www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Rusko azbuko pravilno zapisati v latinici

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.19
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2011 3:20 pm    Naslov sporočila:  Rusko azbuko pravilno zapisati v latinici Odgovori s citatom

Pred časom sem tukaj omenil, da lahko v program dodam podporo za ruske črke.

Rečeno - storjeno in lahko rečem, da je nova verzija programa trenutno 90 % dokončana - potrebno je urediti in spolirati še tistih 10 %, ki požrejo 90 % časa.

In eden od teh 10 % je cirilica / ruska azbuka. In sicer, kateri podatki so bolj ustrezni oz. zakaj razlika?

Najprej sem pogledal na:

http://tdsl.duncanamps.com/cyrillic.php

poiskal pisavo ItaliaCyrillic:

http://www.fontyukle.net/en/ItaliaCyrillic.ttf

problem rešen...

... dokler nisem pregledal še drugih strani, ki obravnavajo cirilico, npr.:

http://www.omniglot.com/charts/print/cyrillic.pdf

in dobil glavobol. Stvari se ne ujemajo, najbolj očitno pri črkah J in Ž.

In sedaj sem v dilemi, kateri podatki so bolj ustrezni, ko govorimo o oznaki ruske elektronke zapisane v latinici. Ima zraven vpliv jezik, saj npr. angleščina ne pozna črke Ž ?

Še slika pretvorbe iz azbuke v latinico s pisavo ItaliaCyrillic:

azbuka.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  16.32 KB
 Pogledana:  20 krat

azbuka.png

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.02
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2011 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, to bi znal biti problem...
Malo sem gledal po spletu in opažam da večina (če ne vsi) uporablja oznake zapisane v latinici (transkripcijo) na način prikazan v zadnjem linku. Na primer: Ž=ZH, C=S, H=N. Zato predlagam tako označevanje ker mislim da ga bodo vsi pravilno razumeli. Črka J pri tem nima nič opraviti. Kje so jo samo dobili mi ni jasno. Question
Bolj važno je da so znaki v cirilici povsod pravilno prikazani.

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2011 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjamem, da je najbolj relevanten zadnji link v mojem prejšnjem sporočilu, toda bega me recimo tole:

http://www.tubes.ru/techinfo/GlassTubes/1j37b.html

Stran je ruska, telefonska številka +7-095... je Moskva, torej bi morali njeni ustvarjalci brez nadaljnega poznati cirilico, latinico pa tudi, saj so pošiljajli po celem svetu (glede na ukinjeno številčno kodo in že dolgo neosveženo internetno stran, dvomim, da ta firma še posluje).

Vendar tudi tu črka latinice J predstavlja cirilični Ж torej Ž (ZH). In ta zamenjava je tudi na drugih spletnih straneh izjemno pogosta. Ni mi pa jasno zakaj?
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.38
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2011 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Vendar tudi tu črka latinice J predstavlja cirilični Ж torej Ž (ZH). In ta zamenjava je tudi na drugih spletnih straneh izjemno pogosta. Ni mi pa jasno zakaj?

ko sem na hitro napisal v google "latin cyrillic" mi je dalo tabelo v kateri je pisalo izgovorjavo "j as in jug".

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2011 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Besedni dohtarji že pravijo, samo jih ne upoštevajo najbolj.

Še druga anomalije s črko Ж:

Znak Ж kot SH, recimo, da je to naš Š:

http://giaime.altervista.org/china.html
http://www.jogis-roehrenbude.de/

Ali jaz ne razumem finte, ali tu vlada velika zmeda?
Nazaj na vrh
PeterC
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22
Aktiv.: 0.86

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2011 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Besedni dohtarji že pravijo, samo jih ne upoštevajo najbolj.

Še druga anomalije s črko Ж:

Znak Ж kot SH, recimo, da je to naš Š:

http://giaime.altervista.org/china.html
http://www.jogis-roehrenbude.de/

Ali jaz ne razumem finte, ali tu vlada velika zmeda?

Ж je znak za ž
щ pa za š

Direktni prepis v slovenske znake bi še šel (slovanske korenine, pa to), v angleške pa... Shocked Verjamem da je zmeda.

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.11
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 24, 2011 8:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zamenjava Ж za J prihaja verjetno iz francoščine. Francozi J črkujejo podobno, kot Ž, /ʒi/. Tudi angleži ga črkujejo podobno, kot /dʒeɪ/.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 24, 2011 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, to bo to samo preden bi se jaz to spomnil, bi preteklo veliko vode..

Anglosaško ime John so v bratskih republikah nekdanje YU zapisoval kot Džon.

Potem to tudi razloži zakaj je tudi v drugih pisavah (fontih), ki imajo tudi cirilico J uporabljen kot Ж

Dobro, potem v angleščni zadeva recimo, da štima. V slovenščini malo manj, ampak mogoče se bom enkrat naučil toliko angleščine, da program in predvsem spremno bededilo prevedem v ta jezik.
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 24, 2011 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ugotovi katere črke uporabljajo Rusi za označevanje svojih lamp (verjetno jih je manj, kot cela azbuka) in potem naredi nekaj, kot softversko tipkovnico (klik menu za izbiro) za te črke za vnos tipa. Ne bo se ti treba ukvarjati s fonti.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 24, 2011 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem prav štel, je po ГOCT standardu uporabljeno 16 različnih črk za oznake.

Ampak to je že urejeno - slika spodaj, uporabniku se ni treba nič ukvarjati z Unicode znaki, samo natipka. Bolj enostavno mislim, da ne gre.

Problem nastane pri iskanju nepopolnih oznak:

1. Če se vpiše pri iskanju nepopolne oznake 6 P bo iskalnik izpisal tudi ruske oznake, ki se začnejo z 6 П kar je v redu.

2, Iskanje 6 Ж vrne samo zadetke, ki se dejansko začnejo s to oznako, tudi OK.

3. Če se išče 6 J, se izpišejo tudi oznake, kjer se oznaka začne z 6 Ж, kar pa ni prav.

Ne vem ali je slednje moteče ali ne? Dodaten filter (da bo iskanje samo po latinici ali da bo pravilno interpretiraj 6 Ž) je možen, vendar bo v vsakem primeru iskanje upočasnil, iskanje pa že sedaj ni bliskovito hitro.

iskanje_rus.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  69.83 KB
 Pogledana:  3 krat

iskanje_rus.jpg

Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 24, 2011 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ruski J je Й. Če vtipkaš J iščeš samo med zahodnimi lampami. Zato ti na 6J... program ne sme vrniti ruskih lamp, na 6Й pa ne zahodnih.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 24, 2011 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvet, bom dodal tak filter. Program pa bo, pripet na forum, ko bo, če ne letos, pa drugo leto.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.38
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 25, 2011 8:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In če jo daš pod Đ ? Latinica jo ne uporablja, izgovorjava je pa skoraj ista.
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 25, 2011 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole, sem dal kar Ž in ne Đ, to pa zaradi naslednjih dveh razlogov:

- črka Ž je na slovenski tipkovnici na prvem nivoju, črki Đ in Ć pa bosta po zadnji reinkarnaciji slovenske tipkovnice prestavljeni v tretjo raven in posledično nekoliko težje dostopni, več.

Kdaj bo ta standard zaživel, če sploh kdaj, ne ve nihče, ampak za vsak primer.

- druga. mnogo bolj pomembna stvar, zmedi okoli zapisa nesrečnega Ж: J, ZH, SH in mogoče ša katera druga kombinacija, ni potrebno, da dodam še Đ, ko imamo Ž, ki je indentičen (vsaj ex YU verziji) Ж.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni