www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zelio in pošiljanje sms-ov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
clownfish
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05
Aktiv.: 3.23
Kraj: Povir / Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 03, 2011 11:04 pm    Naslov sporočila:  Zelio in pošiljanje sms-ov Odgovori s citatom

Že par dni se brezuspešno trudim z krmilnikom Zelio.
Naredil sem program ki naj bi op pritisku na tipko poslal sms.

Na serijski modul sem najprej priključil zunanji model Falcon katerega sem preko PC-ja nastavil na 115200, 7 data, even partity in 1 stop bit.

Zadevo sporobam in en dela.. sms-ja ne pošlje.

Isto sem naredil še z Nokia modemom in pset ne deluje.

Potem sem naredil adapter iz DB9-DB9 (3 žični Rx, TX in GND) a kot merim in gledam z osciloskopom iz krmilnika ven nič ne pride. Mogoče bi morala biti full DB9-DB9 povezava..

Na tak 3 žilni adapter sem dodal še en db 9 konektor in ga priključil na Pc com port in prav tako serial pot logger ne sprejme nič kar bi ta jajca oz Zelio krmilnika poslala modemu.

Ima kdo idejo kaj bi lahko bilo narobe?

Oba modema sem sprobal z PC in AVR 3 žilneo povezavo in oba normalno pošiljata SMS-e..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 04, 2011 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Potem sem naredil adapter iz DB9-DB9 (3 žični Rx, TX in GND) a kot merim in gledam z osciloskopom iz krmilnika ven nič ne pride

Kateri model krmilnika uporabljaš? No, kot si ugotovil že sam, iz krmilnika ne pride NIČ......
Torej: ali si nekaj narobe sprogramiral na krmilniku, ali pa je nekaj z povezavami (kablom) narobe. Tukaj začni iskati napako Wink . Preveri, če oba, krmilnik in modem komunicirata na enaki (Baud-_ni) hitrosti!

LP
Nazaj na vrh
clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 04, 2011 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

arksi je napisal/a:

Kateri model krmilnika uporabljaš? No, kot si ugotovil že sam, iz krmilnika ne pride NIČ......
Torej: ali si nekaj narobe sprogramiral na krmilniku, ali pa je nekaj z povezavami (kablom) narobe. Tukaj začni iskati napako Wink . Preveri, če oba, krmilnik in modem komunicirata na enaki (Baud-_ni) hitrosti!

LP

Uporabljam SR2B121BD ter tisti komunikacijski dodatek, ki spremeni usb v rs232
v bistvu preko usb priključka zadevo sprogramiram in zaženem program. Nato priključek iz tega komunikacijskega dela vključimv ta USB priključek in izhodni kabel iz tega komunikacijskega dela priključim na modem.
Modem sem skonfiguriral na prave parametre in ko ga z PC-jem "rufnem" se odzova na pravih hitrosti 115200, 7data, even parity in 1 stop bit.
Na samem Zeliotu pa nimaš kaj za nastavljat glede hitrosti in protokola.. samo init string lahko vneseš..

Kaj bi lahko še bilo narobe?

Ali ti obvaladaš tale ZelioSoft2? Toliko da mi preveriš ali sem programček napisal prav?
V simulaciji namreč zadeva deluje..
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 05, 2011 7:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal, ZelioSofta2 poznam samo bežno in ti ne morem preveriti programa, če deluje.

Sam krmilim modem Falcom z mikroprocesorjem ATmega32 in imam nastavitve komunikacije preko Rs232 priključka 9600, 8, n, 1. Ta Baud_na hitrost mi preverjeno deluje. Naj omenim še to, da sem modem priključil preko USB/RS232 pa ni hotel komunicirati...

Torej: kako veš, da je to prava nastavitev komunikacije - 115200, 7data, even parity in 1 stop bit? Pripni kakšen datasheet od tega krmilnika in komunikacijskega dodatka, da lahko vidmo katere nastavitve so potrebne. Te nastavitve, ki si jih ti nastavil so malo "sumljive". Priključi izhod iz komunikacijskega vmesnika na PC preko priključka RS232 in v terminalskem oknu opazuj kaj sprejemaš na Rx liniji.

Heh, v simulaciji marsikaj deluje, realni svet je pa nekaj čisto drugega Wink .
Nazaj na vrh
clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 05, 2011 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

arksi je napisal/a:
Žal, ZelioSofta2 poznam samo bežno in ti ne morem preveriti programa, če deluje.

