www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Meje parcele in GPS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Navigacija in sledenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RUros
Član
Član



Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Prispevkov: 1029
Aktiv.: 5.81
Kraj: Moravče

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 24, 2011 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V gozdu se tak GPS slabo znajde zaradi dreves, ki zmotijo GPS signal ki ga sprejema in tako lahko dobiš tako veliko napako.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3089
Aktiv.: 18.11
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 24, 2011 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ali avtomobilska navigacija tudi spada pod GPS, o katerem tukaj teče pogovor ? V LJ sem peljal od krožišča Tomačevo proti BTC. Zaviti bi moral na avtocesto, pa sem zgrešil in nadaljeval po "stari" cesti, torej od semaforja do semaforja, navigacija pa mi je stalno govorila, čez koliko metrov naj zapustim avtocesto.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član



Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Prispevkov: 4969
Aktiv.: 33.26

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 7:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Posodobi mape
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Prispevkov: 549
Aktiv.: 3.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 9:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za tak namen je potrebno GPS prestaviti v PEDESTRIAN mod. Avto navigacija računa novo pozicijo samo če je hitrost večja (zdi se mi ) od 5km/h.
Nekateri GPS-i to znajo narediti sami (odvisno od programa za navigacijo (OZI explorer)), pri drugih je potrebno z ukazom GPS prestaviti v pedestrian mod, nekateri tega načina delovanja sploh ne poznajo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cero
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Prispevkov: 1191
Aktiv.: 6.64
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iskanje koordinat z navadnim GPS-om je zelo težko tudi če je v pedestrian načinu, zato ker GPS izračunava tvojo smer na podlagi premika iz ene točke na drugo. Glede na tolerance samega sistema pa je to nesprejemljivo. Zato je treba pri iskanju koordinate teči okrog po parceli da dobiš v čimkrajšem času čimveč točk in se lahko usmerjaš proti koordinatam. Če stojiš na mestu kaže, da si enkrat obrnjen proti severu drugič proti jugu....to se da rešit edino s takim GPS-om ki ima vgrajen tudi elektronski kompas.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član



Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Prispevkov: 4743
Aktiv.: 26.45
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz mojega (no, oba) pustim na mestu in se koordinate (vključno z višino) po nekem času ustalijo.
Smer, kam sem obrnjen, mi pri takem določanju točke itak ni pomembna.
Nikoli nisem preklapljal v pešec-mode.

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član



Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Prispevkov: 14352
Aktiv.: 80.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teoretična natančnost GPS-a je na profesinalnem signalu 60 cm. Toliko je namreč premer oddajnih anten na satelitu.
To seveda ne pomeni, da bo merjena točka plesala sem in tja za 60 cm. Če zdaleč ne. To je le največji možni pogrešek. Če tak GPS pustimo da nekaj časa povpreči meritve dosežemo rezultate, ki med seboj odstopajo za nekaj cm.
To seveda ne velja za potovalne GPS naprave, saj niso narejene za te namene in tudi ne koristijo istega signala satelita. Današnje profesionalne GPS naprave, ki jih uporabljajo tudi geodeti, pa te rezultate z lahkoto dosegajo.

Geodeti običajno v tla zabijejo nekakšen žebelj premera cca 1cm. To je potem njihova izhodiščna točka, ki jo izmerijo z svojim GPS-jem. Jaz nejeverni tomaž sem hotel (ker je ravno bila priložnost), da meni znano tako točko izmerijo čez cca mesec in pol. Razlika je bila 0,7 cm ! Moram priznati, da me je osupnilo, še posebej, ker merilna naprava ni bila ista.

Običajno so torej rezultati izjemno natančni. Teoretično pa lahko odstopajo vse do 60 cm, kolikor je tudi premer antene na satelitu.

_________________
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cero
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Prispevkov: 1191
Aktiv.: 6.64
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Darko, to so pa premiki tektonskih plošč na zemeljski obli Laughing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5307
Aktiv.: 29.59
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 26, 2011 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Teoretična natančnost GPS-a je na profesinalnem signalu 60 cm. Toliko je namreč premer oddajnih anten na satelitu............

Mogoče, toda nikjer ne najdem nič napisanega, da premer antene povzroča kakršnokoli napako.
Na tej strani so lepo razložene napake GPSa.
Na strani Trimbla, katerega sprejemnike, če se ne motim, naj bi geodeti uporabljali, je GPS prav tako lepo razložen.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član



Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Prispevkov: 14352
Aktiv.: 80.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 26, 2011 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na prvem linku so opisane napake sistema, ki ni profesionalen, temveč komercialen. Na koncu teksta si lahko ogledaš napake glede na tip nastanka. Pri tem sistemu so vse te napake tolikšne, da krepko presegajo premer antene. Torej je napaka, ki nastane zaradi tega zanemarljiva.

Pri profesionalnem signalu, ki je narejen tako, da se oddaja na dveh frekvencah, se večino efektov opisanih na zgornjem linku kompenzira do te mere, da ne vpliva bistveno na rezultat. Ostane le še efekt troposfere. Tega je namreč precej težko izničiti. V primeru, da je satelit točno nad nami tega efekta seveda ni. Če pa je satelit nizko na horizontu pride do tega efekta. Edini način, da bi ta efekt izničili je, da bi imeli točkast izvor signala. Žal se tega ne da narediti. Napaka je torej proporcionalna velikosti antene. Pri tem menjava frekvence nima vpliva na ta efekt.

Seveda obstajajo tudi sistemi za korekcijo tovrstne napake. Poznana sta dva sistema: WAAS in EGNOS. Oba pa delujeta na podobnih principih. Gre se za neke vrste povprečenje vzorcev. WAAS je hitrejši, a žal ne upošteva gibanja satelitov, zato ni najbolj natančen. EGNOS zahteva več časa, a upošteva tudi gibanje satelitov v tem času. Pri največji korekciji te napake lahko na ustrezno natančen rezultat čakamo tudi preko 10 min.
Oba sistema pravzaprav delujeta na tem, da je statistično gledano rezultat neskončno vzorcev neskončno natančen. Ker pa nimamo toliko časa na razpolago ostane le še dejstvo, da je rezultat s tema dvema sistemoma v povprečju boljši kot brez njiju. To pa še vedno pomeni, da je napaka lahko 60 cm. Je pa za tako veliko napako bistveno manj možnosti kot brez teh dveh sistemov.

_________________
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cero
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Prispevkov: 1191
Aktiv.: 6.64
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj tudi nekaj piše na temo natančnosti GPS-a, tam pod odstavkom "tectonic shift".
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3089
Aktiv.: 18.11
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

(april '12) vem, kje sta mejnika 16 in 17, iščem pa 14 in 15. Ali lahko z avtomobilsko napravo (načina "pešec" nima ali pa ga ne najdem) pridem vsaj v bližino teh dveh mejnikov ?

1. kako se vpiše stopinje (46°) v to napravo ?
2. kako iz geodeskih koordinat izračunati nekaj, kar se bo dalo vpisati v avtomobilski GPS ?



skica_popr.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  692.66 KB
 Pogledana:  20 krat

skica_popr.jpg



koord_popr.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  422.82 KB
 Pogledana:  13 krat

koord_popr.jpg



DSC04150.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  823.05 KB
 Pogledana:  4 krat

DSC04150.JPG



ABCD0002.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  840.22 KB
 Pogledana:  2 krat

ABCD0002.JPG



DSC04149.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  773.29 KB
 Pogledana:  3 krat

DSC04149.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3089
Aktiv.: 18.11
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na nekem drugem forumu sem dobil odgovor, da koordinate v moji priponki niso vezane na GPS in si z njimi sam ne morem nič pomagati.
Še vedno pa me zanima, kako naj vpisujem koordinate v moj GPS. Na primer: na geoprostor.net kaže središče Domžal kot y=468978.9 in x=110781.9 .
Ko to vpišem v GPS in "kliknem" Najdi, se ne zgodi nič.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved



Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Prispevkov: 6987
Aktiv.: 44.65
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koordinat je več vrst. V GPS ponavadi nastaviš katero vrsto boš vpisal. V nasprotnem pa imaš na internetu pretvornike.
_________________
Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
a.vidmar
Član
Član



Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Prispevkov: 1070
Aktiv.: 6.65
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

x,y vpiši v ta pretvornik :
http://www.mkx.si/geoconv/

V poštev ti bo prišel ETRS89/TM ali pa Gauß-Krüger.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Navigacija in sledenje Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 3 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 55 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group