|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1028 Aktiv.: 5.03 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2016 5:14 pm Naslov sporočila: VoIP telefoija |
|
|
Zdravo,
Znašel sem se pred zanimivim problemom ki vključuje IP telefonijo. Gre se za komandni pult v komandni sobi. Želja je, da se montirata dva idenitična telefona (stacionarna), od katerih bi bil eden VoIP and drugi analogni. Do pulta je potegnjena analogna linija in pa seveda UTP za mrežo. Ideja zadaj je, da ob izpadu vseh napajan (kljub temu da imamo UPS za približno 2 h) mora telefon delovati. Tukaj bi koristil analogno linijo.
Kolikor se spomnim so obstajali stacionarni telefoni, pri katerem si imel zadaj stikalo, da je lahko napajal preko UTP ne preko adapterja.
Ima kdo kakšne izkušnje ali idejo kako to izpeljat?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.76 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2016 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
praktično vsi fiksni IP telefoni imajo POE (napajanje po utp) kablu. potrebuješ pa switch ki ima POE.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1028 Aktiv.: 5.03 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2016 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Heh... sem nerodno zastavil vprašanje. Rad bi telefon, katerega variato se dobi v VoIP izvedbi (ista ali podobna oblika) ki ne potrebuje ločenega napajanja oziroma povedano drugače, se napaja kot stari analogni aparati preko analogne linije.
l.p.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2731 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2016 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
VoIP pretvornik, pa analogen telefon naprej, kot je to rešeno preko operaterjev.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 15.01 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sob Nov 09, 2024 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
(2024)
imam 4G router TP-LINK TL-MR6400 .
SIM kartica vstavljena, deluje. Osnovni namen: "malce" interneta v hiši ki trenutno še ni vseljiva.
Router ima LAN-priključke. Pričakoval sem da obstaja telefon kot na pripeti skici: torej da ga vključiš v LAN in lahko uporabljaš številko SIM-kartice za odhodne in dohodne klice ter po možnosti še za SMS-e.
Ampak ali to ne obstaja, ali pa jaz ne najdem?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
136.98 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1632 Aktiv.: 13.08 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Nov 10, 2024 7:02 am Naslov sporočila: |
|
|
VoIP telefonija je digitalna telefonija preko IP in ni enako z digitalno telefonijo preko analognega porta na modemu ali digitalnega porta ISDN ali digitalna GSM ali VoLTE.
Za uporabo VoIP telefonije rabiš najprej (virtualno) številko, ki jo dobiš pri ponudniku VoIP telefonije, za delovanje potrebuješ internet, storitev deluje preko IP (internet protokol)... na ta način ne moreš uporabiti številke, ki je vezana na SIM. Za VoIP res uporabljaš enega od LAN portov ...
Če želiš uporabljat telefonsko številko, ki je vezana na SIM kartico, rabiš navaden mobilni modem, ki ima poleg recimo 4 LAN portov še vsaj 1 TEL port (običajno sta TEL1 in TEL2), ki je v bistvu analogni port za telefonijo in seveda klasičen telefon za analogno telefonijo... in ne mešaj zraven digitalni DECT, ki je le povezava med bazno postajo in brezžičnimi enotami (slušalke). DECT telefon je na zunaj gledano analogni telefon.
Ko smo že pri DECT, nekateri mobilni modemi (modem/routerji) poleg WiFi podpirajo tudi DECT... v tem primeru bazne postaje DECT ne rabiš ampak se s prenosno DECT enoto direktno registriraš na router oziroma modem in na ta način uporabljaš telefonijo in številko ki je vezana na SIM.
Če modem/router nima TEL porta in ne podpira DECT, ne moreš uporabljat telefonije in številke ki je vezana na SIM.
Da dodatno poleg telefonije (ali brez telefonije) pošiljaš in sprejemaš SMS, si s telefonom (analognim) ne moreš nič pomagat. Za ta namen se rabiš preko internetnega brskalnika (računalnik, tablica, ...) povezat na lokalni (LAN) IP naslov modema (gateway), vstopiti vanj in pod zavihkom SMS najdeš vmesnik za SMS... pošiljanje, branje, urejanje sporočil, ...
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2024 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
Če želiš uporabljat telefonsko številko, ki je vezana na SIM kartico, rabiš navaden mobilni modem, ki ima poleg recimo 4 LAN portov še vsaj 1 TEL port (običajno sta TEL1 in TEL2), ki je v bistvu analogni port za telefonijo in seveda klasičen telefon za analogno telefonijo |
tole bo najbrž bistvo problema.
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2212 Aktiv.: 10.71 Kraj: Polhov Gradec
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Tor Nov 12, 2024 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
airwolf je napisal/a: |
Zdaj kolikor vidim moraš gor priključiti VOIP phone.
|
piše "It has a phone port to connect your existing landline phone so that you can make phone calls and surf the internet at the same time". Jaz to razumem kot navadni telefon.
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 551 Aktiv.: 5.70
|
Objavljeno: Sre Nov 13, 2024 8:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj naj bi bil en siv port za navaden telefon in trije LAN porti. Moreš si pa tako eli tako povleči dol navodila za uporabo, kjer bi moralo bolj natančno pisati, kako je s tem. Tudi par modelov Huaweia in ZTE modemov imajo nekaj podobnega ne pa vsi in moreš prej preveriti.
_________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2212 Aktiv.: 10.71 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Sre Nov 13, 2024 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej je to to kar rabi.
Nisem šel brati cele specifikacije, amapk sem samo na podlagi slike sklepal kakšen prikjuček je.
_________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 551 Aktiv.: 5.70
|
Objavljeno: Sre Nov 13, 2024 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako naj bi bilo. Nanje naj bi priklopil navaden telefon v firmwarju pa moreš nastaviti VoLTE in naj bi delalo iz številke iz SIM kartice. Druga opcija je še VoIP za katerega moreš dobiti svoje podatke. V obeh dveh primerih moraš za to vprašati ponudnika, če ti to omogoća. Je pa tako, da tudi, če si vse prav naredil ni še rečeno, da bo delovalo. Ljudje imajo težave s tem in povezava niti približno ni stabilna. Tako je kadar papir vse prenese v praksi je pa to potem čisto drugače. Enim deluje iz prve lepo drugim ga pa serje skozi. Verjetno je kaksen krat odvisno od kompatibilnosti. Tudi Huawei in ZTE npr. nista imuna na te težave. Tu deluje bolj ali si imel srečno roko ali ne.
_________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 458 dni