Aha..

Citiram:
Sam krmilim modem Falcom z mikroprocesorjem ATmega32 in imam nastavitve komunikacije preko Rs232 priključka 9600, 8, n, 1. Ta Baud_na hitrost mi preverjeno deluje. Naj omenim še to, da sem modem priključil preko USB/RS232 pa ni hotel komunicirati...

Tudi meni Falcon deluje na AVR-u in tudi na PC-ju. Imam nek testni program Falcon-a, ki tudi pošilja sms-je. In zadeva preverjeno deluje.
Tudi ko v modem shranim komunikacijkse parametre in ga restartam ohrani nastavljene parametre in z njimi tudi deluje.

Citiram:
Torej: kako veš, da je to prava nastavitev komunikacije - 115200, 7data, even parity in 1 stop bit? Pripni kakšen datasheet od tega krmilnika in komunikacijskega dodatka, da lahko vidmo katere nastavitve so potrebne. Te nastavitve, ki si jih ti nastavil so malo "sumljive".

Take so določene s stran proizvajalca. Seveda prodaja dve vrsti modemov, ki z Zeliotom preverjeno delujeta a navaja, da deluje tudi z drugimi gsm modemi ki podpirajo in delujejo na zgoraj omenjenih hitrosti prenosa.

Citiram:
Priključi izhod iz komunikacijskega vmesnika na PC preko priključka RS232 in v terminalskem oknu opazuj kaj sprejemaš na Rx liniji.

Saj sem 3 žično.. a Kot kaže bi moral naresti 9 žilno povezavo saj kot kaže za komunikacijo z modemom uporablja tudi kontrolne linije ne samo komunikacijske.
Nazaj na vrh
bosko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57
Aktiv.: 0.80
Kraj: Vače

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 05, 2011 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RX & TX je pravilno spojen???
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 06, 2011 7:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm, kako nisi prepričan ali so potrebne kontrolne linije. Po katerem datasheet-u si pa vezal vse skupaj???

Če imaš pravilno povezano bi moral v terminalskem oknu nekaj zaznati.

Vezava podatkovnih linij:
KRMILNIK.........................MODEM

RX..................................TX

Tx...................................Rx

GND................................GND
Nazaj na vrh
clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 08, 2011 9:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

arksi je napisal/a:

Vezava podatkovnih linij:
KRMILNIK.........................MODEM

RX..................................TX

Tx...................................Rx

GND................................GND

Ja tako sem povezal kontroler in modem potem pa na rx->tx oziroma v drugo tx->rx povezal PC RX linijo in čakal, da na strani Pc-ja zazna kakšen sprejem podatkov a tega ni bilo..
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 10, 2011 10:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusi narediti tako: odklopi modem in žice, ki prihajajo iz krmilnika priklopi dirktno na RS232 računalnika. Inštaliraj si Bray terminal iz tele strani https://sites.google.com/site/terminalbpp/ ter se s programom konektiraj na COM port. V Bray termialskem okni imaš tudi vklop ali izklop kontrolnih linij. Potem pošlji iz krmilnika ukaze za modem in jih v terminalskem oknu opazuj kaj sprejemaš - če sploh kaj.? Še prej nastavi !hitrost! komunikacije!.

Če nič ne sprejemaš potem je nekaj s krmilnikom narobe, ali pa si narobe napisal program......
Če boš uspel zadevo zagnati, sporoči Wink .
Nazaj na vrh
clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 11, 2011 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je kdo, ki bi mi lahko preveril ali moja aplikaciaj deluje pravilno torej ali je program napisan pravilno da pošlje ven sms?

Ker predvidevam, da je tukaj nekaj narobe..
Nazaj na vrh
clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 02, 2012 10:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

clownfish je napisal/a:
Ker predvidevam, da je tukaj nekaj narobe..

Po precej dnevih ukvarjanja z tem krmilnikom je zadeva le začela delovati.
Ugotovil sem, da je v nekem konfiguracijskem meniju nekje neka kljukica, ki načelno nima povezave z komunikacijo a vendarle ko je kljukica v tistem polju zadeva čudežno začne delovati in pošiljati sms-e.
Tudi v navodilih je funkcija te kljukice zelo čudno opisana.
Po deafultu je izključena a nekako piše, da je dobro, da je vključena Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni