www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Funkcijski generator

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Thorr
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2008 13:38
Aktiv.: 0.13
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 18, 2011 8:09 pm    Naslov sporočila:  Funkcijski generator Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

potrebujem funkcijski generator z vsaj sledečimi karakteristikami

- sinus signal (ostale oblike mi niti niso tako pomembne, če so pa še pravokotni pulzi pa tudi ok)
- frekvenčni razpon 0.01Hz - 50.000 Hz (več kot 50.000 Hz nikoli ne bom potreboval, 0.01Hz je pa bolj želja. Če ne gre tako nizko, bi tudi od 0.5 Hz dalje bilo zadostno) Nastavljanje frekvenc ni nujno, da je zvezno oz. če bi bilo nekaj primernih korakov: npr. 0.01, 0.1, 1, 100, 1000, 10.000 Hz oz. kaj podobnega, bi bilo čisto zadosti.
- amplituda izhodne napetosti: 0.1 mV - 500 mV (0.1 mV zopet bolj želja, mora pa doseči vsaj 1 mV na spodnji meji) zopet, četudi bi bili le trije koraki (npr 0.1 mv, 10 mv, 100 mV, bi bilo zadosti)

Problem z vsemi generatorji, ki sem jih gledal po raznih spletnih straneh, je, da sicer ponujajo zelo visoke frekvenčne razpone (v MHz), ki so zame nekoristni, a amplituda izhodne napetosti je pa vedno okoli 5-10V (z atenuacijo se morda pri kakšnemu dražjemu lahko spusti do cca. 10-20 mV, ampak to je še vedno previsoko za moje potrebe).

Če že kupujem generator, pa se potem ne bi rad igral z raznimi dodatnimi upori na izhodu še, torej bi rad, da je znotraj njega strojno zagotovljena določena natančnost pri amplitudi in frekvenci izhoda (recimo vsaj 1% tam pri okoli 1 mV izhodne napetosti)

Cena ... računal sem na manj kot 300-400€, povejte mi, če je to preveč optimistično Wink

(če mi kdo lahko zgradi kaj takega za ta denar, sem s tem tudi zadovoljen;)

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.01
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 18, 2011 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa misliš da tega ne moreš sam narediti ?
Thorr
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 12:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Pa misliš da tega ne moreš sam narediti ?

lep pozdrav,

na žalost se moje znanje elektrotehnike konča pri zelo enostavnih rečeh (recimo gimnazijska fizika + malce entuziazma = skoraj nič) tako da si težko sploh predstavljam, kako zahtevna je taka reč.

Na temi, ki si jo linkal, je navedeno, da se to izdela po načrtu v "reviji št. 15", oz. so v temi pobirali prijave za nakup komponent... A obstaja kakšno navodilo/načrt za to izdelavo dosegljiv tudi na spletu (ker na revijo nisem naročen) oz. se naročila za nakup komponent še vedno zbirajo?

hvala in lp
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.01
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 12:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Revija je tule.

Prijave se še zbirajo. Nekaj časa po lansiranju kit kompletov bo organizirana tudi delavnica, da se te naprave spravijo k življenju.

Sicer pa so vse revije tudi zbrane v zborniku, ki bo vsak čas natisnjen.

Thorr
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 1:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvete, bom vsekakor premislil, če bi bila tole ravno prava priložnost, da se končno resneje podam v elektroniko, ker bi mi pri delu velikokrat prav prišlo, da bi si lahko kako malenkost tudi sam naredil - namesto, da prosjačim znance za pomoč.

A je na taki delavnici tudi prostor za kakega popolnega novinca, ki prime za spajkalno pištolo morda 3x na leto in še to praktično samo za manjša popravila itd.?

Že nekaj časa imam v načrtu, da bi se prebil skozi kako dobro knjigo od osnov dalje, pa me zanima če ima kdo kake misli glede tele:

"All New Electronics Self-Teaching Guide" par znancev jo je priporočilo, a se še nisem lotil branja.

po preletu kazala sem videl, da se ukvarja samo z analognimi zadevami, a mislim da bi mi zelo prav prišla tudi kaka bolj digitalna tehnika/programiranje mikrokontrolerjev. Pa me zanima, če mi lahko kdo priporočil kako knjigo, ki bi vključevala tudi to.

Ne bi mi bilo težko žrtvovati kakega pol leta do leto po par ur na teden, da osvojim vsaj osnovne reči.

hvala za pomoč in lp
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.12
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 8:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Knjiga "All New Electronics Self-Teaching Guide", ki jo lahko snameš tu:
http://avaxhome.ws/ebooks/engeneering_technology/electronics/All_New_Electronics_Self-Teaching_Guide.html
je na srednješolskem nivoju in obravnava osnove elektronike na praktičnih primerih brez veliko teorije.

