www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LCD 1X16 ->2X16

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
JuRiii
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Mar 2010 18:29
Aktiv.: 0.63
Kraj: Leskovec-Slov. Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2011 5:30 pm    Naslov sporočila:  LCD 1X16 ->2X16 Odgovori s citatom

Mene znima kaj se zgodi če v projekt z 1x16 lcd displejem vstaviš not 2x16 lcd displej? Gre pa za projekt V-A meter od Silvota.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.07
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2011 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič

Pač imaš eno vrstico viška.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 62.07
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2011 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Nič

Pač imaš eno vrstico viška.

Ni ravno tako.
Večina enovrstičnih s katerimi sem imel opravka se obnaša kot dvovrstičen. Za drugo polovico displeja moraš pisat v "drugo" vrstico. Torej če gre za 1x16 znakov bo pri dvovrstičnem prvih 8 znakov vpisanih v prvo drugih 8 pa v drugo vrstico.

JuRiii
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Mar 2010 18:29
Aktiv.: 0.63
Kraj: Leskovec-Slov. Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2011 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.

Torej bo zadeva samo na pol ekrana in v dveh vrsticah in konec 1. vrstice bo na pol druge. Za test bo zadovoljivo Very Happy. Še enkrat hvala.
Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.34

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2011 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, si prepričan?
Pri HD44780 se mi zdi, da je logika sledeča:
V primeru enovrstičnega displeja je dejansko DDRAM pomnilnika 80 znakov, kar pomeni, da imamo nekako 1x80 displej, ki pa kaže naenkrat samo toliko znakov, kolikor je fizično displej velik. Kateri del znakov se prikazuje lahko reguliraš s šiftanjem. DDRAM je organiziran ciklično, tako da če pri šiftanju prekoračiš adreso, se začnejo ponovno izpisovati znaki iz začetka DDRAMa.
Pri dvovrstičnem imamo spet 80 znakov DDRAMa, le da v tem primeru izpisuje v zgornji vrstici znake od adrese 0 v drugi pa znake od adrese 40 dalje. Če tu šiftamo, se šiftajo istočasno obe vrstici, se pravi bi se pri šiftu za ena v levo zgornji izpis začel pri 1, spodnji pa pri 41...

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2011 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Silvo, si prepričan?

Ja, vsaj jaz nisem naletel na enovrstičnega, kjer bi od lokacije 0x0 lahko napisal vseh 16 znakov. Na prikazovalniku je vidnih 8 ostalih ne vidiš so pa v ramu. Lahko jih vidiš, če boš vrstico shif-tnil levo. V drugo polovico displeja pišeš kot bi pri dvovrstičnem pisal v drugo vrstico. Lokacija prvega znaka v drugi vrstici 0b1000000 binarno. Imam ene tri različen primere doma. Vsi delajo tako.
Ne vem v čem programiraš ti. Višjenivojski jeziki morda to hibo upoštevajo. V assemblerju je pač treba program pisat kot sem navedel. Danes nimam več časa - grem v nočno sicer lahko zadevo jutri demostriram. Mislim pa, da sem to tudi omenil v enem iz med člankov naše revije, kjer sem opisoval prikazovalnike.

Nazadnje urejal/a Silvo Čet Sep 29, 2011 1:25 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2011 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na eni testni tiskanini sem imel ravno en dvovrstični displej.

Gor sem dal dva različna enovrstična.

PS
Na testni plati sem razvijal DCF uro. Sprejemnika ter urnega čipa ni gor, zato je preikaz nesmiseln.

BILD5900.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  768.12 KB
 Pogledana:  0 krat

BILD5900.JPG

BILD5899.JPG
 Opis:
1.enovrstični
 Velikost datoteke:  773.96 KB

BILD5899.JPG

BILD5898.JPG
 Opis:
2.dvovrstični
 Velikost datoteke:  756.69 KB

BILD5898.JPG

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.22
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 29, 2011 12:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Enovrstičnih" LCD-jev je več vrst. Obstajajo taki, ki so enovrstični samo na HW nivoju, logično pa se obnašajo kot dvovrstični z po 8 znakov v vsaki vrstici.

Obstajajo pa res tudi taki, ki so tako logično kot tudi HW enovrstični. Slednji imajo to slabo lastnost, da nekoliko utripajo.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 29, 2011 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Našel sem še dva datasheta, ki potrjujeta kar sem napisal na začetku. Enovrstičnega displeja na katerega bi lahko pisal v DDR od 0 ->15 ter se bi to videlo na prikazovalniku v celi vrstici nisem našel. Darko imaš kako oznako?

lcd1x16.PDF
 Opis:
Glej stran 6

Download
 Ime datoteke:  lcd1x16.PDF
 Velikost datoteke:  255.3 KB
 Downloadano:  0 krat

lcd1x16_1.pdf
 Opis:
Stran 10

Download
 Ime datoteke:  lcd1x16_1.pdf
 Velikost datoteke:  287 KB
 Downloadano:  0 krat

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.22
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 29, 2011 2:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Darko imaš kako oznako?
Ne nimam. Imam pa displej, ki mi je vzel celo popoldan preden sem to pogruntal.
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.30
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 29, 2011 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@JuRiii

Glej spodnjo povezavo, kjer smo obravnavali točno ta problem:

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=24542&postdays=0&postorder=asc&start=0

Preberi celotno temo!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 474 dni