+" točke ali iz srednje točke vezja, tako se bo prepričal da se bo v obeh primerih vezje drugače obnašalo in kakšna bo razlika, kateri elementi bodo kritični v enem in kateri v drugem primeru...
Kdor bi rad dosegel resne ali praktično uporabnejše rezultate, se bo moral lotiti resnejšega in bolj zamotanega projekta. Za tak projekt pa bo treba seči globje v žep in so že potrebne večje izkušnje (bo treba pojesti še dosti polente Exclamation ).

pikoli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2011 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem ravnokar dokončal zadevo in deluje. Mr. Green

Najprej sem imel en hladen lot in se je napetost spreminjala samo od 7-8,5V, ko pa sem ga odpravil, pa lahko nastavljam od 1,3 pa do 27V-28V. Koliko toka pa spravi iz seba pa pojma nimam. Sem pa kupil 1000uF kondenzatorje, saj so bili 10mF po 8€ na komad...

Je pa zelo težko nastavljati napetost, saj jo že najmanjši premik potenciomera spremeni za par V.

Zaenkrat zadovoljen Very Happy

Še 2 fotke:

IMGP1536.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  148.93 KB
 Pogledana:  7 krat

IMGP1536.jpg

IMGP1538.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  202.62 KB
 Pogledana:  5 krat

IMGP1538.jpg

Nazaj na vrh
pikoli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2011 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na napajalniku sem nastavil 5V, priklopil gor DC motorček in.... ... se zelo spekel. Hitro odklopil, na lm317 namontiral en mali hladilniček, ki sem ga imel doma, ter ponovno priklopil motorček. Sem bil zelo presenečen, ko sem ugotovil da napetost ni čisto nič padla. Tok je pa bil nekaj čez 0,6A.

lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni