|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.34 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Pet Mar 18, 2011 6:27 pm Naslov sporočila: Bluetooth povezava Android-AVR |
|
|
Pozdravljeni!
Ker vidim, da nekaj ljudi zanima, kako preko Bluetooth povezave povezati mobilni telefon r AVRjem, bom stvar malo opisal.
Pred kratkim sem dobil dva Bluetooth modula (lahko bi vzel tudi enega, vendar sta 2 komada 25% cenejša), na katerih je zmogljiv BlueCore4™ čip.
Najprej sem ga preko UART-a priklopil na terminal, da sem se malo igral z AT komandami ter ga nastavil (seznam AT komand ter datasheet modulčkov je v pripeti .zip datoteki).
Ker mi je nato brez problemov uspelo povezati telefon z tem modulom, sem na Android marketu začel iskati aplikacijo, ki bi mi vrednost senzorjev (predvsem žiroskopa) pošiljala preko Bluetootha, da bi potem lahko uporabil za krmiljenje robota (avtomobilčka).
Našel sem aplikacijo Blu Car avtorja Uzzors2k, ki ima na tej spletni strani tudi opisan celoten projekt avtomobilčka z ATtiny2313. Aplikacija nam preko Bluetootha v zelo enostavni obliki pošilja podatke o nagibu in pritisnjenih gumbih. Dejansko v enem poslanem Bytu vsak Bit predstavlja nekaj:
A one is true, 0 false, where descending from MSB we have:
| Headlights | Brakelights | Forward | Reverse | Left | Right | Unused | Unused |
Ko telefon nagnemo za več kot 40° v levo/desno se ustrezni Bit |Left|/|Right| postavi na 1.
Sam imam namen aplikacijo predelati tako, da mi bo v več Bytih pošiljala vrednost žiroskopa za X in Y os, kar bom uporabil za hitrost naprej/nazaj in za natančnejše ovinkanje levo/desno.
Ravno zaradi tega sem se včeraj začel učiti programiranja Androida v Eclipse SDK, kjer pa za zdaj nisem prišel dlje, kot da sem aplikacijo prevedel. Aplikacija je v .zip priponki kot blu_car.apk. Na Samsung Galaxy S dela brez problemov, vendar mislim, da bi morala delovati na vseh Android telefonih.
Nato sem BT modul priklopil na AVR-ja ATmega88 (ki je ravno sedela v breadboardu) in spisal enostaven programček v Bascom-AVR ter prižigal LEDice preko telefona Potencialne motorje torej
Opis: |
Datasheet, pinout modula, podprte AT komande, Android aplikacija. |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Bluetooth Controll.zip |
Velikost datoteke: |
1.6 MB |
Downloadano: |
66 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.34 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Pet Mar 18, 2011 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še posnetek delovanja, če koga zanima.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.04 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sob Mar 19, 2011 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
koliko časa so hodili modulčki k tebi? Moram tudi jaz kaj poskusit z androidom in avrjem
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Sob Mar 19, 2011 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pobesneli je napisal/a: |
koliko časa so hodili modulčki k tebi? Moram tudi jaz kaj poskusit z androidom in avrjem |
15 dni je preteklo od plačila do prihoda poštarja. Sta pa bila modulčka (1.3x2.7x1.8cm)zavita v obilico pene in posledično pakirana v paket velik 14x9x8cm
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.78 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Mar 19, 2011 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Sam imam namen aplikacijo predelati tako, da mi bo v več Bytih pošiljala vrednost žiroskopa za X in Y os, kar bom uporabil za hitrost naprej/nazaj in za natančnejše ovinkanje levo/desno. |
No to mi je pa všeč, da se bo potem zadeva premikala kot tale ShakerRacer: http://www.youtube.com/watch?v=EMjAYdF13cU&feature=related
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Sob Mar 19, 2011 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
kobranka je napisal/a: |
Sam imam namen aplikacijo predelati tako, da mi bo v več Bytih pošiljala vrednost žiroskopa za X in Y os, kar bom uporabil za hitrost naprej/nazaj in za natančnejše ovinkanje levo/desno. |
No to mi je pa všeč, da se bo potem zadeva premikala kot tale ShakerRacer: http://www.youtube.com/watch?v=EMjAYdF13cU&feature=related |
Ja, ampak mi za zdaj programiranje povzroča še kar nekaj težav
Doma imam tega robota (ni vreden denarja, ampak ga je šola posodila za testiranje in nadgraditev), ki se lahko v vsakem trenutku premakne v bilo katero smer, pa še Compass sensor ima gor. Prav tako se lahko poljubno obrača na mestu (to mu omogoča zanimiva izvedba s tremi kolesi).
Zato želim narediti aplikacijo, ki mi bo preko BT pošiljala vrednost X in Y osi žiroskopa ter vrednost Compass senzorja v telefonu.
To bi nato uporabil tako, da bi robota na mestu obračal tako dolgo, dokler ne bi bila vrednost compass senzorjev enaka (z nekaj tolerance). In tako bi bil robot vedno obrnjen tako kot telefon. Če bi pa telefon nagnil v bilo katero smer, bi se tudi robot začel premikati v tisto smer (hitrost bi bila odvisna od tega, kako zelo telefon nagneš). Na samem ekranu telefona pa bi bila le tipka za elektromagnet, ki "brce žogo" (navsezadnje je to "SoccerBot") ali pa še za kako LED (en Byte podatkov = 8 Bitov on/off stvari).
Če mi uspe narediti, da bo AVR nenehno dobival podatke v obliki recimo:
Start Byte (=255), compassSenzor (=x), gyroSenzor (=x), ostalo (=x)
je ostalo programiranje dokaj enostavno. Le nekaj računanja bo potrebnega za premikanje v x smer s tremi kolesi. Sicer pa sem to že delal, tako da je večino rutin v Bascom-AVR že narejenih (upam, da še imam nekje tale program).
Vendar bo tale projekt žal moral malo počakati, trenutno je v pospešenem postopku izdelava RoboCup robota. Tudi tale robot bo imel na sebi tale modul (ravno zato sem jih kupil, ampak mi je pač eden ostal za poskuse), naprej sem ga mislil imeti za Bootloader in daljinsko programiranje, vendar to ni potrebno, zato bo uporabljen zgolj za "realtime" opazovanje vrednosti senzorjev (in ostalih spremenljivk) med samo vožnjo robota.
Če po pa ostalo časa in prostora v AVRju, bo pa tudi kakšna možnost daljinskega vodenja, seveda (čeprav je temu bolj namenjen WiFi modul).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
svicar Član

Pridružen-a: Tor 17 Nov 2009 12:22 Prispevkov: 70 Aktiv.: 0.37 Kraj: Okolica Sežane
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2011 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav vsem na forumu
jaz bi uporabil bluetooth modulček za prižiganje 2 relejev za odpiranje in zapiranje garažnih vrat.
kako se da na bluetooth modul povezati releje?
hvala in lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2011 5:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nesmiselno početje.
Če imaš ti tak bluetooth modulček, boš moral najprej pognati aplikacijo, se povezati z modulom in nato lahko šele odpiraš garažna vrata. Kaj pa če ima telefon prazno baterijo? Si res pripravljen toliko časa čakati pred garažo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5526 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2011 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, v vsakem primeru bi moral imeti na strani telefona nek programček, če bi hotel odpirati vrata.
Razen, če bi naredil tako, da se npr. vrata odprejo, ko pride določen (uparjen) telefon v domet. Samo ne vem, kako bi tu naredil potem logiko, kdaj vrata odpreti in kdaj zapreti ...
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sundancer Član

Pridružen-a: Ned 08 Avg 2004 22:30 Prispevkov: 374 Aktiv.: 1.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2011 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
program_er vse pohvale in spostovanje. Menim, da si se zadeve lotil profesionalno!
lp, Marko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
svicar Član

Pridružen-a: Tor 17 Nov 2009 12:22 Prispevkov: 70 Aktiv.: 0.37 Kraj: Okolica Sežane
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2011 11:22 am Naslov sporočila: |
|
|
no v glavnem...
Iščem ideje..imam garažna vrata, ki jih odpiram na daljinec ali na tipke znotraj.
Ideja je, da bi vrata odprl in zaprl z telefonom (android)
Kaj mi predlagate?
sam vidim 2 možnosti:
bluetooth (verjetno bi bilo res počasno zaradi povezovanja na adapter)
wifi (preko nekakšnega ethernet adapterja z web serverjem in aplikacije na telefonu)
kaj mi predlagate?
Ima kdo kakšne izkušnje z podobno stvarjo?
obstaja že rešitev podjetja Daisy works, ki so naredili brezplačno aplikacijo za androida daisy on/off
več pa je nastrani
http://www.instructables.com/id/Bluetooth-Garage-Door-Opener-Car-Starter/
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luka1995 Član

Pridružen-a: Sob 17 Apr 2010 21:42 Prispevkov: 614 Aktiv.: 3.33 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2011 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
TCP IP client in app widget...
Drugače pa obstajajo daljinci za odpiranje garažnih vrat....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.08
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2011 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam uporabljam ta modul v povezavi z Androidom. Aplikacija je pa BlueTerm. Dela čudovito. Naprimer, da iz rastlinjaka preberem podatke in nastavim temperaturo itd..
Ampak za odpiranje garaže? Osebno ni šans. Da bi vsakič ko bi hotel odpreti garažo, prižigal na telefonu bluetooth, in čakal na odpiranje programov.. pha.. kupi si daljinec!!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.78 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2011 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
kobranka je napisal/a: |
No to mi je pa všeč, da se bo potem zadeva premikala kot tale ShakerRacer: http://www.youtube.com/watch?v=EMjAYdF13cU&feature=related |
No mene bi zanimalo kaj priporočate za strojno in programsko opremo, da bi se model avta upravljalo nekako tako kot na posnetku?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
svicar Član

|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
daljinec imam!! več dalincev imam...
vendar se mi ga ne da nosit s sabo...telefon pa imam skoraj vedno s sabo...
Zato iščem eno rešitev...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 488 dni