www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bauhaus kompresor
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 8:51 am    Naslov sporočila:  Bauhaus kompresor Odgovori s citatom

Lani sem v Bauhausu kupil nov kompresor Herkules 450/10/50.

Najprej sem ugotovil, da v škatli niso priložena kolesa. Ker je bil kompresor v Celju, trgovina pa v Ljubljani in nisem bil prepričan, če bi kolesa morala biti, sem naprej kupil druga kolesa. Ob naslednjem obisku trgovine sem videl, da so kolesa na razstavnem exponatu v trgovini.

Ob uporabi se je izkazalo, da ob zagonu novega kompresorja FID občasno izklopi (2-3 x na 10 vklopov). Zadevo sem zapakiral in odpeljal nazaj v trgovino. Kasneje sem prejel klic serviserja, ki je spraševal, kaj je narobe, ker naj bi njemu deloval normalno. Obljubil je, da ga bo še malo testiral. Po cca 3-h tednih so me poklicali, naj pridem po kompresor. Verjetno na servisu niso naredili nič, ker je kompresor deloval enako, kot prej.

Še preden sem ga uspel vrniti na popravilo, se je pojavila nova napaka. Kompresor se ni več zagnal. Servis je ponovno trajal 3-4 tedne. Baje so menjali motor.

Kompresor sem priključil. Naslednji dan je bila garaža polna dima. Motor se je dovolj pregrel, da sta se plastični dozi na motorju deformirali. Okolica tlačnega stikala je bila mastna. Pri tlačnem stikalu je konkretno puščal zrak.
Povrat na servis. Uslužbenko na reklamacijah sem vprašal, če je v škatli manjkal tudi gasilni aparat.

Ko sem spet imel nekaj malega za spihat, sem naslednji dan ponovno našel garažo v dimu, plastični dozi stopljeni, motor je še brenčal. Tokrat ni nikjer nič puščalo. Trenutno je zadeva še na servisu.

Na isti vtičnici je pred tem brez problema deloval drug kompresor. Novega sem kupil, ker sem potrebovla več zraka. Kasneje se mi je zazdelo malo čudno, da ima novi kompresor samo za cca 200W močnejši motor in 2x večji pretok zraka (oba kompresorja sta batna).

Glede na izkušnje, je kompresor 100% škrat. Ker izgleda, da je zaščita motorja neustrezna, se lahko zgodi, da bodo kompresor naslednjič prišli ugasnit gasilci.

5 let garancije mi nič ne pomaga, če je stvar več časa na popravilu, kot v uporabi.

Zamenjat z drugim modelom ga nočejo (1. leto garancije krije nekdo drug, zato Bauhas s tem naj ne bi imel nič).

Servis po vsaki uporabi mi tudi ne paše. Je pretežak za to.

Vprašanje je, kaj lahko naredim? Do sedaj so še vedno ujeli rok za popravilo 45 dni.

Ima še kdo podbne izkušnje (baje se to samo meni dogaja)?

DSCF3410__a.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  52.15 KB
 Pogledana:  7 krat

DSCF3410__a.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Aktiv.: 2.52
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zahtevaj vračilo denarja in kupi boljšo zadevo.
Dnevi na servisu se v primeru enake napake seštevajo, tako, da si verjetno že presegel 45 dni.
Sicer pa prijava na tržno inšpekcijo rada zaleže.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 11:10 am    Naslov sporočila:  Re: Bauhaus kompresor Odgovori s citatom

int47 je napisal/a:
Ima še kdo podbne izkušnje (baje se to samo meni dogaja)?

Meni se sigurno nebi!

Je pa odvisno koliko so ti sedli in koliko si pripravljen vložiti sebe v to.

Ko so meni pred leti v Ljubljani v trgovini Modra Beta prodali okužene ribice in mi je zato v akvariju pokrepalo vse živo, prav tako niso hoteli nič slišati o nobenem mojem predlogu.
So me napotili na sodišče.....
In sem šel! Pa ne na sodišče. Domov sem šel in se pripravil. Ko sem prišel nazaj, sem imel kar nekaj dela. Postavil sem mizico, stolček, napeljal kabel iz avtomobila in se lotil spajkati. In to prav pred njihovimi vrati. Dela sem imel za kake tri dni, ampak smo se prej pogodili...

Aja pozabil sem povedati, da sem imel tudi transparent na katerem je pisalo, da tu prodajajo okužene ribe.

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.16
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Zaščita" motorja na teh brencljih je bimetal v glavi navitja, motorji pa so kronično prešibki in komaj dosežejo nazivni tlak v tlačni posodi, preden se motor ustavi zaradi preobremenitve (navedeni kW in ostale cifre pa so tudi bolj P.M.P.O. sorte).

