www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pocinjene žice sponke in predpisi

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.89
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 08, 2011 9:37 am    Naslov sporočila:  Pocinjene žice sponke in predpisi Odgovori s citatom

V omarici z varovalkami je odžgalo eno sponko. Pri tem je oblok preskočil še na dve sodednji varovalki.

Ob popravilu sem opazil, da so konci večine žic, ki so vstavljene v sponke, pocinjeni.
Na načrtu je letnica 1994.

Je takrat obstajal kakšen predpis, ki je prepovedoval spoje s pocinjenimi žicami v sponkah na vijak?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Aktiv.: 3.77
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 08, 2011 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da ni nikoli obstajal kakšen tak predpis.

Če so žice dovolj dolge, poreži pocinjeni del, ter na žice stisni votlice.

LP,
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.40

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 08, 2011 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ubistvu je predpis, da se konci mehkih žic lahko pocini, vendar ne na mestu spoja Exclamation . Namen tega je preprečevanje cufanja na koncu žice in lažje vstavljanje. Kjer pa je spoj oz. kjer pritiska vijak sponke, tu pa žica ne sme biti pocinjena.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 08, 2011 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pocinjen je bil ves neizoliran del žice in še malo več.

Nisem energetik. V šoli nihče ni omenjal pocinjanja žic.
Izvedeli smo samo, da naj bi bili v energetiki spoji s spajkanjem prepovedani.

Ne vem pa, kateri predpis to ureja in kdaj je stopil v veljavo.

DSCF3531__a.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  58.2 KB
 Pogledana:  12 krat

DSCF3531__a.JPG

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.99
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 08, 2011 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena stara debata na slično temo.

Kar se tiče predpisa - dvomim da obstaja? Kot sem omenil v sporočilu z gornje povezave tam pred 30+ leti so se žice spajkale. (Vsaj EKO v Velenju, ki je delal hišne ter industrijske razdelilce, kjer sem takrat opravljal delovno prakso)

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.05
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 08, 2011 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja. EN 60335. Prepoveduje spajkanje vodnikov, ki se privijajo z vijakom. Kot je nekdo omenil. Dovoljeno je spajkanje konice vodnika, ki ni stisnjena z vijakom.
powr
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20
Aktiv.: 3.14
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2011 3:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Obstaja. EN 60335. Prepoveduje spajkanje vodnikov, ki se privijajo z vijakom. Kot je nekdo omenil. Dovoljeno je spajkanje konice vodnika, ki ni stisnjena z vijakom.

Iz radovednosti me zanima kaj je pri tovrstnem pocetju narobe oz nevarno?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.99
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2011 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

powr je napisal/a:

Iz radovednosti me zanima kaj je pri tovrstnem pocetju narobe oz nevarno?

Vse pove že gornja fotografija, ki jo je pripel int47. Sicer beri kaj sem pred časom napisal na povezavi, ki sem jo navedel zgoraj.

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.97
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2011 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je bolj všeč sponke ki ima pod vijakom jeziček.Tako vijak ne more poškodovati žice.Tega ne vidim dosti.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.05
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2011 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spajka pod pritiskom leze. Tako se spoj čez čas zrahlja, ko ni dobrega stika pa se na mestu spoja pojavi iskrenje, ki segreva spoj, topi izolacijo, kar lahko povzroči tudi požar.

Sam sem že doživel tole iz prve roke. In to na kuhinjski luči. Žarnica je bila 18W Varčna. Ne spomnim se zakaj sem šel vijačit lestenčno spojko, sem se pa uspešno spekel z žicami, ki sem jih odvil. (Ni me streslo Mr. Green ) Lestenčna je pa tudi že pošteno spremenila barvo in obliko.

Pocinjene žice bi bile recimo bolj sprejemljive, če bi uporabil spojke, ki žico držijo z vzmetjo. Tako je sile vedno dovolj, tudi če se oblika snopa žice spremeni.

Če pri lestenčnih spojkah ne moreš uporabljati tulk na finožičnih vodnikih, lahko kupiš lestenčne spojke, ki imajo pod vijakom pritrjeno neke vrste ploščico, ki potem pritisne na žico. Pri takšnih spojkah lahko uporabiš samo gole žice. Ponavadi prodajajo oboje, le te s ploščicami so rahlo dražje. (Vendar ne toliko, da bi veljalo o tem zgubljati besede) Sam vedno kupujem takšne.

Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.31
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 14, 2011 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Tudi jaz že vrsto let delam napako in pocinim finožične vodnike preden jih privijam v sponke. Upam da ne bo kdaj kaj zagorelo Shocked

Pred spajkanjem finožični vodnik trdno zavijem da dobim trdno ovito pletenico in šele nato pospajkam.

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2011 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Highlag:
Hvala.

P.S: Sem ugotovil, da je LVD kar obsežna solata.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni