|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cerar23 Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 9:22 Prispevkov: 68 Aktiv.: 0.37 Kraj: Lukovica
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2011 9:21 pm Naslov sporočila: osvetlitev stopnišča |
|
|
Zdravo izdelal bi elektroniko za osvetlitev stopnišča in sicer ko bi senzor na začetku stopnic zaznal gibanje bi se zašele postopoma do zadnje prižigati luči ob vsaki stopnici in po določenem času bi se od začetka začele ugašati ali pa bi tudi na koncu ko bi drugi senzor zaznal gibanje začelo ugašati luči. isti postopek bi se izvedel če prideš iz vrha stopnic se prižigajo ena za drugo navzdol. poznam edino varjanto z mikrokontrolerjem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.03
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2011 9:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Drugače, kot z MCU, bi pravzaprav silno težko napravil.
Sredi stopnic lahko namreč tudi obstaneš in/ali se celo obrneš.
S stališča občutkov je spuščanje po stopnicah, ki se za sproti prižigajo, precej neprijetno, morda celo nevarno.
Ravno zato je izvedba z MCU toliko prilagodljivejša, da ob neizpolnjenih pričakovanjih preprosto spremeniš program.
Ali so stopnice ravne? V tem primeru zgoraj in spodaj uporabiš IR senzor oddaljenosti.
Lahko tudi uporabiš na zid ali ograjo pritrjene IR odbojne senzorje (naprimer vsak meter), MCU pa se na podlagi zaznanih odbojev odloči, kaj bo počel z lučni.
DODANO: Klikni gumb [uredi] in pravopisno uredi svoj prispevek (pravopis, ločila, velike začetnice,...)
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.64 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.26 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2011 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ideja izgleda fancy šmensi in to je žal vse, kar je dobrega na njej. Namreč v praksi je taka ideja FAIL na vseh področjih:
- varnost;
- zanesljivost;
- uporabnost;
- poraba energije;
- itd
Stikala pri vseh dostopih do stopnišča ali tipkala + stopniščni avtomat, če obstaja realna možnost, da bo kdo redno pozabil ugasniti rasvetljavo. Vse ostalo je nesmiselno kompliciranje, ki ne nudi niti ene uporabne prednosti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.05 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2011 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi se sam tega lotil bi zadevo izdelal tako:
2 senzorja eden spodaj drugi zgoraj.
Ko sprožiš prvega se luči prižgejo iz smeri katere prihajaš. (kateri senzor je prekinjen prvi)
Ugasnejo se šele ko prekineš eden ali drugi senzor.
Ugašanje je lahko podobno prižiganju. Vendar šele, ko zapustiš stopnice.
Še vedno zgleda fensi šmensi, in je popolnoma varno.
Porabo energije v tole mešat je brezveze. Zadevo izdelat z varčnimi žarnicami bi bila neumnost, edina varianta so led diode, ki se jih da na stopnice namontirat dovolj, da pride do efekta.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.90 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2011 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsako stopnico posebej. To pa bi bil nek PWM driver.
Jaz bi izdelal v smislu, da imaš možnost zakasnitve izklopa s kakšnim zunanjim potenciometrom ter tudi hitrost prižiganja.
Bi pa bila to grozna zadeva. Že same sponke za priklop kablov iz stopnic bi zasedle veliko prostora.
Ko boste končali oz. izdelali, bi se priporočal za .hex ali pa .bas kodo. Tudi sam bom "moral" osvetliti svoje stopnice na fency način.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14666 Aktiv.: 61.99 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.85 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2011 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
hm...silvo, težko bi temu rekel light show, saj se zadeva samo prižge in čez čas ugasne.
No jaz to uporabljam že kar nekaj mesecev in od takrat sploh ne prižigam luči ne na stopnišču ne na zgornjem niti spodnjem hodniku. Ne vidim razloga zakaj bi bilo to nevarno glede porabe pa, kot pravi Highlag, nima smisla razpravljati.
Jaz imam spodaj stikalo, ker imam vrata pred stopniščem, zgoraj pa fotocelico. Ta dva senzorja narekujeta smer prižiganja, ugašanje pa je avtomatsko po cca 10 sekundah. Je čisto dovolj da prideš gor ali dol, saj ne mislim brati knjige sredi stopnišča. In namen avtomatike je med drugim tudi da se sama ugasne, ne da jo moraš ti ročno. Ne vidim razloga niti poante, da bi dajal stopniščne avtomate ali tipkala.
Najprej sem mislil narediti tako da bi en senzor prižgal, drug ugasnil, a se pojavijo težave če gresta dva en za drugim po stopnišču - prvi bi sistem prižgal, drugi takoj za njim pa ugasnil v narobe smeri...
ElGrigon --> ja, jaz sem naredil s softverskim PWM, s pomočjo člana foruma (ne spomnim se več, ampak mislim da je bil eden moderatorjev - silvo ali pa darko).
Ja, je ene sorte fensi šmensi, ampak če je nekomu všeč, zakaj pa ne. Kaj vse živo in mrtvo tlačimo v stanovanja, na avte...
BTW..moj načrt sem objavil v temi na gornjem linku, kjer je potekala razprava.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14666 Aktiv.: 61.99 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2011 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Ena radarska svetilka je pri meni zamenjala dva izmenična ter dva križna stikala. Na vrhu pokriva štiri vhode ter 99% stopnišča. Od spodaj moram sicer stopiti na prvo ali drugo stopnico. A to ni problem, ker je tudi hodnik spodaj osvetljen. Na dveh najbolj "prometnih" vhodih zazna premikanje še preden odpreš vrata. Skratka 100% funkcionalno. Namestil pa sem jo pravzaprav zato, ker se je luč na hodniku puščala neštetokrat prižgana.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.85 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2011 10:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ob nizki ceni današnjih senzorskih svetilk je to res pametna poteza. Zanimivo pa je, da radarski senzor zaznava premike očitno tudi preko vrat - imam radarsko svetilko (stropno) v shrambi in če občutljivost (ki se sreči da nastavljati) nastavim preveč se prižge ko grem mimo. Vrata nimajo nobene šipe, je pa res da je na sredini les zelo tanek - po moje pod 1cm, mogoče gre zato tam čez...
Obstajajo pametne alarmne centrale, ki lahko preko postavljenih protivlomnih senzorjev prižigajo luči.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 483 dni