www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Brezžična povezava PIC->PIC

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.76
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 30, 2011 11:37 pm    Naslov sporočila:  Brezžična povezava PIC->PIC Odgovori s citatom

Malo gledam po spletu, kako je možno brezžično komunicirati med dvema mikrokrmilnika. In sem zasledil varianto pic->uart->433Mhz oddajni modul->433Mhz sprejemni modul->uart->pic. Kolikor berem, naj bi šlo nekje do 15m. S stvarjo sem hotel poskusiti v Flowcodu pa nikjer ne najdem uart-a. Potuhtal sem samo varinato s pomočjo rs232, kar pa bi me glede na ceno oddajnika prišlo drago. Kako pa je možno komunicirati na kakše večje razdelje npr. 3km. Nobenih silnih podatkov, na primer samo pošiljanje temperature nekajkrat na dan?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.26
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 12:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.sureelectronics.net/goods.php?id=1053

Deluje bp. Hitrost prenosa 9600 bit/s. V bistvu potrebuješ samo Rx, Tx ter GND. Direkt iz mikrokontrolerja (TTL nivo).

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ljudsko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Aktiv.: 5.67
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 12:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gsm modul.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 12:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za večje razdalje jaz uporabljam XBeePro module na 2.4GHz.
Z njimi komuniciraš prek UARTa na TTL nivojih. Praktično kot bi imel direkt povezana 2 MK prek UARTa, le da je vmes brezžična povezava.

Če se oddajnik in sprejemnik bolj ali manj vidita, gre do okrog 1km oz. odvisno od hitrosti prenosa, polarizacije in tipa antene...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 10:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hval za predloge, za enkrat samo raziskujem. Ni mi pa jasno, kako v Flowcodu izvedeš uart komunikacijo, kako RS232 sem našel tutorial, samo za uart pa ne, ker MikroC-ja še ne obvladam zelo, pa bi najprej poskusil grafično?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
žrepko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12
Aktiv.: 3.79
Kraj: Ptuj-Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa Bluetooth moduli. Majhni in kar dobri, sem testiral v službi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.26
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

UART je RS232 brez level translatorja (max232 in podobni). RS232 ima logične nivoje med -5V..-12V do +5..+12V, UART pa ima 0V in 5V (za čipe, ki so napajani s 5V).

http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_asynchronous_receiver/transmitter

Zato, če boš uporabil RS232 komunikacijo, bo stvar delovala.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, super. Potem se bom najprej začel učiti PIC->PIC po žici in, če bo stvar tako delovala, nebi smelo biti težav z kupljenimi brezžičnimi moduli.
žrepko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12
Aktiv.: 3.79
Kraj: Ptuj-Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako. In če uporabiš PIC-PIC, ne rabiš Level Translatorja, prav tako ne, če kasneje uporabiš Bluetooth, WiFi,...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 471 dni