Če imaš zadevo priklopljeno na dolg podaljšek ali manj kot 230V v vtičnici, bo namesto tlačnega stikala izklapljal bimetal, ki bo s svojim kuhanjem zakuril še navitje.

Posledica tega, da se bimetal vklopi nazaj sam.

Zaradi tako odlične konstrukcije, bimetal ob stalnih vklopih in izklopih prej ali slej ali odžge (potem brencelj ne dela več) ali pa zapika, kar ob kupu plastike na motorju skoraj garantira gasilsko intervencijo.

V glavnem standarna CE jajčka.
Nazaj na vrh
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.57

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako močan el.motor pa imaš?

lp, prom
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Bimental" ima reset gumb in se naj ne bi vklopil sam.
Tudi ni izklopil, dokler ni bilo prepozno.
Problem je to, da najprej zgori motor, šele nato bimental izklopi.

Sem pomeril napetost med zagonom kompresorja in ni bila nižja od 230V -10% (Elektro naj bi dobavljal 230V +-10%).

Motor je glede na napisno ploščico 2,2kW / 3Hp, nazivna napetost je 230V.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer smetim, ampak "bimental" je v bistvu bimetal - kar pomeni da je sestavljen iz dveh kovinskih kosov z različnim temperaturnim raztezkom, kar povzroča ob spremembi temperature mehansko deformacijo.
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potemtakem so termično varovalko v obliki bimetalnega "klixon" stikala v navitju odpravili ?

Če je možnost, preglej, če je niso na servisu samo po liniji najmanjšega odpora prevezali. Tvoj opis, najprej ne dela nič, sedaj pa vse skupaj predstavlja igranje z ognjem, namreč namiguje na to možnost.
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 09, 2011 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kompresor je še vedno na servisu.

Ne glede na vse skupaj, bom verjetno v ponedeljek v Merkurju (izberi si popust) nabavil drugega. Imamo enakega v firmi in dela brez problemov.
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.87
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 09, 2011 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je pa tudi eden izmed glavnih razlogov, zakaj si jaz hočem narediti kompresor iz domačih delov - dvobatna glava od tovornjaka, jeklenka od nekdanjega avtoplina ali bojlerja, ter staromodni Sever ali RK motor.
Nazaj na vrh
semzzzz
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2011 14:50
Aktiv.: 0.72
Kraj: Sp. Besnica

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 09, 2011 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jest bi sam vprašal, če obstaja kakšen način, kako bi zmanjšal glasnost kompresorja. Problem je v tem, da je glava zelo glasna 96dB. Gre pa za ABAC-ov 3-f 100l kompresor.
Ni mi pa jasno, kako ima lahko kolega tišje delovanje 79dB, pa ima večji 200-270l 3-f od iste firme pa še starejšega od mojga kompresorja.

Pri kolegu se lahko normalno zgovarjava, ko kompresor deluje. Pri meni pa se je treba že skoraj dret, da kaj poveš.

Hvala za odgovor.

LP Uroš
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 09, 2011 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno nikakor. Samo, da ni od kolega slučajno vijačni, čeprav dvomim.

Izdelovanje kompresorja doma se mi zdi pa nesmiselno, pa še nevarno je.

Sem že doživel, kaj dela mislim, da 1/2" mrežasta cev priklopljena na 120l kompreosr pri tlaku 12 barov, ko iz cevi sname spojko.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
semzzzz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 09, 2011 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni vijačni. Oba sta batna. Samo posodo ima večjo. Pa malo močejši motor 3-f.

LP Uroš
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 09, 2011 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možnosti je kar nekaj

- nižji vrtljaji kompresorja
- masivnejši sesalni kolektor (slabše prenaša zvok)
- drugačen dušiles sesalnih šumov
- manj sklumpan kompresor
- bolj primerno mazalno olje
...

@PZUFIC

Ni tak hud problem doma sestaviti dober kompresor. V bistvu sestavljaš malo večje (in težje) lego kocke. Seveda pa je treba vedeti, da sklumpan bojler ne bo primeren za tlačno posodo, ki bo prenašala 10 bar npr.

Pravzaprav je po mojem mnenju kopalniški boljer, tudi nov, povsem neprimeren za tlačno posodo, ima v vsakem primeru premalo rezerve in mislim, da je minimum za tlačno posodo jeklenka za butan-propan (preizkusni tlak 25 ali 30 bar).
Nazaj na vrh
semzzzz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 10, 2011 1:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Možnosti je kar nekaj

- nižji vrtljaji kompresorja
- masivnejši sesalni kolektor (slabše prenaša zvok)
- drugačen dušiles sesalnih šumov
- manj sklumpan kompresor
- bolj primerno mazalno olje
...

A misliš to, da bi povečal luknjo skozi katero zrak vleče notri? A mi lahko poveš kaj več o dušilcu sesalnih šumov? Ni mi najbolj jasno.

Hvala

LP Uroš
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni