|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
robertp Član

Pridružen-a: Pon 27 Apr 2009 8:38 Prispevkov: 27 Aktiv.: 0.14 Kraj: komen
|
Objavljeno: Čet Okt 13, 2011 12:25 pm Naslov sporočila: Varjenje in test optičnega kabla |
|
|
Zanima me kako se lahko testira optični kabel od stanovanja do razdelilne omarice, če kabel v razdelilni še ni zaključen (Zavarjen in priključen v omrežje)?
Glede na to da sem našel v starejših temah in drugih forumih zelo visoke cene za varjenje optike v stanovanju se sprašujem, kaj je tukaj tako dragega? Že res da je naprava za varjenje kar precej draga, vendar pa mislim da spet ne toliko da bi lahko tako storitev, ki se opravi v dvajsetih minutah zaračuna kar 100€.
Kliko so torej realne cene?
Pa še čisto nobene druge stvari ni temu mojstru potrebno napravit. Ja no Ok, še zaključno dozo bi rabil (Ki jo tako in tako sam postavim na mesto kjer želim).
Hvala za odgovore
RP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.35 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Čet Okt 13, 2011 1:01 pm Naslov sporočila: Re: Varjenje in test optičnega kabla |
|
|
robertp je napisal/a: |
Hvala za odgovore
RP |
Odvisno od tega za kakšno instalacijo te zanima. Če je to OŠO in GVO potem si lahko instalacijo izdelaš sam. Kupiti moraš samo optični kabel, ki ima na eni strani že montirane konektorje, ta del je pri tebi v stanovanju, drugi del kabla pripelješ v zunanjo omarico. Za spajanje ne plačaš nič, to opravijo oni brezplačno, seveda, verjetno samo, če se priključiš na SIOL. Vsaj tako je bilo v mojem primeru, kjer so mi prej vsi zatrjevali, da mora instalacijo opravit njihov mojster seveda za 100€. _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertp Član

|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 9:40 am Naslov sporočila: Re: Varjenje in test optičnega kabla |
|
|
robertos je napisal/a: |
Hvala za odgovore
RP |
Odvisno od tega za kakšno instalacijo te zanima. Če je to OŠO in GVO potem si lahko instalacijo izdelaš sam. Kupiti moraš samo optični kabel, ki ima na eni strani že montirane konektorje, ta del je pri tebi v stanovanju, drugi del kabla pripelješ v zunanjo omarico. Za spajanje ne plačaš nič, to opravijo oni brezplačno, seveda, verjetno samo, če se priključiš na SIOL. Vsaj tako je bilo v mojem primeru, kjer so mi prej vsi zatrjevali, da mora instalacijo opravit njihov mojster seveda za 100€. |
Stvar je taka!
Imam kabel ki pride v stanovanje točno na mesto kjer bo zaključna doza in modem (prostor kjer imam vse komunikacijske priključke in kjer se zberejo vsi UTP in telefonski ter koaksijalni(Sat in DVB-T) kabli.
Kabel je olupljen in pripravljen za varjenje točno na mestu. Zaključno dozo bom sam privijačil na mesto kjer mora biti.
Zato ne razumem zakaj naj bi bila cena varjenja 100€? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
midjko Član

Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 7:35 Prispevkov: 29 Aktiv.: 0.14 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 10:07 am Naslov sporočila: |
|
|
robertp
Tvoje vprašanje, zakaj zaračunajo 100 € za tako malo dela, me spominja na vic, ko je kovač popravil Yugota, kateremu motor se ni hotel zagnati in zaračunal 10.010 SIT! Pa ga je lastnik vprašal, kako da je tako visoka cena, pa še kako to da ni okrogla cifra. Kovač mu je sestavil račun s pripisom:
Udarec s kladivom - 1 kos - 10 SIT
Vedeti kam udariti - 1 kos - 10.000 SIT
Varilnik optičnih vlaken je sorazmerno draga naprava, ki vsebuje veliko finomehanskih delov, motorčkov, pozicionerjev itd... Prav tako pri spajanju potrebuješ še nož s katerim vlakno odrežeš karseda naravnost. Potrebuješ pa še ščitnik zvara, ki je sestavljen iz cevke, ki se pod vplivom temperature zlije in ne skrči (kot termoskrčljiva cev).
V ceni varjenja je všteto:
- amortizacija varilnika
- amortizacija noža
- meritev optičnega vlakna z OTDR
- sotritev spajanja
- mislim da tudi potni stroški
- davek državi
-----------------------------------------
Cena 100 € se mi zdi razumna, če ne nizka.
Zaključiva lahko, da ni problem v tem da je cena visoka, ampak je problem v tem da imamo mi premajhne plače.
Pa brez zamere.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.38 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 10:18 am Naslov sporočila: |
|
|
midjko je napisal/a: |
Vedeti kam udariti - 1 kos - 10.000 SIT |
Se strinjam, da je naprava sorazmerno draga. Vendar pa ni z njo delati takšen high tech, kot predstavljajo varilci. Japonci so to naredili tako, da samo dela.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
midjko Član

Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 7:35 Prispevkov: 29 Aktiv.: 0.14 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
Vedeti kam udariti - 1 kos - 10.000 SIT |
Se strinjam, da je naprava sorazmerno draga. Vendar pa ni z njo delati takšen high tech, kot predstavljajo varilci. Japonci so to naredili tako, da samo dela.  |
Usposabljanje varilcev poteka takole:
1. delali boste z napravo Fujikura, ki je fuzijski varilnik za varjenje optičnih vlaken
vsi prisotni :
2. optično vlakno, je steklo z dvema različnima lomnima količnikoma, po jedru ki ima premer ali 9 mikronov in mu pravimo enorodovno vlakno, ali 50 mikronov, ali 62,5 mikronov, ki mu pravimo večrodovno vlakno, se prenaša svetlobni signal
vsi prisotni:
3. varjenje poteka tako, da odrežemo vlakna z rezalnikom vlaken in le ta vstavimo v Fujikuro
vsi prisotni:
4. sedaj pa poskusimo
vsi prisotni:
Ko je tečaj končan imajo varilci certifikat, ki je za nekatere izmed njih edina "diploma" v njihovem življenju. Da se razumemo, ne želim žaliti nikogar!
Zadeva jim je prezentirana kot nekaj WAUUUU.
Ampak cene ne določa varilec, temveč njihov delodajalec oziroma trg.
Zavedati se je potrebno, da gre za napravo z visoko nabavno vrednostjo in to plača končni uporabnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertp Član

|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
robertp
Tvoje vprašanje, zakaj zaračunajo 100 € za tako malo dela, me spominja na vic, ko je kovač popravil Yugota, kateremu motor se ni hotel zagnati in zaračunal 10.010 SIT! Pa ga je lastnik vprašal, kako da je tako visoka cena, pa še kako to da ni okrogla cifra. Kovač mu je sestavil račun s pripisom:
Lp |
Zdaj pa razumem zakaj so visokotehnološki monterji nekaterim zaračunali 500€ za dva preboja, vlečenje kabla do zaključne doze, montaže doze in varjenja!
In tudi sam sem v mojem življenju kupil stroj, visokotehnološki, vreden več kot 200.000€.
In zato nisem mojim strankam nič več računal kot prej ko sem še delal skoraj ročno.
Lepo vas prosim! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.14 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
In tudi sam sem v mojem življenju kupil stroj, visokotehnološki, vreden več kot 200.000€.
In zato nisem mojim strankam nič več računal kot prej ko sem še delal skoraj ročno. |
200.000€ brez amortizacije vračunane v ceno? Če je tako, potem je tvoja cena že od začetka previsoka ali pa ne boš imel denarja za nov stroj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.02
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
Citiram: |
In zato nisem mojim strankam nič več računal kot prej ko sem še delal skoraj ročno. |
200.000€ brez amortizacije vračunane v ceno? Če je tako, potem je tvoja cena že od začetka previsoka ali pa ne boš imel denarja za nov stroj. |
Amortizacija stroja in sklad za nakup novega sta všteta v prihranek časa in denarja, ki nastaneta v primerjavi z izdelavo enakih izdelkov na roke. Cena izdelkov je pa čisto rahlo nižja od konkurence, ki še naprej izdeluje izdelke na roke. V ceno je vštet tudi sklad za primer, če kdo od konkurence nabavi enak stroj in ne dojame sistema poslovanja.
Primera od robertp ne poznam, poznam pa način določanja cene, ko z bistvenim povečanjem učinkovitosti proizvodnje lepo počasi načenjaš konkurenco .
Tradicija je super zadeva za vrednote, da se uveljavljajo preizkušeni družbeni vzorci.
V svetu konkurence pa je kamena doba pač preteklost. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.78 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ampak cene ne določa varilec, temveč njihov delodajalec oziroma trg.
Zavedati se je potrebno, da gre za napravo z visoko nabavno vrednostjo in to plača končni uporabnik. |
off topic:
In če bi privarčevali na kakšnem oglasu, ki v najbolj gledanem terminu stane tudi 50000€ nebi bilo škode. Dobro blago se samo hvali, temu primerno bi se dalo reči tudi skozi ceno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.74 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 4:23 pm Naslov sporočila: Re: Varjenje in test optičnega kabla |
|
|
Stvar je taka!
Imam kabel ki pride v stanovanje točno na mesto kjer bo zaključna doza in modem (prostor kjer imam vse komunikacijske priključke in kjer se zberejo vsi UTP in telefonski ter koaksijalni(Sat in DVB-T) kabli.
Kabel je olupljen in pripravljen za varjenje točno na mestu. Zaključno dozo bom sam privijačil na mesto kjer mora biti.
Zato ne razumem zakaj naj bi bila cena varjenja 100€? |
Kdo je montiral optiko do tukaj? Ko so pri nas montirali v stanovanju, so na vstopu v stanovanje zaključili trdo vlakno v zaključni dozi, iz te doze pa flexibilen optični kabel do omarice na kateri smo imeli škatlo za tv (analogno) preko optike in modem (sinope). Naj povem, da je šlo za optično parico, se pravi za tv eno vlakno, net po drugem. Tudi flexibilen kabel so sami položili v samolepilne plastične kanalčke, kjer smo povedali. O kakšnih €€ ni bilo govora, delal je GVO, naš kasnejši ponudnik paje bil Telekom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1904 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
robertp
Lp |
Zdaj pa razumem zakaj so visokotehnološki monterji nekaterim zaračunali 500€ za dva preboja, vlečenje kabla do zaključne doze, montaže doze in varjenja!
|
Glede vrtanja še enkrat prečitaj anekdoto zgoraj.
Preboj 10eur
Vedeti, kje lahko narediš preboj brez škode 100eur
Stranka želi luknjo tu in tu. Kaj je za ometom - ja itak, da reče NIČ !
In potem zavrtaš in si v elektriki, vodi,... in na koncu si ti kriv in nosiš stroške popravila
Kaj pomeni prevrtana cev za vodo pa si lahko zamisliš.
Če takoj dobiš glavni ventil (in ni zarjavel) jo lahko odneseš z brisanjem cca. 50l vode, pol karjole odštemati iz zidu,spajanje cevi,kotlič grobe malte,nekaj fine,beljenje celega prostora,... In na koncu moraš še k spovedi zaradi vseh izrečenih kletvic
Jaz lepo rečem stranki, da si zvrta luknje in potegne kabel od točke A v točko B in nato pridem zaključit kabel - lahko tudi za ceno ene kave ali piva  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.30 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 7:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez kakršne koli zamere, vendar zastonj pač ne gre, v prejšnjih postih piše kaj koliko stane, sedaj pa: če zadeva urejena v 20 minutah toliko bolje, se pač prej spokajo, če se ti zdi tako preprosto pač uredi zadevo sam.
Kupil si mašinerijo za 200.000€, super, v neki temi pa si iskal naaaaaaaaaaaajcenejši sprejemnik nevem za TV ali kaj.
Hm....meni je avtoelektrikar na novo naložil program, ker me je ena opozorilna lučka j****.
10 min - 60€, pujs nemarni, tud slučajno mu nisem oporekal.
Vendar se mi zdi da ti ne ceniš dela drugih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.72 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
In zato nisem mojim strankam nič več računal kot prej ko sem še delal skoraj ročno.
|
Poskusi ročno zavariti optična vlakna... Mogoče ti bo bolj jasno.
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.78 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa se sploh da na roke zvarit to vlakno? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 487 dni