Sicer pa po cenah pod 300€ je tu robe koliko ti srce poželi:

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=dds+generator&_sacat=See-All-Categories
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malce poglej karakteristike XR2206. Če ustreza razponu (v spodnjem delu). Zelo enostaven in za nezahtevnega uporabnika, pa še enostavno za izdelat. Ga imam in je kar fletkan. Sem bil prijetno presenečen ob prvem zagonu
Nazaj na vrh
siljo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08
Aktiv.: 4.37
Kraj: Ribn'ca

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 11:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Thorr a to potrebuješ lab. opremo ali bi se vključilo skupaj kot modul v neko aplikacijo!
Nekaj zahtevnega to ne bi smelo biti in tudi poceni se da narediti!
Ali se lahko dobi kaj več informacij za kaj to potrebuješ?

Thorr
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 12:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

siljo je napisal/a:
@Thorr a to potrebuješ lab. opremo ali bi se vključilo skupaj kot modul v neko aplikacijo!
Nekaj zahtevnega to ne bi smelo biti in tudi poceni se da narediti!
Ali se lahko dobi kaj več informacij za kaj to potrebuješ?

gre za laboratorijsko opremo, za testiranje enih drugih aparatov, ki jih uporabljamo, tako da je lahko dokaj "ad hoc" oz. glavno da dela - estetika je sekundarnega pomena.

Lahko se generator tudi krmili z računalnikom (čeprav bolje, da bi bil samostojen, da ni potrebno vedno vlačiti laptopa zraven - odvisno od cene no, če se privarčuje 100€ ob računalniškem krmiljenju, potem je to vsekakor vredno)

Po goli laični predstavi se mi je tudi zdelo, da to ne bi smela biti zahtevna reč, zato so me dokaj visoke cene takih generatorjev zelo presenetile (reda >300€), pa še noben ni sposoben generirati dovolj nizkih napetosti na izhodu.

Kot rečeno, če bi lahko generiral:
Sinuse
v korakih frekvenc: 0.01 Hz , 0.1, 1, 10, 100, 1000, 10.000
v korakih amplitud 0.1 mV, 1mv, 10 mV, 100 mV
(lahko tudi zvezno, če lahko, ampak zopet odvisno od cene)

pri natančnosti amplitud tam pod 1%, potem bi bilo idealno.

Če lahko priskočiš na pomoč za neko pošteno ceno, potem bi me vsekakor zanimalo.

lp
Nazaj na vrh
siljo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 9:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mislil sem na izvedbo z usb ključkom:
C8051F330 z 1mA DAC (current source) konverterjem!
imel bi na izhodu uporovni preklopnik 0,1E ... 100E
Frekvenco nastavil preko rs232 (usb). Lahko se seveda naredi tudi z potenciometrom in/ali preklopi s stikali med območji, vendar je običajno za kakšna testiranja krmiljenje preko računalnika najbolj primerno, saj lahko meriš tudi povratne informacije (odziv sistema)....... naredi se program na PC-ju, ki naredi sweep preko vseh frekvenc.....

p.s.
impedanca vhoda v tvoj testni vzorec je?

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.03
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čitaj!

@siljo: si prečital?
Thorr je napisal/a:
.....
na žalost se moje znanje elektrotehnike konča pri zelo enostavnih rečeh (recimo gimnazijska fizika + malce entuziazma = skoraj nič) tako da si težko sploh predstavljam, kako zahtevna je taka reč.
......

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
siljo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Branez nisem prečital.....
no sedaj sem...na hitro preletel!
Zanimiva zadeva!
vendar, je najnižja frekvenca 1Hz!? Sicer ne vem zakaj potrebuje @torr 0,01Hz....

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.03
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je očitno skrivnost. Whistle

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Thorr
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

siljo je napisal/a:
mislil sem na izvedbo z usb ključkom:
C8051F330 z 1mA DAC (current source) konverterjem!
imel bi na izhodu uporovni preklopnik 0,1E ... 100E
Frekvenco nastavil preko rs232 (usb). Lahko se seveda naredi tudi z potenciometrom in/ali preklopi s stikali med območji, vendar je običajno za kakšna testiranja krmiljenje preko računalnika najbolj primerno, saj lahko meriš tudi povratne informacije (odziv sistema)....... naredi se program na PC-ju, ki naredi sweep preko vseh frekvenc.....

p.s.
impedanca vhoda v tvoj testni vzorec je?

impedance vhoda so velike > 10 MOHm, gre za razne laboratorijske merilce katerih odziv na določene frekvence vhodnega signala bi bilo potrebno natančno določiti oz. redno preverjati.

zato tudi možnost nizkih frekvenc (0.01 Hz)

najbolj "zabavno" je, da imajo eni znanci točno takšen funkcijski generator, ki bi ustrezal vsem želenim karakteristikam... mislim, da od Iskre star vsaj 40 let. Dela perfektno, ampak si ga je nadležno vsak teden 1x izposojati.

Smešno, da danes v trgovinah z elektrotehniko ni moč najti podobnih razponov frekvenc in amplitud izhodne napetosti kot na "škatli", ki je stara cca. 40 let Very Happy oz. sploh nisem uspel najti generatorja, ki bi imel izhodno napetost lahko manjšo od 20 mV, cene so pa takšne, da misliš, da je kontrolna plošča z diamanti posuta Very Happy
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni