|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
compaq1994 Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2011 19:38 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.23 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 9:06 pm Naslov sporočila: potreba po resetiranju senzorja na bateriji |
|
|
Dober večer, jaz bi imel pa en problemček in sicer enkrat sem izvlekel baterijo pri prižganem prenosniku pri okoli 29% hec je v tem da mi računalnik pri tej številki umre saj si je vezje ali senzor zapomnil da je takrat prazna baterija, kalibracija ne pomaga sem jo poiskusil večkrat, svetovali so mi že naj baterijo odprem in vsako celico spraznim na 3V, pred nekaj dnevi sem jo spraznil na 9,33V z žarnico ter napolnil težava je ista naj omenim da je baterija 6 celična stara kako leto in pol na njej piše napetost 10,8V pa še 47 mwh, ko jo zmerim polno je njena napetost okoli 14V.
Imam še posebni program, ki mi pokaže tole:
L.p |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.01
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 1:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Potem ne kalibriraš pravilno ali pa je baterija fuč |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 7:58 am Naslov sporočila: Re: potreba po resetiranju senzorja na bateriji |
|
|
compaq1994 je napisal/a: |
svetovali so mi že naj baterijo odprem in vsako celico spraznim na 3V, pred nekaj dnevi sem jo spraznil na 9,33V z žarnico ter napolnil težava je ista
L.p |
Si izpraznil VSAKO celico posebej na 3V ! _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilnev77 Član

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 13:09 Prispevkov: 114 Aktiv.: 0.61 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Najbrž je en člen v bateriji zanič in vezje zazna padec napetosti pod dovoljeno mejo in izklopi fete. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
compaq1994 Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2011 19:38 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.23 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja sem že spraševal, je pa tako sedaj ne crkne več računalnik iz nenada, ampak gre v mirovanje sedaj vem da čip oz senzor pove, da je baterija polna v resnici pa ni, včeraj zvečer sem prehitro tipkal in sem se zatipkal pri napetosti napestost na bateriji kao polni je 11,78V točno zadnjič pa sem jo spraznil na 9V z avtomobilsko žarnico, b kratkem bom baterijo odprl torej kaj naj naredim z mrtvim členom(doma imam mrtvo še eno baterijo o prenosnika acer aspire 5100 odprto)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 28, 2011 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še moje vprašanje. Računalnik na zazna baterije. Ko sem jo odprl sem opazil, da je povezava med - polom in elektroniko baterije prekinjena - skurjena. Zamenjal sem povezavo. Ko baterijo vključim v PC se le ta ugasne. Predvidevam, da je prebit kakšen fet za regulacijo polnjenja.
Prosim za vaša mnenja.
Še to PC je Dell Vostro 1510.
Hvala v naprej. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Pet Okt 28, 2011 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekatere baterije so tako narejene, da v primeru, ko elektronika ugotovi, da je en člen v okvari, elektronika naredi kratek stik, ki skuri varovalko in istočasno zapiše še dodatne parametre v EEPROM dotične baterije, zaradi katerih baterija ne dela več, niti v primeru, če popraviš varovalko in zamenjaš člene v bateriji.
Ne bom trdil, da je v tvojem primeru to, mogoče pa je. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 28, 2011 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako nekako. 2 paralelno vezani celici sta imeli 0V. Sem zamenjal. Je kakšna rešitev, razen €€€? _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Pet Okt 28, 2011 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Teoretično bi mogoče šlo tako, da bi dobil vsebino EEPROMa enake brezhibne baterije in bi s to vsebino popisal vsebino EEPROMa v tvoji bateriji.
Pod pogojem, da takrat, ko je baterija storila samomor, se ni skurilo še kaj razen varovalke.
Znano je, da je tranzistor vedno hitrejši od varovalke, ki ga varuje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pet Okt 28, 2011 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstaja rešitev, ampak ... €€€
Preberi na tej povezavi.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 1:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam čip ob taki napaki zapiše tisti bit in sproži varovalko.
Če zamenjaš varovalko ni nujno da se bo baterija filala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.01 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
bojans je napisal/a: |
Je kakšna rešitev...? |
Probaj popravljeni bateriji najdet priključke na konektorju (+/-) in jo "peš" napolnit, nato pa s prekrivanjem kontaktov s selotape ugotoviti, kateri od kontaktov (ali več njih) komunicira z baterijo v laptopu, kaj je z njo. Bi moral Laptop delat, samo se bo bunil, da je unknown battery attached in v WIN ne bo prikazoval stanje napolnjenosti, delat pa bi moral že samo, če mu priključiš baterijo z maskiranimi vsemi kontakti razen + in - . Tudi polniti bi se moral, če je le polnilno vezje/varovalka na matični laptopa Ok. Probat ni greh.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
Sam čip ob taki napaki zapiše tisti bit in sproži varovalko.
Če zamenjaš varovalko ni nujno da se bo baterija filala. |
Če zamenjaš varovalko jo bo odkurilo tisti trenutek, ko spet priključiš člene na zaščitno vezje ... preverjeno. Če odključiš od zaščite vse člene, da zaščita ostane brez napajanja, menjaš varovalko in priklučiš zadevo nazaj bo varovalka ostala cela, samo preostala kapaciteta ki jo javlja PC-ju bo 0. Potreben je še reset zaščitnega vezja.
Pyr0Beast je napisal/a: |
Probaj popravljeni bateriji najdet priključke na konektorju (+/-) in jo "peš" napolnit, ... |
Baterije brez delujočega zaščitnega vezja jaz v prenosnik ne bi tlačil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Če zamenjaš varovalko jo bo odkurilo tisti trenutek, ko spet priključiš člene na zaščitno vezje ... preverjeno. Če odključiš od zaščite vse člene, da zaščita ostane brez napajanja, menjaš varovalko in priklučiš zadevo nazaj bo varovalka ostala cela, samo preostala kapaciteta ki jo javlja PC-ju bo 0. Potreben je še reset zaščitnega vezja. |
Nah. Je ne. Dodaš notri navadno varovalko in ne tisto ki ima 3 pine.
Potem pa zadevo nafilaš na roke ko resetiraš vse skupaj. Kapaciteta = 0 do prvega nafilanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni